Actualitate

A doua strigare pentru strada Mihail Kogălniceanu. Licitație reluată, după ce Diferit SRL a fost descalificată

Primăria Cluj-Napoca a relansat licitația pentru modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu și a celor adiacente, după ce la prima licitație a participat doar firma Diferit SRL, care a fost descalificată.

 

 


Municipalitatea a relansat licitația pentru lucrări de modernizare a străzilor M. Kogălniceanu, Universității, Emmanuel de Martonne, J. Bolyai, Hermann Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac. Asocierea condusă de Diferit SRL a fost singura care a depus ofertă în cadrul primei licitații, dar a fost descalificată de comisia de evaluare.

 


Termenul limită pentru depunerea ofertelor în cadrul celei de-a doua licitații este data de 11 martie 2021.

„Am reuşit să reluăm licitaţia, ofertele pot fi depuse până în 11 martie 2021”, a declarat edilul Emil Boc, la o emisiune radio.


La prima licitație, unicul ofertant pentru proiectul „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente” a fost asocierea Diferit SRL – Eco Garden Construct SRL – Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Energo Power.

Diferit, firmă „abonată” la bani public a câștigat contractele pentru modernizarea străzii Regele Ferdinand și a zonei adiacente, pentru revitalizarea Pieței Lucian Blaga și a străzilor adiacente, respectiv pentru modernizarea Bulevardului 21 Decembrie 1989.


Contract de 7,9 milioane de euro

Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 38,5 milioane de lei (peste 7,9 milioane de euro), bani proveniți din fonduri europene.

Proiectul prevede modernizarea unei suprafațe de circa 26.000 mp, care cuprinde străzile Mihail Kogălniceanu, Universității, Emanuelle de Martonne, Bolyai János, Hermann Oberth, Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac (între I.C. Brătianu și strada Avram Iancu).


Strada Mihail Kogălniceanu devine pietonală

Din păcate, strada Mihail Kogălniceanu este pusă în valoare doar de două ori pe an – de Zilele Clujului și cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare. Această stradă ar urma să aibă trafic rutier în care accesul va fi permis doar riveranilor și persoanelor care trebuie obligatoriu să ajungă cu mașina la una dintre instituțiile din zonă.

Tronsonul străzii M. Kogălniceanu între str. Hermann Oberth și str. Gaál Gábor va fi transformat în baza conceptului de „grădină urbană” prin eliminarea pavajului și gazonului degradat. Acestea vor fi înlocuite de un multistrat de pietriș compactat și stabilizat. 

De asemenea, vor fi plantați peste 250 de arbori în mai multe zone incluse în proiect, iar sistemele de iluminat public existente vor fi modernizate cu sisteme LED și stâlpi integrați în peisajul urban.

Se desființează și parcările de pe Universității

Pe strada Universității este propusă readucerea la locul inițial a statuii „Sfânta Maria Protectoare” (transmutată în 1957) și crearea unei piațete pe locul parcării actuale.

Pe strada Kogalniceanu este propusă integrarea unei reprezentări de omagiu pe „covorul” destinat accesului în clădirea Universităţii, dedicată rectorilor universității clujene de la origini până în prezent.

În urma finalizării lucrărilor vor fi instalate stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, mobilier urban modern, rastele pentru parcarea bicicletelor.

CITEȘTE ȘI

ADIO mașini pe strada Kogălniceanu. Proiectul de pietonalizare din centrul Clujului, scos la licitație

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter