Actualitate

Cum a modernizat Emil Boc administrația clujeană. De la orașul cu coșuri de gunoi tricolore, la „Silicon Valley-ul Europei”

În mai puțin de două decenii, Clujul s-a transformat din orașul cu bănci și coșuri de gunoi tricolore într-un pol de dezvoltare în materie de inovare și startup-uri.

Cum a modernizat Emil Boc administrația clujeană. De la orașul cu coșuri de gunoi tricolore, la „Silicon Valley-ul Europei” Cum a modernizat Emil Boc administrația clujeană. De la orașul cu coșuri de gunoi tricolore, la „Silicon Valley-ul Europei”

 

 


Emil Boc a preluat în 2004 de la Gheorghe Funar un Cluj izolat economic, ale cărui singure investiții notabile fuseseră în vopsea în roșu, galben și albastru de pe băncile vechi și coșurile de gunoi. După 16 ani, Clujul este orașul cu cea mai bună calitate a vieții din România, cu aerul cel mai curat între metropolele europene, orașul festivalurilor de renume mondial. Chiar în aceste zile Clujul își dispută cu orașe precum Viena, Valencia sau Milano titlul de Capitală Europeană a Inovării.

 


 


Cum de a fost posibil? În primul rând printr-un model liberal de dezvoltare a localităților în care investițiile în modernizarea infrastructurii reprezintă o parte considerabilă a bugetului, adesea de peste 40%, și prin politici prietenoase cu mediul de afaceri.

Cluj-Napoca a ajuns să fie considerată de presa internațională locul ideal pentru lansarea unui start-up în România, un „Silicon Valley al Europei”. Politicile de dezvoltare urbană, de digitalizare a administrației, de refacere și punere în valoare a patrimoniului cultural și istoric, de realizare a unui „culturi vii”, asociind patrimoniul restaurat cu festivaluri muzicale ori culturale, ori evenimente sportive de prim rang, toate acestea au antrenat o reacție în lanț: noi investiții private, dezvoltarea turismului și creșterea bugetului local.


Clujul, fruntaș la fondurile europene atrase

După aderarea României la Uniunea Europeană, la acest mix de politici, administrațiile PNL au adăugat atragerea fondurilor europene care au devenit instrumentul cel mai eficace al modelului liberal de dezvoltare. Cu știința scrierii și câștigării de proiecte europene, primarii PNL au completat astfel spectaculos bugetele locale.

„La fiecare leu plătit de clujeni prin taxe și impozite locale, administrația locală reușește să aducă 2,5 lei din fonduri europene”, explică Emil Boc.


 

CITEȘTE ȘI

Boc, SURPRINS de calificarea în finala competiției Capitala Europeană a Inovării: „Meritul este al clujenilor”

 

Emil Boc și-a depus candidatura pentru Primăria Municipiului Cluj-Napoca!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter