Actualitate

Păreri împărțite privind amenajarea centrului pietonal din Grigorescu. Ce au cerut clujenii de la proiect

Dezbaterea online privind amenajarea unui spațiu pentru pietoni în cartierul Grigorescu a stârnit interesul a zeci de persoane, care au intervenit cu propriile propuneri și doleanțe.

 

 


Dezbaterea online privind reamenajarea unei zonei Pieței 14 Iulie din cartierului Grigorescu, organizată marți de Primărie prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), a trezit curiozitatea a zeci de persoane, locuitori ai cartierului și alți clujeni, care și-au exprimat ideile și nemulțumirile vizavi de proiectul propus. Arhitecții de la Planwerk propun reorganizarea unei suprafețe de aproximativ 35.000 de metri pătrați, după conceptul deja implementat în centrul Clujului sau pe strada Molnar Piuariu din cartierul Mărăști.

 


Principalele îngrijorări venite din partea publicului s-au referit la faptul că proiectul va bloca traficul din cartierul Grigorescu sau că îi va lăsa pe riverani fără locuri de parcare. Totodată, au venit propuneri legate de viitoarele evenimente care ar trebui organizate în spațiul redat pietonilor pentru activarea sa, dar și cu privire la facilitățile și mobilierul urban care nu trebuie să lipsească din acest proiect. 

Transformarea spațiului pietonal într-unul atractiv

Andi Daiszler de la Asociația Daiszler, dar și arhitectul Dan Clinci de la Urbannect au atras atenția municipalității aspura nevoii de a activa spațiul odată amenajat, prin evenimente culturale și atractive pentru public.


„Trebuie să ne preocupăm, pe lângă înfrumusețarea spațiului public, și de felul în care aducem succes spațiului public, adică, după ce el va fi frumos trebuie să vedem în ce măsură îl putem face atractiv. Cel mai important lucru este să găsim atractori spațiului public, nu numai să îl facem unul frumos. E bine că facem un spațiu scenografic corect, dar trebuie să vedem dacă duce ce el este atât de curat, dacă va și aduce lumea în stradă”, a afirmat Dan Clinci.

Andi Daiszler a cerut și piste de biciclete cu lățimea impusă de standardele europene, amplasarea de cișmele de alimentare cu apă potabilă, dar și plăcuțe cu informații în mai multe limbi, pentru turiștii care vor tranzita zona.


„Aș dori, în primul rând, ca pistele de biciclete să aibă minim 1,25 metri, conform tuturor reglementărilor în vigoare. Acolo unde șoseaua nu permite o pistă, mi-ar plăcea să văd acele spații shared. Mi-aș dori să văd cișmele de alimentare cu apă potabilă în cât mai multe zone, inclusiv pe marginea străzii. Aș menționa zona de stații ale CTP, pentru că multe sunt incluse în zona de proiect. De asemenea, ar trebui să fie amplasate toalete publice cu acces plătit, inclusiv cu cardul sau SMS, nu doar cu monede, panouri cu informații în mai multe limbi, prin care să fie informați și turiștii cum pot plăti pentru biletul de autobuz și despre alte lucruri.  Nu în ultimul rând, pregătirea structurii pentru diverse evenimente, micropiațeta din zona Pieței 14 Iulie”, a adăugat Andi Daiszler.

Rastele acoperite pentru biciclete, în premieră în Cluj

Activista Mona Varga a cerut mai multe rastele pentru biciclete în tot orașul, dar în special în zona cuprinsă în proiect.


„Mă duc în oraș și nu am unde să leg bicicleta. Acum m-am uitat, am văzut câteva rastele în imagini dar mi se par insuficiente. Cred că trebuie să ne gândim și dacă bicicliștii au unde să își lege biciclete. Vreau să știu dacă există vreun studiu referitor la numărul de rastele de biciclete necesar pentru numărul de locuitori de aici. De asemenea, am văzut proiectul de renovare a școlii Onifisor Ghibu și nu sunt prevăzute rastele, așadar copiii nu pot merge cu bicicleta la școală”, a atras atenția Mona Varga.

Tudor Pănescu, arhitectul Planwerk care a prezentat proiectul de reamenajare, a dezvăluit că, în caceastă zonă ar urma să fie amplasate rastele acopertie, în premieră pentru Cluj-Napoca.

„Am vrea să implementăm și niște rastele de biciclete acoperite. Asta nu am prea văzut în Cluj. Le vom distribui mai ales în Piața 14 Iulie. De asemenea, ar trebui să mai apară un stand de Cluj Bike”, a spus proiectantul.

Parcarea în fața porții. Păreri pro și contra

Christian Shuster, riveran în zona vizată de proiect a semnalat problema mașinilor parcate ilegal pe spațiul public de către locuitorii din zonă, în special în zona Someșului și a podului Garibaldi, unde proiectul propune amenajarea unui loc de joacă, remarcând că el nu și-ar duce acolo copilul să se joace în noxele de la mașinile care circulă pe strada Garibaldi.

De asemenea, el consideră că aceste mașini care sunt parcate ilegal de zeci de ani pe aceaste străzi ar trebui totuși să se regăsească undeva în proiect, întrucât ele nu vor dispărea.

Arhitectul Adrian Borda a semnalat că deseori, riveranii care stau la case pe aterele din Grigorescu obișnuiesc, din comoditate, să își parcheze mașinile pe spațiul public când, de fapt, ele ar trebui să stea în curte. El a arătat că niciodată nu vor fi destule parcări, însă proiectul de amenajare vine cu buzunare și soluții de parcare legală în toate zonele vizate.

Ovidiu Cîmpean a arătat că pe tot teritoriul studiat există 105 locuri de parcare reglementate, urmând ca după amenajarea spațiului să fie adăugat încă 3 parcaje.

În cadrul dezbaterii au intervenit și arhitecții Daniela Maier, președinte a Ordinului Arhiteților România, filiala Transilvania și Marius Moga de la Atelier Mass, care săptămâna trecută a prezentat proiectul pădurii-parc Făget, au propus renunțarea la traficul de pe latura de est a Pieței 14 Iulie și crearea un spațiu unitar.

Linie verde de autobuz

O propunere inedită a fost formulată în cadrul dezbaterii de către Ciprian Comșulea, de la Transilvania Evolution și Centrul de Resurse pentru Eficiență Energetică și Schimbări Climatice (CREESC), fiind vorba de o linie verde de autobuz, deservită doar de mijloace electrice, care să lege toate parkingurile existe în prezent în zona pericentrală.

Linia 0 de autobuz ar urma să aibă traseul: BT Arena - Parc - Moților - Casa de Cultură a Studenților - Universității - Baba Novac - Cipariu Est - Piața Avram Iancu - Piața Mihai Viteazu - Opera Maghiară - Podul Napoca - BT Arena.

Conceptul unitar propus pentru întreaga zonă studiată, dar și detaliile de amenajare gândite pentru fiecare stradă în parte sunt detaliate în proiectul publicat pe site-ul Primăriei, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Iulie - luna dezbaterilor pentru viitorul Clujului

Toate dezbaterile CIIC organizate în luna iulie au fost parte a proiectului „Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC'', finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente:

– design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.

– utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând acest link.

 

CITEȘTE ȘI

Cartierul Grigorescu, redat pietonilor. Boc: „Cetățenii să nu intre în panică, nu toate arterele vor fi blocate traficului auto”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter