Actualitate

Primul autobuz electric „made in Romania” a ajuns pe străzile Clujului

Primul autobuz electric fabricat în România a ieșit „în plimbare” pe străzile Clujului.

 

 


 

Este vorba despre autobuzul denumit UpCity, produs de compania românească ATP Motors la Baia Mare. Noul vehicul a fost prezentat la Baia Mare şi Cluj-Napoca. Autobuzul are 83 de locuri, dintre care 26 pe scaun, şi o autonomie de 200 de kilometri.


 

Un prototip al noului autobuz electric a apărut zilele trecute pe străzile din Baia Mare şi Cluj. Autobuzul are podea joasă, conform normelor europene, pentru a permite accesul vârstinicilor şi a persoanelor cu diazbilităţi, şi are trei uşi. Bateria este furnizată de o companie cunoscută în domeniu, la nivel mondial, Contemporary Amperex Technology Co. Limited.


Primul autobuz electric românesc, prezentat în Cluj-Napoca

Noul autobuz electric a fost surprins pe străzile Clujului duminică, 9 mai, de Ziua Europei. Clujenii l-au fotografiat și și-au întors privirile după vehiculul 100% electric.

De altfel, Cluj-Napoca a fost primul oraș din România care a pus în circulație autobuze electrice, urmând să bifeze, în următorii ani, alte două premiere în materie de transport public în comun: introducerea autobuzelor autonome și a autobuzelor cu hidrogen. Licitația pentru achiziționarea primelor autobuze autonome a fost lansată deja, urmând ca primul autobuz fără șofer să apară pe străzile Clujului chiar de anul viitor. În prezent, 41 de autobuze electrice circulă pe străzile Clujului, fiind cumpărate prin fonduri europene şi elveţiene.


 „Autobuzul este prevăzut cu podea joasă și intrare joasă, asigurând un confort sporit pentru toate categoriile de călători. Astfel, accesul este facil pentru copii, dar și pentru seniori și persoanele cu dizabilități locomotorii. În ceea ce privește motorul electric, al autobuzului nostru, este un motor sincron cu magnet permanent, dezvoltat de DANA Prestolite. Sistemul de frânare este definit de experții de la WABCO, sistemul de climatizare încorporează tehnologia Valeo, iar sistemul de direcție este marca BOSCH - ZF.

Toate aceste tehnologii reunite ne garantează un autobuz urban propulsat complet electric, inovator, sigur pentru șofer și pasageri, capabil să răspundă provocărilor în traficul orașelor mai mari sau mai mici. Dincolo de detaliile impresionante, sunt mândru să anunț dezvoltarea acestui produs, deoarece este un produs românesc, dezvoltat de o firmă cu capital 100% românesc, competitiv pe piața europeană, ce va duce la creștere economică zonală și va crea noi locuri de muncă”, a anunţat omul de afaceri băimăeran Mircea Cîrţ, deţinătorul companiei producătoare. 


Autobuzul urmează să fie omologat la nivel european chiar în acest an, dar deocamdată nu se ştie preţul cu care va fi comercializat şi nici momentul în care va fi disponibil pe piaţă. Un vehicul similar produs de compania Solaris, primul cumpărat oficial de un oraş din România, Clujul, şi înscris în trafic din 2018 costă în jur de 600.000 de euro.

CITEȘTE ȘI

Cum s-a schimbat transportul public în Cluj după un secol. De la trăsuri, la autobuze electrice. GALERIE FOTO

 

abonare newsletter