Actualitate

Cine a fost Sfântul Andrei? De ce este socotit Protectorul românilor?

Cine a fost Sfântul Andrei? În fiecare an, pe 30 noiembrie, creștinii din toată țara îl prăzmuiesc pe Sfântul Andrei. Această zi este marcată ca fiind ultima din această toamnă.

 

 


Cine a fost Sfântul Andrei? Este una dintre cele mai importante sărbători din an, iar toți cei ce poartă acest nume își sărbătoresc ziua onomastică. Iată cine a fost Sfântul Andrei și de ce este el socotit protectorul românilor.

 


Sfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. Acest Sfânt este considerat „Ocrotitorul României” sau „Patronul spiritual al românilor”. Motivul este acela că el a creştinat poporul român după ce a poposit în Dobrogea. Pentru acest lucru el este considerat protectorul tuturor românilor.

De asemenea, ziua de Sfântul Andrei este marcată de numeroase tradiții și obiceiuri de care creștinii țin cont, iar majoritatea le respectă cu sfințenie.


Cine a fost Sfântul Andrei? Povestea sa

„Sfântul Andrei s-a născut la Betsaida. A fost  fiul lui Iona și  i s-a alăturat Mântuitorului împreună cu fratele său, sfântul Petru.

Aceștia au devenit astfel primii Apostoli ai lui Hristos. Înainte de a fi „întâiul chemat” între Apostoli, Sfântul Andrei i-a fost ucenic Sfântului Ioan Botezătorul, care i-a insuflat dragostea pentru mult-aşteptatul Mesia.
Din acel moment L-a urmat pe Iisus, însoţindu-L în Ţara Sfântă şi propovăduind învăţăturile Domnului, potrivit Calendarul Ortodox.


Lupii se transformă în vârcolaci în noaptea de Sfântul Andrei

După ce Mântuitorul a înviat şi S-a înălţat la cer a continuat să împărtăşească învăţăturile creştine, ajungând şi pe teritoriul României, în zona Dobrogei.  Moartea lui  nu a pus capăt şi învăţăturilor sale, acestea rămânând vii în inimile românilor până în ziua de azi.

Cine a fost Sfântul Andrei? Tradiții și Obiceiuri de Sfântul Andrei

- pe 30 noiembrie spiritele celor stinşi din viaţă se amestecă printre oameni.  Pentru a se proteja de spiritele răuvoitoare şi a le ţine la distanţă de cei dragi, se pune usturoi în casă.
- lupii se transformă în vârcolaci în noaptea de Sfântul Andrei, pornind la vânătoare după oamenii rătăciţi şi lipsiţi de apărare de pe drumuri.
- Cele mai multe dintre tradiţiile puternic înrădăcinate sunt cele legate de măritiș sau aflarea viitorului
- Pentru a alunga strigoii şi relele, după obicei, oamenii agaţă usturoi în toată casa şi în jurul ei
- Pragurile, uşile şi ferestrele sunt elemente importante în cultura tradiţională şi au o aură simbolică, fiind situate la graniţa dintre forţele binelui şi forţele răului.
- de Sfântul Andrei se întorc cu gura în jos toate vasele din casă. Peste apa şi nutreţul animalelor se varsă agheasmă şi se pune busuioc.
- La miezul nopţii, în oglinda din spate se spune că li se va înfăţişa viitorul, tuturor fetelor
- fetele care vor să se mărite şi care strecoară sub pernă busuioc cu speranţa de a îşi visa ursitul
- Dacă ştiu deja pe cine vor drept soţ, tinerele aşteaptă până la miezul nopţii, când întorc un ulcior cu gura în jos şi lasă câţiva cărbuni încinşi pe fundul acestuia, în timp ce rostesc o incantaţie menită să le cucerească definitiv ursitul.
- fata care va ţine în mână două lumânări aprinse şi va privi într-un pahar cu apă care conţine o verighetă sfinţită de cununie va vedea la rândul ei cum arată iubitul sortit.
- De Sfântul Andrei oamenii pun la încolţit grâu pentru prosperitatea casei, dar şi pentru a vedea cum va fi următoarea recoltă.
- nu uită să fie atenţi nici la vremea din acea noapte. Se spune că,  dacă cerul este senin, e semn că urmează o iarnă uşoară.


CITEȘTE ȘI:

Sfântul Andrei - tradiții și obiceiuri pentru ziua de sărbătoare din 30 noiembrie

 

 

 

 

abonare newsletter