Actualitate

Dealul ORORILOR! Goțiu: Un deal din Chinteni a fost excavat fără licență și umplut cu deșeuri din construcții

Senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu, a tras un semnal de alarmă cu privire la excavarea unui deal din Chinteni fără licență de exploatare și înlocuirea lui cu un munte de gunoaie.

Dealul ORORILOR! Goțiu: Un deal din Chinteni a fost excavat fără licență și umplut cu deșeuri din construcții Dealul ORORILOR! Goțiu: Un deal din Chinteni a fost excavat fără licență și umplut cu deșeuri din construcții

Senatorul USR Mihai Goţiu şi-a exprimat revolta, pe Facebook, vizavi de faptul că un deal din Chinteni a fost excavat fără nicio licenţă de exploatare, iar groapa a fost umplută cu deşeuri provenite din construcţii.

„DEALUL ORORILOR. Mai bine de jumătate de deal a fost excavat, lângă Cluj-Napoca, la Chinteni, fără nicio licenţă de exploatare! Groapa e umplută, ilegal, cu deşeuri provenite din construcţii. Autorităţile de mediu şi de reglementare ştiu, dar amână luarea de măsuri! Chinteni e o prelungire a municipiului Cluj-Napoca şi o zonă în care s-au mutat mulţi dintre cei care lucrează în oraş. În spatele caselor şi terenurilor lor au, însă, o bombă de mediu. În ultimii ani, dealul a fost tăiat pentru argilă. Localnicii spun că există hotărâri de Consiliu Local (una chiar de la sfârşitul anului trecut), prin care argila ar fi vândută chiar de Primăria Chinteni”, a scris Mihai Goţiu, pe pagina sa de Facebook.


Goțiu: „Locul s-a transformat şi într-un uriaş depozit de deşeuri ilegale”

Potrivit acestuia, într-un răspuns pe care l-a primit în luna aprilie, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) i-a transmis că nu există nicio licenţă de exploatare pe care s-o fi eliberat pentru o asemenea activitate. Şi că nu există nicio solicitare în acest sens.


„Şi se mai spune că, în conformitate cu Legea Minelor, acest lucru reprezintă INFRACŢIUNE. Dar, mai scrie în răspunsul ANRM, că 'nu poate face verificare pe teren din cauza stării de urgenţă' (de la data trimiterii răspunsului). Am ajuns zilele trecute la Chinteni. Şi ce am găsit confirmă dispariţia a jumătate din deal! Mai mult, locul s-a transformat şi într-un uriaş depozit de deşeuri ilegale, cele mai multe provenind de la lucrările de construcţii din zonă.

Evident, nimeni nu s-a obosit să-i identifice pe făptaşi. Şi nici Primăria nu s-a dat de ceasul morţii să cureţe. Chit că are această obligaţie legală dacă nu e în stare să monitorizeze zona şi să-i prindă pe iresponsabili. Cu atât mai mult cu cât dealul e chiar deasupra lacului din localitate, administrat de Primărie, care mai şi percepe taxe de pescuit. Ce ajunge în apa lacului n-o prea interesează pe doamna primar. Cum probabil, n-o interesează nici că Primăria riscă să fie amendată cu 50.000 de lei de către Garda de Mediu, pentru că n-a curăţat zona (obligaţie care îi revine dacă nu sunt identificaţi făptaşii). Că doar nu din banii ei să plăteşte amenda, ci din bugetul local”, a transmis Goţiu.


„Voi continua demersurile pentru a stopa ilegalitățile”

Senatorul USR a dat asigurări că va continua demersurile pentru a opri ilegalităţile comise în Chinteni şi pentru tragerea la răspundere a responsabililor.

„Eu voi continua demersurile pentru a stopa ilegalitățile din Chinteni și tragerea la răspundere a responsabililor. Dar dincolo de sancţiunile contravenţionale şi penale, mai este una pe care o puteţi da fiecare dintre voi: la vot! În toate localităţile în care aveţi asemenea cazuri în care actualii primari şi consilieri locali îşi bat joc de lege, de mediu şi de sănătatea publică!”, a mai spus Goţiu.


CITEȘTE ȘI

Activist de mediu susține că a fost ATACAT CU TOPOARE de un consilier al Gărzii Forestiere

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter