Actualitate

Pașaportul COVID va fi gratuit! Cum va funcționa pașaportul pentru România?

Pașaportul COVID va fi gratuit, iar cu ajutorul acestuia oamenii vor putea circula prin Uniunea Europeană în timpul pandemiei.

 

 


 

Pașapoartele COVID vor fi implementate și în România, iar cu ajutorul acestora oamenii vor putea circula în Uniunea Europeană pe timpul pandemiei provocate de COVID-19. Certificatele verzi digitale sau pașapoartele COVID, așa cum mai sunt ele numite vor fi implementate în țara noastră cu ajutorul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).


 

Pașapoartele COVID vor fi gratuite

Pașapoartele vor conține un cod QR și se vor descărca dintr-un portal web securizat. Orice persoane care s-a vaccinat anti-COVID, care a fost infectat în ultimele 90 de zile sau care prezintă un test negativ COVID de 72 de ore poate descărca gratuity acest certificate vedere digital. Mai mult de atât, reprezentanții STS au anunțat că pașapoartele se vor putea utiliza și în format tipărit.


„Soluția tehnică dezvoltată de instituția noastră va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei”, se arată într-un comunicat al STS.

Ce va conține un pașaport COVID?

Codul QR va conține date individuale, cum ar fi nume, prenume și data nașterii, dar și date medicale esențiale, semnate digital. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.


Pașapoartele COVID au fost deja verificate și validate în mai multe țări din Uniunea Europeană.

„Specialiștii STS au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar, la final, implementarea acestora.
De asemenea, la nivel UE se întreprind demersuri pentru adoptarea Propunerii de Regulament a Parlamentului European şi a Consiliului privind un cadru pentru emiterea, verificarea şi acceptarea certificatelor interoperabile privind vaccinarea, testarea și recuperarea pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19”, informează STS.


Termenul de implementare a acestor certificate verzi la nivel european este de începutul lunii iulie 2021. Acum, în luna mai, are loc testarea de interconectare între țările membre și gateway-ul european (DGCG) care va centraliza și administra cheile publice ale țărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi, România fiind programată pentru ziua de 21 mai.

CITEȘTE ȘI:

Vicepreședintele Comisiei Europene: „Cine nu are pașaport COVID, mai bine nu pornește la drum”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter