Actualitate

Încep lucrările la noul sediu al Academiei de Muzică din Cluj! Amplasamentul a fost dat pe mâna constructorului

A început proiectarea noului sediu al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, în clădirea ruină de pe strada Bucium.

 

 


Începând cu această săptămână, vor fi demarate serviciile de proiectare pentru Academia de Muzică din municipiul Cluj-Napoca, ca urmare a predării, săptămâna trecută, a amplasamentului acestui obiectiv către constructor, anunță MInisterul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Coștigător al contractului de proiectare și execuție a lucrării a fost desemnată asocierea Construcții Erbașu SA & Concelex Engeneering SRL & Terra Gaz Construct SRL.

 


Durata dedictă proiectării este de 5 luni, iar durata totală a execuției este de 24 de luni.

Amintim că, în luna noiembire 2020 a fost semnat contractul pentru realizarea extinderii și etajării Corpului C1 în vederea conversiei funcționale în Academia de Muzică, extinderea Corpului C2 și conversia funcțională în ateliere de întreținere pentru clădirea principală, extinderea și amenajarea sălii de sport în corp C4. Contractul are o valoare de 127.883.042 lei,  proiectul fiind finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții.


Noul sediu va avea sală de spectacole, amfiteatru, cămin studențesc

Noul sediu al Academiei de Muzică va avea o suprafață desfășurată de 23.098 mp și urmărește conversia funcțională pentru 3 corpuri de clădire care vor fi reabilitate și extinse și care vor avea următoarele funcțiuni după finalizarea lucrărilor.

Corpul C1 se va extinde și va adăposti:


1. Sala de spectacole, cu o capacitate de 835 de persoane - 505 locuri la parterul sălii, 286 locuri în balconul sălii şi 44 locuri în lojile laterale;

2. Universitatea, cu principalele spații:
- sala de orgă cu 144 de locuri la parterul sălii şi 72 de locuri în balcon;
- amfiteatrul cu 160 de locuri în parterul sălii şi 64 de locuri în balcon;
- rectoratele, decanatele;
- biblioteca;
- săli de curs, săli de studiu individual;
- săli cu diferite funcțiuni (de repetiţii, de încălzire pentru artişti, săli individuale pentru dirijor şi solist, săli de regie etc.);
- laboratoare;
- vestiare pentru artişti;
- spaţiu pentru depozitare decoruri;
- cabinet medical


3. Un adăpost de protecţie civilă pentru 140 de persoane la demisolul clădirii;

4. Căminul studențesc, cu 56 de camere pentru un număr de 180 de studenţi ai Academiei de Muzică. Camerele vor fi de două tipuri: 22 de camere cu două locuri şi 34 de camere cu patru locuri, prevăzute fiecare cu grup sanitar propriu. De asemenea, la parter au fost proiectate și 2 camere care să răspundă nevoilor persoanelor cu dizabilităţi.

Corpul C2 se va extinde și se va realiza reconversia lui în Atelier întreținere: ateliere de întreţinere pentru clădirea principală, ateliere pentru decoruri. Corpul C4 se va extinde și se va amenaja ca Sală de sport.

Academia funcționează într-o clădire retrocedată

Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, acreditată instituțional cu calificativul „grad de încredere ridicat”, cu toate programele de studii acreditate, oferă programe de studii pentru domeniul muzică, organizate pe trei cicluri universitare: studii de licență (cu forma de organizare ‘la zi’ şi ‘la distanţă’ - DID), masterat şi doctorat (şcoală doctorală). Programelor de studii aferente celor trei cicluri de studii universitare li se adaugă: pregătirea personalului didactic, programe postuniversitare de formare și dezvoltare profesională continuă, extensii universitare, master-class.

Cu toate acestea, cei peste 1.000 de studenți și personalul academic își derulează activitatea într-un imobil care nu aparține de drept Academiei, acesta fiind retrocedat către Episcopia Română Unită cu Roma de Cluj-Gherla, și care este și în grav dezacord cu necesitățile instituției privind spațiul, atât ca suprafață, cât și ca funcționalități.

Sediul Academiei va fi în locul unui spital de urgențe care trebuia să fie construit în Cluj-Napoca, pe strada Bucium din cartierul Mănăștur. Mai bine de două decenii, Academia nu a avut un sediu în care să își desfășoare activitatea, deși în fiecare an se înscriu peste 2.000 de studenți.

CITEȘTE ȘI

37 de milioane de euro pentru Academia de Muzică: sediu, cămine și sală de concerte

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter