Actualitate

Hoț de lemne, prins în urma unor tăieri ilegale, condamnat la 4 ani de ÎNCHISOARE! Se face dreptate pentru pădurile Clujului?

Un hoț de lemne a fost prins de polițiștii din Huedin pentru dare de mită, complicitate la tăieri ilegale de copaci și furt de arbori. Se face dreptate, într-un final, pentru pădurile clujene?

Hoț de lemne, prins în urma unor tăieri ilegale, condamnat la 4 ani de ÎNCHISOARE! Se face dreptate pentru pădurile Clujului? Hoț de lemne, prins în urma unor tăieri ilegale, condamnat la 4 ani de ÎNCHISOARE! Se face dreptate pentru pădurile Clujului?

 

 


Un bărbat în vârstă de 37 de ani din comuna Mărgău a fost condamnat ieri, 17 noiembrie, la patru ani de închisoare.

 


Pedeapsa a fost dată pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, precum „dare de mită, complicitate la tăiere fără drept de arbori în formă continuată, complicitate la furt de arbori tăiaţi fără drept în formă continuată.”

„Acesta a fost condus şi predat reprezentanţilor Penitenciarului Gherla, în vederea executării pedepsei”, anunță IPJ Cluj.


Cluj, pe locul 2 la tăieri ilegale pe țară

Instituțiile de control din subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) au întocmit 1.100 de dosare penale, doar în primele șase luni ale anului, iar 95% dintre acestea au fost încheiat pentru cazuri de tăieri ilegale identificate. Au fost efectuate 106.000 de controale în domeniul forestier.

Județele unde au fost identificate cele mai multe infracțiuni din România și au fost încheiate cele mai multe dosare penale sunt: Brașov, cu 131 de dosare, Cluj cu 95, Bacău cu 72, Covasna cu 71, Timiș cu 68, Argeș cu 61 și județul Mureș cu 58 de dosare penale.


Tăieri de lemne din Cluj

Mulți clujeni s-au plâns de faptul că Pădurea Hoia-Baciu este tot mai dezvelită odată cu trecerea timpului. Vlad Pop, activist clujean, a descoperit o zona în care au fost tăiați chiar 100 de arbori.

Totuși, în întreaga pădure se pot găsi zone în care copacii lipsesc cu desăvârșire. Nu doar că în foarte multe dimineți merg oameni și taie copacii de acolo, dar mai și amenință persoanele care încearcă să le ia la rost:


FOTO/VIDEO. Pădurea Hoia-Baciu, plină ochi de hoții de lemne? Cel care i-a demascat, AMENINȚAT cu drujba. „S-a oprit la 5 cm de gâtul meu”

Un alt caz țintește pădurile din Apuseni. Parlamentarul clujean Mihai Goțiu a solicitat Gărzii Forestiere Cluj date privind controalele efectuate în pădurile gestionate de ocoalele private și publice, în localitățile din Alba și Cluj.

Conform răspunsului primit, autoritățile au constatat, în urma controalelor efectuate de Garda Forestieră Cluj și ITRSV, că din pădurile respective lipsește un volum de 570.000 de mc de lemn, între anii 2013-2019. „Adică, aproximativ 95.000 de mc în fiecare an”, scrie Goțiu într-o postare pe Facebook.

Așadar, timp de 6 ani s-ar fi efectuat aproximativ 3.100 de transporturi de lemne tăiate ilegal, din pădurile Munților Apuseni.

Asta ar însemna că în fiecare zi lucrătoare, incluzând zilele de sâmbătă, în pădurile din zonă s-au tăiat ilegal lemne în masă, cât pentru 10 tiruri încărcate:

„Pentru a înțelege mai exact dimensiunea hoției, la un volum de 30 mc/transport (adică un TIR foarte bine încărcat), asta se traduce printr-o medie de aproximativ 3.100 de transporturi ilegale pe an. Altfel spus, în fiecare zi lucrătoare, inclusiv sâmbăta, timp de șase ani (!), din pădurile din zonă au plecat cel puțin câte 10 TIR-uri pline cu lemne tăiate ilegal!”, a mai scris omul politic.

CITEȘTE ȘI:

Hoia-Baciu, tot mai dezvelită! Pădurea suferă multe tăieri de lemne, fără marcaje silvice, în zone diferite. GALERIE FOTO

 

Tăieri ilegale de copaci în pădurea Hoia-Baciu! Un „plâmân verde“ al Clujului dispare încet, dar sigur.FOTO/VIDEO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter