Economie

Boc, despre închiderea restaurantelor: „Există un asemenea risc, dar nu e fair play pentru economia locală”

Cluj-Napoca a trecut iar peste 3 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, lucru care pune la risc economia locală. Emil Boc spune că închiderea restaurantelor după câteva zile de la redeschidere nu este „fair play”.

 

 


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, întrebat la radio dacă s-ar putea închide din nou restaurantele, după patru zile de la redeschidere, a spus că există un asemenea risc.

 


Restaurantele și cafenelele ar putea suferi mult în urma schimbării scenariilor de funcționare. Având în vedere că Cluj-Napoca a trecut iar un prag riscant, peste rata de infectare de 3 cazuri de COVID-19 la 1.000 de locuitori, scenariul roșu ar putea să readucă în vigoare niște restricții.

Luni, 8 februarie, când orașul a ieșit din scenariul roșu, s-au deschis restaurantele la capacitatea de 30% în interior. Emil Boc spune că, potrivit legii, acestea ar trebui închise iar, lucru care nu este corect, fiindcă numărul de cazuri de COVID-19 nu se ponderează cu numărul de teste:


„Vom vedea cum evaluează starea epidemiologică. Evident că aceste cifre sunt date de lege și atâta vreme cât nu sunt ponderate cu numărul de teste creează un asemenea risc. De aceea spun că nu e fair play și nu e corect cu economia locală această modalitate de raportare. Nu e același lucru. Aici Comitetul Național pentru Situații de Urgență ar trebui urgent să reevalueze și să pondereze aceste cifre”, a precizat Boc.

Orașele mari sunt dezavantajate

Primarul consideră că cei care se ocupă de aceste măsuri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, nu doresc să raporteze numărul de cazuri de infectare cu COVID-19 la numărul de teste prelucrate pentru depistarea persoanelor infectate, lucru care dezavantajează enorm orașele mari care testează mult.


„Aici marile municipii sunt dezavantajate, în special Clujul, de faptul că noi testăm în continuare foarte mult și suntem victima propriului succes. Sunt mai multe cazuri identificate de COVID-19 și rata inevitabil crește. Ori sunt municipii care testează câteva sute de oameni și atunci evident că au incidența de 2 cazuri COVID-19 la mie. Deci nu este fair play cu economia unui oraș această modalitate de raportare națională fără să țină cont de numărul de teste. Dar nu e un subiect nou, l-am spus de atâtea ori, dar se pare că nu se dorește de la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență să se pondereze cu numărul testelor această rată de incidență, ceea ce ar fi absolut normal, pentru că una e să testezi sute/mii și alta e să testezi zeci/cel mult sute și să te raportezi la același criteriu - incidența la mia de locuitori”, a adăugat primarul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter