Actualitate

Câți kilometri de autostrăzi are România ? Autostrada Transilvania, finalizată în proporție de 18%

România este codașă la kilometri de autostrăzi în Europa, iar în țara noastră găsim 860 de kiometri de drum de mare viteză.

Câți kilometri de autostrăzi are România ? Autostrada Transilvania, finalizată în proporție de 18% Câți kilometri de autostrăzi are România ? Autostrada Transilvania, finalizată în proporție de 18%

 

 


Autostrăzile din România sunt construite și administrate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Tot ce ține de autostrăzi în România este meritul sau vina CNAIR în funcție de caz.

 


România are la ora actuală doar patru autostrăzi finalizate în întregime:

Autostrada A2 între București și Constanța are 202 kilometri și a fost construită în vremea lui Nicolae Ceusescu. Drumul de mare viteză face legătura între Capitală și litoralul românesc.

Autostrada  A4 (Centura Constanței) face legătura între Ovidiu și Agigea și are 22 de kilometri.


Autostrada A6 (Centura Lugoj)face legătura dintre Lugoj și A1. În master planul general de transport este plănuită continuarea ei cu un drum expres care să ducă la Craiova.

Autostrada A11 (Centura Arad)  în master planul general de transport este plănuită continuarea autostrăzii până la Oradea cu un drum transregio care va face legătura între A1 și A3. (2013).


Practic, România are o singură autostradă finalizată și trei centuri asemănătoare unor autostrăzi la ora actuală.

România are cinci autostrăzi în lucru la ora actuală

Autostrada A1 București – Pitești – Sibiu – Deva – Timișoara – Arad – Nădlac –> Ungaria are în total 558 de kilometri și este finalizată în proporție de 79%. La ora actuală se poate circula pe 445 de kilometri.


Tronsoanele București – Pitești (110 km), Sibiu – Holdea (174 km), Margina – Nădlac (158 km) sunt deschise circulației; între Lugoj și Deva (lotul II, între Margina și Holdea) mai există o porțiune a cărei soluție inițială trebuie reproiectată și reatribuită pentru a minimiza impactul ecologic.

Pe tronsonul Sibiu–Pitești, lotul 1 are contract semnat și au început lucrările; lotul 5 este în fază de proiectare, în timp ce loturile 2, 3 și 4 sunt în curs de elaborare a studiului de fezabilitate.

Autostrada A3 ( Autostrada Transivania) București – Ploiești – Brașov – Sighișoara – Târgu Mureș – Cluj – Zalău – Oradea – Borș –> Ungaria are 603 kilometri, dar au fost finalizați doar 143, adică 18% din totalul lucrărilor.

Sunt deschise circulației sectoarele București–Ploiești, Câmpia Turzii–Nădășelu, porțiunea Iernut–Ungheni și Biharia–Borș care se leagă de autostrada M4 din Ungaria. Râșnov–Cristian (6,4 km) este în construcție; Iernut – Câmpia Turzii (55 km) urmează a fi deschis complet în 2020; tronsonul Suplacu de Barcău – Biharia (61,5 km) este în curs de relicitare, deoarece două contracte succesive de construcție a lui (cu Bechtel și cu Corsan) au fost reziliate, stadiul său fizic fiind de aproximativ 50%. Nădășelu–Mihăești–Zimbor, Zimbor–Poarta Sălajului și Nușfalău–Suplacu de Barcău sunt în curs de licitare.

Autostrada A 10 Sebeș - Turda are 70 de kilometri, dar se poate circula doar pe 28,75, adică pe 37% din totalul kilometrilor promiși de autorități cu ani în urmă.

Lucrăril se desfășoară în acest moment pe A0 (Centura Bucureștiului), dar și pe A7 (Ploiești  - Pașcani), însă aici lucrările abia au început, iar finalizarea unor sectoare va mai dura câțiva ani.

România are astfel la ora actuală 860 de kilometri de autostradă finalizați, dar cu puțin noroc ne vom putea bucura anul viitor de peste 900 de kilometri de drum de mare viteză. În ultimii 5 ani, România a deschis 178 de kilometri noi de autostradă

.CITEȘTE ȘI:

Ne-ați mințit pe față! Promisiuni suflate de vânt în 2019, șantierele autostrăzilor hibernează

Ultimele Stiri
abonare newsletter