Actualitate

Anii au devenit ore. Tișe anunță numărătoarea inversă până la darea în funcțiune a Centrului de Deșeuri

Au trecut încă două săptămâni de când Alin Tișe promitea darea în funcțiune în câteva zile a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor. Astăzi, șeful CJ a promis că prima mașină cu gunoaie va ajunge la CMID „în câteva ore”.

Anii au devenit ore. Tișe anunță numărătoarea inversă până la darea în funcțiune a Centrului de Deșeuri Anii au devenit ore. Tișe anunță numărătoarea inversă până la darea în funcțiune a Centrului de Deșeuri

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, invitat într-o emisiune la un post local de radio, a înaintat un nou termen pentru finalizarea proiectului CMID, început în urmă cu aproape un deceniu. Dacă până acum, Tișe promitea darea în funcțiune a CMID-ului „anul acesta”, „luna viitoare” sau „în câteva zile”, astăzi, președintele CJ promite că prima mașină cu deșeuri va ajunge la celula 1 „în câteva ore”.

„Mai aveți de așteptat doar câteva ore. Nu am spus că astăzi, am spus că în câteva ore veți avea și răspunsul la această întrebare. Este o perioadă de pregătire a sistemului și de testare și estimez că în câteva ore va fi dat în funcțiune”, a declarat Tișe, la un post local de radio.


În data de 5 mai, Alin Tișe anunța că proiectul CMID se apropie de o primă reușită și „că săptămâna aceasta", Celula 1 va fi declarată funcțională. Declarația președintelui CJ venea la doar o zi de la dezbatere publică privind obținerea autorizației integrate de mediu pentru depozitarea deșeurilor în CMID, proces care va mai dura câteva luni, mai ales ținând cont de faptul că documentația pentru aceasta trebuie să cuprindă un studiu de sănătate realizat DSP Cluj, care nu a fost realizat încă.

Tișe: „Mediul nu are cum să își invalideze propriul aviz, dat în urmă cu câțiva ani"

Alin Tișe a dat încă o dată asigurări că celula este corespunzătoare, urmare a unor constatări făcute de experți și consultanți, arătând totodată că, în locul celor două gropi de gunoi temporare de la Pata Rât, va fi folosit un depozit ecologic pentru depozitarea deșeurilor.


„Acest proiect are două elemente, cel care presupune un aviz de mediu și unul element care prespune o autorizație de mediu. În privința avizului pentru ca celula să devină funcțională, acesta a fost dat acum o lună. Pe de altă parte, aceste celule sunt construite conform unui proiect pentru care, la vremea lui, s-a obținut avizul de mediu. Recepția lucrărilor pentru acest CMID confirmă tocmai că aceste lucrări s-au făcut conform proiectului avizat de mediu. Nu putem face recepția pentru cele 3 celule dacă ele nu corespund proiectul tehnic aproba. Cei de la Mediul nu au treabă cu calitatea lucrărilor în construcții, ci trebuie să vadă dacă aceste celule vor polua mai mult sau mai puțin la decât ce aveam până acum la Pata Rât. Deci dacă s-a respectat proiectul și acest proiect este conform și nu are cum să aaducă poluare, Mediul nu are cum să își invalideze propriul aviz, dat în urmă cu câțiva ani, când a început proiectul", a mai spus Tișe.

Blat între Consiliul Județean și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență?

Având în vedere faptul că rampele Salprest și cea a RADP-ului sunt aproape pline, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât să permită ducerea deșeurilor în celula de la CMID și în lipsa unei autorizații, pentru a nu se crea o criză de sănătate publică, în cazul în care limita va fi atinsă, au arătat reprezentanții CJ, în cadrul dezabterii publice din 4 mai.


„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a emis o hotărâre, astfel că în momentul în care se sistează depozitarea la RADP și Salprest, din cauză că se ajunge la capacitatea maximă, se va depozita, în regim de urgență, temporar, la CMID, chiar și în lipsa autorizației integrate de mediu”, au arătat reprezentanții Consiliului Județean.

Activiștii de mediu, care au semnalat mai multe probleme la documentația depusă de CJ la Agenția Națională de Protecție a Mediului (ANPM), acuză că CJ Cluj și Comitetului de Urgență au făcut blat pentru permiterea depozitării de deșeuri în prima celulă, în lipsa autorizației de mediu.


„Blat de zile mari al Consiliului Județean Cluj: Tișe "rezolvă" să deschidă CMID fără obținerea autorizației integrată de mediu. Complimente: Comitetului de Urgență. Cum s-a făcut combinația? În 3 mișcări. 1. CJ i-a scris Comitetului că dacă rampa RADP se umple, e musai să deschidă CMID și fără acte. 2. Comitetul: aoleu! și în 17 aprilie aprobă cererea CJ. Și acum, coup de grace, mișcarea 3. Ce citim noi taman în documentația depusă în martie de CJ pentru autorizarea CMID, la pagina 156? “Datorita depasirii capacitatii de depozitare a deseurilor din depozitul de deseuri de la Pata Rat se impune ca parte din investitia CMID Cluj sa poata fi pusa in functiune.” Tanaaaaaa! Prosteala e completă. De asta nu l-ați văzit îngrijorat pe Alin Tișe zilele astea dacă a obține autorizația aia de mediu, după ce a fost lăsat el repetent la prima depunere, în ianuarie. Că actul ăla nici nu îi mai trebuie, fraierilor”, a scris activistul Szakáts István, prezent la dezbaterea de luni, pe o rețea de socializare.

CITEȘTE ȘI


Tișe anunță punerea în funcțiune a primei celule CMID, în lipsa autorizației de mediu. Activiștii acuză blat între Comitetul de Urgență și CJ

 

Prima celulă a Centrului de Deșeuri este FINALIZATĂ, însă așteaptă autorizația de mediu pentru a putea funcționa

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter