Actualitate

O întreagă secție a Centrului Imogen stă nefolosită de ani buni. Ungureanu: „Există riscul ca 10 milioane de euro să trebuiască returnați Uniunii Europene”

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate, a declarat că, în mai bine de cinci ani de la inaugurarea Centrului de Cercetare Imogen, o componentă a acestuia nu a funcționat nici măcar o zi.

O întreagă secție a Centrului Imogen stă nefolosită de ani buni. Ungureanu: „Partea de buco-maxilo-facială nu a funcționat nici măcar o zi” O întreagă secție a Centrului Imogen stă nefolosită de ani buni. Ungureanu: „Partea de buco-maxilo-facială nu a funcționat nici măcar o zi”

Deputatul de Cluj Emanuel Ungureanu arată că secția de bucalo-maxilo-facială (BMF) a Centrului Imogen, construit cu finanțare europeană în urmă cu mai bine de cinci ani, a stat nefolosită în tot acest timp, cu toate că este dotată cu echipamente medicale de ultimă generație.

„Acum doi ani și o lună am vrut să intru în această clădire, să explic oamenilor o ciudățenie: fusesem în vizită pe secția de neurochirurgie pentru că o doamnă de pe acea secție se plângea că trebuie să doarmă sub pat, la propriu, pentru că nu există pat de copil, nefiind secție de neurochirurgie pediatrică în Cluj.  Am mers în interiorul acestei clădiri, am așteptat să vină o doamnă numită Kovacs, să mă conducă în spațiile care pot fi vizitate în interior, mi s-a spus că nu am aprobare de la conducerea spitalului, am fost pe scări, am văzut că sunt toate ușile închise, am ieșit de aici și am întrebat, prin mijloacele pe care le are la dispoziție un parlamentar, ce este în interiorul acestei clădiri, despre care știam că a fost făcută cu fonduri europene.


În această perioadă de doi ani și o lună am solicitat ministerului Sănătății să vină cu un corp de control aici, pentru că informațiile pe care le-am primit eu erau de natură să îngrijoreze Uniunea Europeană, autoritatea finanțatoare, pentru că am aflat de la o sursă din interiorul spitalului că acest proiect european nu-și atinsese obiectivele pentru că o componentă din acest proiect, adică partea de buco-maxilo-facială, o întreagă sală cu echipamentele care erau aici, nu a funcționat nici măcar o singură zi. Uniunea Europeană a dat 10 milioane de euro să se construiască această clădire și să se facă cercetare și actualmente profesorul Stamatian nu a reușit să îndeplinească obiectivele pe care și le-a propus din acest proiect european”, a declarat Emanuel Ungureanu, într-o conferință de presă.

Ungureanu va depune plângere penală la DNA

Deputatul susține că, din cauza faptului că secția de buco-maxilo-facială nu a fost folosită de la inaugurarea centrului, în 2015, și până astăzi, întregul proiect european a fost compromis, motiv pentru care pregătește o plângere penală pe care o va depune la Direcția Națională Anticorupție (DNA) săptămâna viitoare.


„Motivul pentru care nu am fost lăsat în clădire este acesta: există o încăpere dotată cu toată aparatura de ultimă generație, care a zăcut nefolosită cinci ani de zile. Acest proiect a fost compromis în integralitate, datorită lipsei acestei componente BMF, care a fost ascunsă. Urmează să construiesc o plângere penală, săptămâna viitoarea o să merg la DNA și procurorii vor arăta cu exactitate de unde și până unde pornește abuzul în serviciu, care este prejudiciul și cine sunt vinovații de faptul că un proiect generos, frumos, a fost făcut praf din interese obscure, pe care va trebuie să le lămurim”, a adăugat Ungureanu.

Peste 10 mil. euro ar putea fi returnați Uniunii Europene

Potrivit acestuia, prejudiciul provocat s-ar ridica la aproximativ 500.000 de euro, însă, mai spune Ungureanu, există riscul ca întreaga sumă să trebuiască returnată Uniunii Europene, adică mai bine de 10 milioane de euro.


„Eu estimez un prejudiciu de o jumătate de milion de euro, mă refer la aparatură care nu a fost folosită, dar întregul proiect european a fost compromis, pentru că această componentă nu a funcționat nici măcar un singur minut. Riscul este ca toți banii (aproximativ 10 milioane de euro - n.red.) să trebuiască să îi dăm înapoi”, a adăugat Ungureanu.

SCJU Cluj a obținut, în anul 2010, finanțare din fonduri europene pentru un proiect de peste 48 de milioane de lei pentru construirea Centrului IMOGEN și achiziționarea de echipamente de cercetare-dezvoltare. Proiectul a fost finalizat în septembrie 2014, iar activitatea propriu-zisă a centrului a început din martie 2015. În cadrul Institutului se desfășoară activități de cercetare, dar sunt, de asemenea, oferite servicii de diagnostic pre și postnatal (examinare ultrasonografică, testare genetică, imagistică medicală, anatomo-patologie și prosectură).


CITEȘTE ȘI

Ungureanu: „Ministerul Sănătății să elibereze pacienții asimptomatici. Nicăieri în lume nu sunt închiși în spitale acești pacienți”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter