Actualitate

Hackerii au spart site-ul Consiliului Județean Cluj. „Specialiștii“ județului au aflat de la reporterii monitorulcj.ro.

Hackerii de la Pentaguard au spart site-ul Consiliului Județean Cluj. Mai multe link-uri duc spre pagina Pentaguard, organizație care susține că promovează drepturile omului, toleranța și protejează drepturile lucrătorilor sexuali, și al cărei slogan este „Sex work is work“.

Site Consiliul Județean Cluj Site Consiliul Județean Cluj

„Specialiștii“ județului au aflat de la reporterii monitorulcj.ro că site-ul instituției a fost atacat de pirații informatici de la Pentaguard.

În momentul în care cineva accesează site-ul www.cjcluj.ro, apare o bandă neagră cu următorul mesaj:


„Acest site folosește cookie-uri. Navigând în continuare vă exprimați acordul pentru folosirea cookie-urilor conform Regulamentului (UE) 2016/679 Mai mult”.

Nimic nu pare în neregulă până la acest punct. Totuși, în momentul în care cineva apăsa pe acel „Mai mult”, era accesată o pagină de Facebook ce poartă numele PentaGuard Hackers Crew.


Din denumire, se pare că este pagina de Facebook a celebrului grup de hackeri PentaGuard, care în luna mai a acestui an voiau să atace spitalele românești.

DIICOT se lăuga că rețeaua hackerilor a fost destructurată

DIICOT și procurorii din Republica Moldova au destructurat rețeaua de hackeri Pentaguard care urma să atace mai multe instituții publice și spitale din România. Surse juridice susțin că hackerii acționau ca formă de protest față de starea de urgență.


Se pare însă că rețeaua nu a fost destructurată în totalitate, motiv pentru care hackerii au accesat site-ul Consiliului Județean.

Hackerii pregăteau atacuri asupra instituțiilor publice, dar și a spitalelor din România, ca o formă de protest, de răzbunare față de autoritățile care au instituit starea de urgență, au mai spus aceleași surse.


Dacă atacurile ar fi reușit, exista riscul declanșării unei crize extrem de grave în sistemul medical românesc, confruntat cu pandemia de coronavirus.

Într-un mesaj publicat pe pagina lor, hackerii spun că ei nu sunt nici teroriști, nici criminali.


„Dragi oameni din Europa. După aproape 20 de ani, PentaGuard s-a întors! Ne-am întors ca să apărăm drepturile omului și să promovăm toleranța și protecția în ceea ce privește prostituatele. Nu suntem nici teroriști, nici criminali”, se arată în mesajul lor.

Reprezentanții Consiliului Județean recunosc că, într-adevăr, site-ul a fost victima unor atacuri, însă în luna martie a acestui an, dar situația a fost rezolvată.

„Cei de la IT au spus ca în luna martie, într-adevăr a existat un moment în care site-ul a fost hackeuit și câteva pagini au fost inversate și probabil că ceea ce se vedea acum este o eroare rămasă din luna martie, moment în care a fost atacat site-ul. Acum problema este rezolvată”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Valentin Jucan, purtătorul de cuvânt al CJ Cluj.

CITEȘTE ȘI:

ATENȚIE! Hackerii pot să ne fure datele și banii printr-un simplu mesaj

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter