Actualitate

De ce nu sunt duse gunoaiele la Centrul de Deșeuri? Explicația lui Tișe: „O firmă din București a contestat licitațiile”

Deși în urmă cu o săptămână, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunța că Centrul de Management Integrat al Deșeurilor este funcțional, gunoaiele sunt depozitate în continuare la groapa RADP de la Pata Rât.

De ce nu sunt duse gunoaiele la Centrul de Deșeuri? Explicația lui Tișe: „O firmă din București a contestat lictitațiile” De ce nu sunt duse gunoaiele la Centrul de Deșeuri? Explicația lui Tișe: „O firmă din București a contestat lictitațiile”

Tișe a explicat, într-o emisiune radio, că depozitarea deșeurilor din Cluj la CMID este imposibilă din cauza unor constestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor privind licitațiile legate de operatorul și de administratorul centrului. În momentul de față, contractul de administrare a fost încredințat temporar Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP), care gestionează și una dintre rampele provizorii de la Pata Rât.

„Contractul a fost dat cu titlu temporar RADP-ul, dar la CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor - n.red.) a fost contestată atât licitația pentru operatorul definitiv, cât și licitația de stabilire a administratorului temporar. Odată ce e contestată procedura am fost obligați să stăm pe loc până se vor soluționa contestațiile. Înțeleg că e o firmă din București care a contestat această licitație, iar aceste contestații ne țin pe loc”, a declarat președintele CJ Cluj, într-o emisiune online.


Alin Tișe a declarat că soluționarea contestației poate dura câțiva ani, timp în care gunoiul nu poate fi depozitat legal în celula de la CMID.

„Nu e normal să nu putem folosi ceea ce e gata până nu terminăm licitația, o licitație poate dura în România 4 ani. Zilele acestea așteptăm o soluție la CNSC, dar și ea poate fi atacată în instanță, de noi sau de firmă. Ce se va întâmpla dacă vom ajunge în instanță și vor dura 3-4 ani procedurile? În toate această perioadă vom continua să ducem gunoaiele într-o rampă care poluează, deși avem aceste celule ecologice, pentru că cineva nu dorește? Suntem într-un absurd absolut”, a arătat Tișe.


Rampele Salprest și RADP sunt aproape pline

Amintim că Centrul de Management Integrat al Deșeurilor nu a obținut încă autorizație de funcționare de la Agenția de Protecție a Mediului, însă, având în vedere faptul că rampele Salprest și cea a RADP-ului sunt aproape pline, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât, la începutul lunii mai, să permită ducerea deșeurilor în celula de la CMID și în lipsa unei autorizații, pentru a nu se crea o criză de sănătate publică, în cazul în care limita va fi atinsă.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a emis o hotărâre, astfel că în momentul în care se sistează depozitarea la RADP și Salprest, din cauză că se ajunge la capacitatea maximă, se va depozita, în regim de urgență, temporar, la CMID, chiar și în lipsa autorizației integrate de mediu”, au transmis reprezentanții CJ Cluj.


Gunoaiele din Cluj, depozitate în continuare la groapa neconformă

După ani de zile în care i-a amăgit pe clujeni, Alin Tișe, anunța cu surle și trâmbițe, în data 22 mai, că CMID este operațional. Prima și singura mașină de gunoi a intrat în acea zi în noul Centru, gunoiul clujenilor fiind apoi depozitat în continuare pe rampa veche a RADP-ului, deși oficial aceasta este închisă

„La o săptămână după «deschidere», cea făcută parțial și fără autorizație de mediu, invocând situația de urgență – cum că rampa «veche» nu ar mai avea voie să primească deșeuri, pentru că s-ar fi umplut – încă nu a fost adus nimic la noul Centru, Centrul fiind destinat depozitării deșeurilor din întregul județ. Rampa «veche» de «transfer», «închisă», unde acum se face doar «tratare», deșeurile fiind apoi transportate la CMID”, se arată într-un mesaj al grupului Clujul Civic.


CITEȘTE ȘI

VIDEO „BOMBĂ” cu gunoaie! Centrul de Deșeuri, MUZEU în aer liber? L-au deschis apoi au pus lacătul? Unde se depozitează de câteva zile încoace gunoaiele clujenilor?

 

 

Moment „ISTORIC”, clujeni! Tișe s-a ținut de cuvânt... după un deceniu. A intrat prima mașină de gunoi în Centrul de Deșeuri, FĂRĂ AVIZ de MEDIU. „Se încheie epoca poluării”

 

 

abonare newsletter