Actualitate

Ecologiștii avertizează: Centura Metropolitană trece prin Parcul Colina!

Ecologiștii avertizează că Parcul Colina, unul dintre puținele spații verzi din Mănăștur, va fi tăiat în două de Centura Metropolitană.

„Centura metropolitană trece prin Parcul Colina, unul dintre puținele spații verzi rămase în Mănăștur. Cred că se pot găsi soluții mai bune ca să nu distrugem parcul și să nu afectăm liniștea locuitorilor, mai ales că și primarul Emil Boc declară că nu va lua spațiu de la pietoni ca să îl dea mașinilor. Cei interesați de modul în care e proiectat inelul sudic pot să vină alături de noi, pe traseul centurii, prin Parcul Colina, spre Pădurea Făget, sâmbătă, ora 10.30, cu întâlnire pe aleea din imagine”, a declarat deputatul independent Adrian Dohotaru.

Potrivit primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, pe Centura Metropolitană se va putea circula începând cu 1 ianuarie 2024. Totul depinde de Guvern, Ministerul Transporturilor și Compania de Drumuri, susține edilul. În decembrie 2019, Compania de Drumuri și primăriile din Cluj-Napoca, Gilău, Florești și Apahida au reînnoit protocolul de colaborare în privința Centurii Metropolitane.


 

În noiembrie anul trecut, la recomandarea specialiștilor, administrația clujeană a optat pentru varianta 8 (V8) a Centurii Metropolitane. Urmează a fi definitivate studiul de fezabilitate, Planul Urbanistic Zonal și DTAC, urmând ca întreaga documentație să fie predată la CNAIR în vederea organizării achiziției publice pentru lucrările de proiectare și execuție. Cu toate acestea, șoseaua afectează Pădurea Făget și „taie în două” Parcul Colina, avertizează deputatul clujean Adrian Dohotaru.


„Centura trece prin Parcul Colina și Pădurea Făget, pe care o străbate vreo 2 km. Pădurea, așa cum o știm noi, va dispărea, căci urmează tăieri de pădure și trafic auto pe lângă blocurile din apropierea centurii. (...) Vrem să trimitem și un mesaj autorităților, că ne pasă de natură!”, se arată într-un comunicat al asociației Societate Organizată Sustenabil (SOS).

abonare newsletter