Actualitate

Centura de Sud a Floreștiului, prin parteneriat public-privat. O firmă fondată de un fost ministru va realiza studiul de fundamentare

După ce a bătut pasul pe loc ani buni, primăria va realiza Centura Ocolitoare de Sud a Floreștiului prin parteneriat public-privat.

 

 


În an electoral și în plină pandemie de coronavirus, fostul primar Horia Șulea a anunțat, în primăvara anului trecut, că dorește realizarea unui parteneriat public-privat pentru Centura de Sud a Floreștiului. 

 


Primăria Florești a lansat în aprilie 2020 o licitație pentru serviciile de realizare a studiului de fundamentare pentru un parteneriat public-privat (PPP) privind realizarea Centurii Ocolitoare de Sud a comunei. Trei firme au depus oferte: SMM Invest CO SRL, Asocierea Societatea Profesională cu Răspundere Limitată „Mocanu și Asociații” (Leader) și BDO Business Advisory și VMB Partners SA. Ofertantul câștigător a fost declarat acesta din urmă, valoarea contractului atribuit de Primăria Florești companiei VMB Partners SA ajungâng la 930.340 lei.

„Pornind de la necesitățile actuale de dezvoltare ale unității administrativ-teritoriale, este necesară analiza oportunității realizării parteneriatului public-privat, în vederea implementării unor proiecte de dezvoltare locală. Pentru analiza oportunității de realizare a unui parteneriat public-privat este necesară realizarea unui studiu de fundamentare, reglementat prin Ordonanța de Urgență nr. 39/2018, al proiectului vizat, în care trebuie să fie evidențiate câteva elemente principale care să justifice din punct de vedere economic realizarea parteneriatului.


Totodată, în măsura în care din studiul de fundamentare realizat va rezulta că realizarea obiectivelor de investiții vizate prin intermediul parteneriatului public-privat este justificată din punct de vedere economic, autoritatea contractantă va avea nevoie de servicii specializate pentru atribuirea și semnarea contractului PPP. Proiectul de investiții identificat drept necesitate pentru susținerea ritmului accelerat de dezvoltare al comunei Florești este realizarea drumului de legătură (centura), comuna Florești, județul Cluj”, se arăta în caietul de sarcini al achiziției.

Firma câștigătoare, fondată de fostul ministru tehnocrat al Comunicaţiilor, Marius Raul Bostan

 Compania V.M.B. Partners SA a fost înființată de fostul ministru al Comunicaţiilor Marius Raul Bostan, prin care acesta a încheiat mai multe contracte cu administrații publice, printre care Primăria Alba Iulia (PNL), Primăria Sebeș (PSD), Primăria Teiuș (PSD) și Consiliul Județean Alba (PNL). VMB Partners a fost și „consilier financiar” al Primăriei Timișoara. Marius Raul Bostan a părăsit acţionariatul companiei în data de 16 noiembrie 2015, după ce a fost numit în Cabinetul de tehnocraţi.


Bostan şi afacerea Lomb

În 2008, pe fostul ministru desemnat al Comunicaţiilor îl regăsim și într-o afacere scandaloasă. E vorba de societatea SC Lomb SA, gândită inițial ca un parteneriat public-privat de tip win-win între Primăria Cluj-Napoca (51%) și developerul imobiliar Impact (49%), proiect în jurul căruia s-au născut numeroase controverse, fiind considerată una din cele mai păguboase afaceri ale municipalităţii clujene.

În cadrul asocierii, Primăria ar fi trebuit să pună terenul, iar Impact, banii de investiție. În cadrul asocierii, Impact deținea președinția CA-ului și două din cele trei locuri din CA. Unul din cele două locuri era ocupat, conform Monitorului Oficial, de Raul Marius Bostan, iar celălalt loc de directorul juridic al Impact, Niță Liviu Marius, al cărui nume apare menționat în dosarul Alinei Bica, al lui Șerban Pop și Horia Simu, de la DNA. Conform ZF.ro, Marius Bostan a fost și acționar în cadrul grupului Impact, cumpărând în septembrie 2008, 250.000 de acțiuni.


Varianta ocolitoare bate pasul pe loc de ani buni

Despre construirea acestei variante ocolitoare se discută încă din anul 2016. La finele lunii aprilie 2016, primarul comunei Florești a anunțat că firma lui Nicolae Petri, Diferit SRL, va executa noul drum de legătură cu oraşul Cluj - Napoca. Aceasta oferise cel mai mic preţ, 28,4 milioane lei, în cadrul licitaţiei la care se mai înscriseseră alţi opt constructori, printre care nume mari precum italienii de la Tirrena Scavi şi austriecii de la Porr.

Dpă aproape doi ani şi jumătate de la atribuirea contractului pentru construirea drumului de legătură între Floreşti şi Cluj – Napoca, lucrările au fost oprite deoarece constructorul a solicitat mai mulţi bani şi extinderea perioadei de execuţei a lucrărilor. 

CITEȘTE ȘI

În an electoral și plină pandemie de coronavirus, Șulea vrea parteneriat public-privat pentru Centura Ocolitoare a Floreștiului

 

abonare newsletter