Actualitate

De ce s-au închis restaurantele în Cluj-Napoca după doar 4 zile de relaxare? Explicația subprefectului

Restaurantele în Cluj-Napoca s-au închis după doar 4 zile de relaxare a restricțiilor de prevenire COVID-19. Subprefectul îți explică de ce.

 

 


Subprefectul Clujului, Irina Munteanu, a explicat de ce au fost nevoite restaurantele, barurile și sălile de spectacol din Cluj-Napoca să se închidă, iar, la interior.

 


Motivele principale privesc prevederile legale în vigoare, anume faptul că anumite hotărâri au expirat, pe când altele au fost adoptate:

„Prin HCJSU nr.4 din 26.01.2021 au fost dispuse măsuri pe 14 zile în aplicarea H.G. nr.3/2021 cu privire la prelungirea stării de alertă. Termenul de aplicare al măsurilor dispuse a expirat la data de 08.02.2021 când au fost reevaluate măsurile,  fiind adoptată HCJSU nr.7/08.02.2021 cu aplicabilitate din data de 09.02.2021. Acestea s-au adoptat raportat la rata de incidență din 08.02.2021 (când Cluj-Napoca avea o incidență de 2,97) și  doar pe o perioadă limitată, respectiv până la ieșirea din vigoare a HG nr.3 din 2021, urmând ca după această dată să ne încadrăm în noul cadru legislativ.


Măsurile dispuse astăzi sunt in aplicarea unui alt act normativ de prelungire a stării de alertă, respectiv HG 35/2021 și au ca referința rata de incidență din ziua adoptării hotărârii, așa cum se procedează de fiecare dată când CJSU adoptă o hotărâre ce implică raportarea la rata de incidență.

Astfel că, în temeiul legii, era necesară atât evaluarea anterioară la 14 zile, cât şi adoptarea māsurilor de relaxare până la adoptarea HG 35 / 2021 cu privire la prelungirea stării de alertă, cât şi raportarea la rata actuală a incidenție şi aplicarea noilor măsuri adoptate prin ultima hotarea a CJSU”, a explicat subprefectul.


Irina Munteanu a mai evidențiat faptul că atitudinea adoptată de clujeni determină rata incidenței cazurilor de COVID-19 și, automat, ce măsuri vor fi aplicate în Cluj-Napoca.

„Dincolo de toate, atitudinea noastră, a tuturor, cu privire la respectarea măsurilor sanitare și grija pe care o manifestam unii fata de altii, determina rata incidenței și implicit relaxarea unor măsurilor și reluarea activităților cu care am fost obișnuiti”, a adăugat subprefectul de Cluj, Irina Munteanu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter