Actualitate

„O armată” de medici și asistente, implicați în a doua etapă de vaccinare, la Cluj-Napoca. Câți bani vor primi?

Peste 400 de medici, asistente și registratori medicali vor fi implicați în etapa a doua a vaccinării anti-COVID, în municipiul Cluj-Napoca.

 

 


 

Etapa a doua a vaccinării anti-COVID va demara vineri, 15 ianuarie, fiind dedicată persoanelor de peste 65 de ani, bolnavilor cronici și angajațiilor din domeniile cheie, cum ar fi administrația, telecomunicațiile, apărarea.


 

Această etapă se va desfășura, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, în 13 centre de vaccinare: 11 ale primăriei și 2 ale unor unități medicale.


„Etapa a doua, oficial se declanșează mâine, de la ora 15 va fi accesibilă platforma de programare, iar de luni începe vacinarea. Aici intră persoanele de peste 65 de ani cu diverse afeciuni, personalul esențial din administrație și din alte domenii cheie, iar în etapa a treia intră populația în asamblu. Noi suntem pregătiți, din decembrie am lucrat la identificarea spațiilor pentru amenajarea centrelor de vaccinare, avem 13 centre pe raza municipiului Cluj-Napoca, 11 sunt pregătite de primărie , două sunt pregătite de unitățile sanitare. Cele 11 centre vor fi funcționale luni. Noi am lucrat la dotarea acestora, la achiziționarea elor necesare și nu a fost o muncă ușoară”, a declarat primarul Emil Boc, la un post local de radio.

Peste 400 de medici, asistente și registratori, implicați în procesul de vaccinare

În cele 11 centre amenajate de primărie, peste 400 de medici, asistente medicale și registratori vor fi implicați în procesul de vaccinare, printre ei numărându-se și cadre medicale școlare.


„Costurile cele mai mari sunt cele legate de plata personalului. Pentru 11 centre, ale primăriei, e nevoie de 11 medici coordonatori, care răspunde de tot ce se întâmplă. Apoi, sunt medicii care asistă și înainte, și după vaccinare, acordă ajutor, dacă este cazul. Pentru asta, 44 de medici sunt necesari pentru două schimburi. Sunt 220 de asistente medicale pentru că este o etapă înainte de a intra la vaccin, o etapă de vaccinare, o etapă post-vaccinare, conform metodologiei. Mai sunt 132 de regisratori medicali, care iau datele, verifică planificare în platformă, emit dovada de vaccinare, iau consimțământul pentru vaccinare. În total, sunt 407 persoane implicate și nu sunt ușor de găsit. În prima parte nu e atât de complicat, până începe școala,  pentru că putem utiliza o parte din persoalul medical din cabinetele școlare. După ce încep școlile, va trebui să căutăm alt personal”, a mai spus Emil Boc.

Cât câștigă personalul medical implicat în vaccinare?

Salariile cadrelor medicale implicate în vaccinare se calculează pe oră, astfel că medicii vor primi 100 lei/oră, asistentele medicale - 50 de lei/oră și registratorii - 25 de lei/oră, a mai arătat Emil Boc.


„Medicii primesc 100 de lei pe oră, asistentele medicale, 50 de lei pe oră, iar la registratorii medicali, 25 de lei pe oră. Toate aceste sume calculate pe șase luni, cât va dura minim această perioadă de vaccinare, ne ridică la 18.866.000 de lei. Aceasta e numai partea de personal. Mai sunt cheltuieli de dotare a centrului, e nevoie de 11 frigidere, 11 paturi de consultație, scaune de vaccinare, mese, dispensere pentru dezinfectant, 6.000 de litri de dezinfectant, 13 calculatoare, 13 scannere și altele”, a transmis primarul.

CITEȘTE ȘI

HARTA centrelor de vaccinare anti-COVID-19 din Cluj-Napoca

Ultimele Stiri
abonare newsletter