Actualitate

Ce se întâmplă dacă un donator de sânge este infectat cu CORONAVIRUS?

Sute de clujeni au donat sânge în ultimele zile. Oamenii încep să se întrebe ce se întââmplă dacă un donator este infectat cu coronavirus și nu știe? Cei care primesc sângele vor fi infectați?

FOTO: Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj FOTO: Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj

În plină pandemie, clujenii nu au uitat de restul bolnavilor care depind de sângele pe care ei îl donează. Din acest motiv, în ultimele zile, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj-Napoca au fost cozi zi de zi.

Mulți clujeni însă au început să își facă griji când au observat că donatorii nu sunt testați pentru coronavirus. Autoritățile județele spun că nu există probleme, fiindcă virusul nu se transmite prin sânge.


„Nu există studii clinice sau dovezi științifice care să ateste că se poate transmite prin sânge. Acesta este răspunsul specialiștilor”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj.

COVID-19 are o perioadă de incubație între 5 și 14 zile. Virusul se poate transmite de la persoană la persoană prin contact apropriat, distanța fiind una de 1,8 metri, prin picături din tractul respirator eliminate atunci când o persoană strănută sau tuşeşte.


Însă, sunt și alte moduri prin care COVID-19 poate fi transmis, fie prin atingerea unor suprafețe contaminate, iar apoi atingerea feței, ochilor, a nasului sau a gurii. Este posibilă și transmiterea de la persoane care nu prezintă simptome (asimptomatice), dar și contactul cu persoane care prezintă simptome de infecții respiratorii – care strănută sau tuşesc.

Primele simptome care pot apărea după contactarea virusului COVID-19 sunt febra, tusea și dispneea. În cazurile mai grave, virusul poate duce la dificultăți respiratorii și pneumonie. Într-un stadiu final, sistemul renal și celalalte organe vor fi afectate.


Așadar, clujenii pot să meargă în continuare liniștiți să doneze sânge.

Deplasarea la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, pentru donare de sânge, este considerată o urgență și trebuie să fie menționată ca atare în declarația pe proprie răspundere, în care trebuie să fie precizat și traseul deplasării, respectiv adresa de domiciliu a donatorului și adresa Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj (str. Nicolae Bălcescu nr. 18, Cluj-Napoca).

Ultimele Stiri
abonare newsletter