Actualitate

Cluj-Napoca, inclus pe „harta green” a orașelor UE care aduc un impact climatic pozitiv

Clujul este considerat de Comitetul European al Regiunilor ca fiind un oraș cu un impact climatic pozitiv.

Cluj-Napoca, inclus pe „harta green” a orașelor din UE care aduc un impact climatic pozitiv Cluj-Napoca, inclus pe „harta green” a orașelor din UE care aduc un impact climatic pozitiv

 

 


Orașul Cluj-Napoca a fost inclus de Comitetul European al Regiunilor (CoR) pe harta modelelor de bune practici europene în proiecte cu impact asupra schimbărilor climatice.

 


„Orașul nostru este dat exemplu alături de alte orașe din Uniunea Europeană în raportul interactiv prezentat online de Comitetul European al Regiunilor. Clujul apare pe Harta E.U. Green Deal datorită proiectelor cu finanțare europeană de modernizare a flotei de transport public, investițiilor în autobuze electrice și strategiei de a avea o flotă de transport în comun integral electrică. De asemenea, Cluj-Napoca e recunoscut în harta proiectelor locale care contribuie la un impact climatic pozitiv prin faptul că devine un oraș din ce în ce mai «verde»”, a spus Boc.

Harta poate fi consultată AICI.


În total, în raportul realizat de CoR apar patru exemple din România – din orașul Cluj-Napoca, din orașul Roman, din orașul Suceava și din județul Neamț.

Transport în comun 100% nepoluant, la Cluj

Cluj-Napoca a fost primul oraș din România care a folosit autobuze electrice, iar în 2014-220 a investit peste 100 de milioane de euro în transportul public datorită sprijinului acordat de UE și Elveția. Scopul orașului este acum ca toate mijloacele de transport în comun să fie electrice până în 2030. În același timp, Cluj-Napoca are o strategie de planificare spațială și urbană pentru a promova ciclismul, mersul pe jos și utilizarea mașinilor electrice private.


Clujul verde: 100 de hectare de parcuri până în 2030

Primăria va investi peste 100 de milioane de euro în parcuri și spații verzi din oraș, până în 2030. Municipalitatea a prezentat, în cadrul unei dezbateri pentru stabilirea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) Cluj-Napoca 2021-2030, planurile pentru dezvoltarea laturii „green” a orașului. În total, investițiile ajung la 100 de milioane de euro, pentru realizarea a nu mai puțin de 100 de hectare de parcuri și zone verzi.

Primarul Emil Boc a enunțat șase direcții pe care municipalitatea le are în vedere pentru dezvoltarea laturii verzi a orașului:


- 100 de hectare de noi parcuri în oraș, 100 de milioane de euro investiție.
- 100.000 de noi arbori plantați până în 2030.
- Coridoare verzi. O parte dintre proiecte sunt începute (malurile Someșului, Canalul Morii), fiind propuse schimbări similare și pe maurile râurilor Becaș și Nadăș, dar și în alte zone din aria metropolitană
- Transport verde, nepoluant: troleibuze, tramvaie, autobuze electrice, metrou, tren metropolitan. Municipalitatea își propune ca, până în 2026, transportul public în comun să devină 100% nepoluant.
- Spații pietonale și piste de biciclete.
- Stații mobile de măsurare a calității aerului.

CITEȘTE ȘI

Emil Boc, în Comitetului European al Regiunilor: „La Cluj, am dezvoltat un ecosistem de încredere”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter