Actualitate

Salvamonștii clujeni, apel către iubitorii de munte, să „renunțe temporar la schiul de pârtie”

Serviciul Slavamont Cluj face apel la iubitorii de sporturi de iarnă să renunțe la pârtii și să încerce schiul de tură.

 

 


 

Salvamontiștii clujeni au lansat un apel la schiorii de nivel mediu și bun, să renunțe temporar la pârtii și să încerce schiul de tură, ținând cont de aglomerarea excesivă a pârtiilor din ultima perioadă.


 

„Având în vedere aglomerarea excesivă a pârtiilor de schi din ultima perioadă, coroborată cu riscurile infectării cu virusul COVID 19, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj face un apel către schiorii de nivel mediu/bun să renunțe temporar la schiul de pârtie și să descopere bucuriile pe care schiul de tură le poate oferi! Există diferite variante în Cluj pentru cumpărarea sau închirierea de echipament sau chiar de servicii complete de echipare și ghidaj”, transmit reprezentanții Serviciului Salvamont Cluj.


„Să lăsăm pârtiile pentru copii și începători”

Salvamontiștii arată că riscul producerii avalanșelor este scăzut în județul Cluj, fiind potrivit pentru practicarea schiului de tură, îndemnându-i pe schiorii experimentați să lase pârtiile copiilor și începătorilor.

„Având în vedere conformația geografică a județului, riscul producerii avalanșelor este unul scăzut, respectarea unor reguli elementare cum ar fi informarea în prealabil (traseu, vreme), echiparea corespunzătoare anotimpului (trei straturi), menținerea contactului vizual între membri echipei (minim 3) vă pot feri de incidente neplăcute. Recomandăm să aveți asupra dumneavoastră echipament de protecție: cască, ochelari de schi, ochelari de soare, mănuși de rezervă, folie de supraviețuire, lanternă frontală, telefon cu bateria încărcată, pe care să aveți instalate aplicațiile APEL 112 și SALVAMONT România, cu ajutorul cărora puteți fi localizați în caz de urgență. Haideți să lăsăm pârtiile pentru familii cu copii și începători și să ne bucurăm de frumusețea muntelui fără a ne asuma riscuri de îmbolnăvire inutile!”, mai arată Serviciul Salvamont Cluj.


Ce este schiul de tură?

Schiul de tură reprezintă o formă de schi off-piste care presupune deplasarea pe schiuri atât în urcare cât și în coborâre, folosid propira forță a schiorului, spre deosebire de schiul alpin, care folosește mijloace mecanizate pentru urcare.

Înclinația pantei poate varia de la plat până la foarte abrupt, diferența majoră față de schiul alpin fiind posibilitatea de mișcare liberă a călcâielor schiorului, pentru a permite o cât mai mare naturalețe și comfort a mișcării în timpul ascensiunii unui versant înclinat.


Schiul de tură necesită o bună pregătire fizică și mentală, cât și buna cunoaștere a muntelui în anotimpul alb. De multe ori acesta implică navigarea și găsirea de rute în zone cu potențial de avalanșă. Este de o reală importanță ca echipa să aibă experiență în citirea zăpezii, să cunoască tehnicile de salvare în condiții de iarnă. Ideal ar fi ca fiecare membru al echipei să posede dispozitiv tip Peeps pentru detectarea victimei îngropate de avalanșă, sondă și lopată și să fie instruiți în folosirea acestora.

CITEȘTE ȘI

Haos la Mărișel! Cozi de 70 de metri la bilete, telescaune nefuncționale și doar 2 pârtii deschise. FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter