Actualitate

Certificatul verde digital a trecut primul test în România! Cum va arăta?

Certificatul verde digital a trecut de primul test în România! La începutul lunii iulie, certificatul verde va fi disponibil în Uniunea Europeană.

 

 


Sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit și a fost testat cu succes în România, a anunțat vicepreședintele CNCAV, Andrei Baciu. Certificatul verde digital sau „pașaportul COVID-19” ar urma să fie disponibil în UE de la începutul lunii iulie.

 


„România a mai trecut un test! Sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit, iar conectarea la serverul blocului comunitar european s-a realizat cu succes. În plus, colegii de la STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au reușit să pună la punct și aplicația de verificare, ceea ce a permis țării noastre să efectueze testul complet, iar rezultatul a fost unul foarte bun.

În această săptămână, în afară de România, au mai făcut verificări pentru interconectarea sistemelor informatice încă trei țări: Polonia, Portugalia și Letonia. Și aceste state au trecut cu bine de primul test", a precizat Andrei Baciu, într-o postare pe pagina sa de Facebook


Secretarul de stat a precizat și ce cuprinde certificatul digital, dar și cum se realizează verificarea pentru emiterea documentului. 

Certificatul verde digital va conține un cod QR care va avea date individuale, cum ar fi nume, prenume și data nașterii, dar și date medicale esențiale, semnate digital. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.


Certificatul verde digital va fi gratuit!

Andrei Baciu a mai specificat că certificatele verzi digitale vor fi gratuite și îi vor ajuta pe oameni să călătorească prin Europa în timpul pandemiei.

„Certificatele verzi digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în blocul comunitar european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare. Documentul va putea fi tipărit sau folosit direct de pe telefonul mobil. În acest fel, timpul de așteptare în aeroporturi va fi extrem de redus, doar cât este scandat codul QR. Acest certificat ar urma să fie disponibil în Uniunea Europeană de la începutul lunii iulie", a mai transmis Andrei Baciu în postarea sa.


Termenul de implementare a acestor certificate verzi la nivel european este de începutul lunii iulie 2021. În luna mai are loc testarea de interconectare între țările membre și gateway-ul european (DGCG) care centralizează și administrează cheile publice ale țărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi, România a fost programată pentru ziua de 21 mai și a trecut de primul test.

CITEȘTE ȘI:

Pașaportul COVID va fi gratuit! Cum va funcționa pașaportul pentru România?

abonare newsletter