Actualitate

Când va lovi al doilea val de coronavirus? Răspunsul lui Raed Arafat

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a dezvăluit că al doilea val de coronavirus ar putea să vină în vară, deși nu va fi la fel de puternic ca și primul val.

Când va lovi al doilea val de coronavirus? Răspunsul lui Raed Arafat Când va lovi al doilea val de coronavirus? Răspunsul lui Raed Arafat

Arafat a estimat că rata de transmitere în România e momentan 0.9, fiind un lucru bun, însă relaxarea măsurilor ar putea crește această statistică într-un mod îngrijorător.

„Există o uşoară coborâre. Semnele sunt pozitive, dar nu sunt concludente că stăm pe loc şi că tot ce facem de acum, virusul a dispărut. Nu a dispărut, virusul este printre noi.  Din punctul nostru de vedere, virusul există, infecţii vor fi, persoanelor vulnerabile au rămas vulnerabile.


Persoanele în vârstă dacă nu se comportă protectiv pentru ei, dacă se infectează, pericolul este mult mai mare. Familiile trebuie să înţeleagă bine: am trimis copiii în stradă, dar atunci trebuie ţinuţi la distanţă faţă de bunici pentru că ei pot transmite boala. Noi aveam 0,9 rată de transmitere, asta mi-au spus colegii de la INSP. Nu ştiu cât e acum, exact, dar aşa era la un moment dat”, a declarat Arafat la Digi 24.

Raed Arafat se așteaptă la un al doilea val de coronavirus la vară

Arafat a vorbit și despre valul 2 al epidemiei, care ar putea lovi țara noastră în vară, și a lăsat să se înțeleagă că există anumite presiuni pe care anumite companii le fac pentru a redeschide anumite sectoare ale economiei, deși acest lucru nu s-ar impune din punct de vedere epidemiologic: 


„Valul 2 poate să fie și în vară, poate cu 20% mai puțin impact, poate că temperatura să limiteze transmiterea, dar nu să o oprească. Clar că unele propuneri sunt la presiunea unor entităţi, unor grupuri. Trebuie să vedem cum vom rezolva această problemă. Am văzut că sunt locuri unde se spune că pot, asta înseamnă că CNSSU poate să spună nu, cum ar fi terasele. Dacă scrie pot sau se poate, asta înseamnă că avem loc de discutat”.

Românii vor putea să iasă din casă începând cu 15 mai fără să mai completeze declarația pe propria răspundere, însă vor fi nevoiți să poarte măști chirurgicale și să respecte o distanță de 1.5 metri față de alți oameni pe stradă.


CITEȘTE ȘI:

E OFICIAL! Legea stării de alertă va intra în vigoare săptămâna viitoare. Urmează 3 zile fără restricții

Ce salariu are Raed Arafat, OMUL CHEIE în lupta cu coronavirusul?

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter