Actualitate

Tăieri ilegale de copaci în pădurea Hoia-Baciu! Un „plâmân verde“ al Clujului dispare încet, dar sigur.FOTO/VIDEO

Pădurea Hoia-Baciu e „dezmembrată” de hoții de lemne. În ultimul an, tăierile ilegale au început să iasă la suprafață la Cluj.

 

 


Pădurea Hoia-Baciu a început să fie tot mai rară, copacii tot mai puțini. Mulți oameni merg și taie arborii din pădure, lăsând-o să moară încet.

 


Un activst și sportiv clujean, Vlad Pop, i-a prins în flagrant pe câțiva indivizi care ar părea să fi tăiat lemne ilegal în Hoia-Baciu, în această seară. Trei bărbați au mers cu un tractor, drujbă, secure și au măcelărit o parte din pădure.


Când Vlad i-a acuzat că taie lemne ilegal, bărbații au început să îl amenințe și înjure, spunându-i că se află pe proprietate privată. Cei trei negau faptul că tăierile sunt ilegale, deși marcajele în locul copacilor tăiați, nu erau de găsit, iar comportamentul lor lăsa de dorit.

„M-au amenințat că data viitoare când vin aici o să aibă el grijă să nu mai plec, m-au înjurat. Mi se pare că un om corect, care taie legal, nu te amenință cu bătaia și nu te înjură. Și erau cel puțin 7 trunchiuri tăiate acolo și nu mi se pare normal. Pădurea Hoia Baciu arată groaznic. Eu sunt născut și crescut în Cluj și nu am văzut atâta tăiere cât am văzut în ultimul an. Pur și simplu e distrusă pădurea”, a declarat Vlad Pop pentru Monitorul de Cluj.


După ce demascatorul lor i-a anunțat că îi filmează și îi pune pe internet, bărbații care păreau a fi hoți de lemne au început să își strângă lucrurile și să își ia tălpășița. Mai ales că poliția urma să fie contactată.

„Am sunat la 112 prin aplicație, după ce i-am filmat, am făcut fotografii și i-am pus pe internet și-au strâns lucrurile și au plecat cu tractorul când au văzut că îi pun pe internet. M-am întors acolo, am făcut o poză prin aplicația 112 care îmi arată și latitudinea și lungitudinea și am sunat la poliție, am raportat ce s-a întâmplat. Am solicitat să se facă verificări dacă într-adevăr este proprietatea cuiva sau au tăiat ilegal pentru că pe lemn nu era niciun fel de marcaj”, a adăugat activistul.


După ce sportivul i-a raportat pe cei trei la poliție, autoritățile locale din Baciu au pornit în căutarea lor.

Tăierile ilegale de lemne în Hoia-Baciu s-au mai întâmplat pe parcursul anului 2020

Vlad Pop a mai prins niște tăietori de lemne acum 8 luni, tot în Pădurea Hoia-Baciu, pe care i-a filmat, ca ulterior să publice pe internet înregistrarea video.

Atunci erau doi bărbați la fața locului care susțineau că au autorizație și pădurarul era informat de activitatea pe care o desfășoară acolo.

În momentul în care autoritățile locale s-au prezentat, s-a dovedit că cei doi nu aveau autorizație pentru tăiatul lemnelor de acolo, iar pădurarul nu avea idee despre ce e vorba.

„Au zis că au o autorizație, că le-a dat voie pădurarul. Când a venit poliția nu au avut nici autorizație și nici pădurarul nu știa nimic și tot așa cu drujba, cu căruța au venit și au tăiat”, a menționat Vlad.

Cluj, pe locul 2 la tăieri ilegale pe țară

Instituțiile de control din subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) au întocmit 1.100 de dosare penale, doar în primele șase luni ale anului, iar 95% dintre acestea au fost încheiat pentru cazuri de tăieri ilegale identificate. Au fost efectuate 106.000 de controale în domeniul forestier.

Județele unde au fost identificate cele mai multe infracțiuni din România și au fost încheiate cele mai multe dosare penale sunt: Brașov, cu 131 de dosare, Cluj cu 95, Bacău cu 72, Covasna cu 71, Timiș cu 68, Argeș cu 61 și județul Mureș cu 58 de dosare penale.

CITEȘTE ȘI:

Dispar pădurile Clujului! Zeci de dosare penale pentru tăieri ilegale

 

Interviu cu Vlad Pop despre 6633 Arctic Ultra 2020. Tânărul clujean a participat la cursă pentru toți copii care suferă de cancer în România

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter