Actualitate

RUȘINOS! Barajul plutitor din Grigorescu abia mai face față MORMANELOR DE GUNOAIE

Deșeurile colectate la barajul plutitor din cartierul Grigorescu, în intervalul 20-22 ianuarie, sunt o mare pată de rușine pe obrazul Clujului.

Câteva fotografii publicate de city-managerul municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Șurubaru, arată că mulți cetățeni sunt încă departe de noțiunea simțului civic. PET-uri, pungi de plastic, cartoane – nimic nu lipsește din „inventarul” rușinos adunat la barajul montat de municipalitate cu scopul de a stopa deșeurile de pe Someșul Mic, lăsate „moștenire” de clujenii din amonte.

„Uitați ce am adunat ieri (n.red. luni), din Grigorescu, cu acel baraj pe care l-am făcut noi, ca să oprească gunoaiele care vin din amonte. Uitați, ce colectăm în fiecare zi de acolo! Gândiți-vă, dacă nu am avea acel baraj de cauciuc, așa mai greu cum e... Îl felicit pe domnul Șurubaru, că s-a bătut omul ăsta, săracul, să obțină toată avizele, autorizațiile, să îl pună în funcțiune, s-a spart, s-a reparat”, a declarat primarul Emil Boc, într-o emisiune radio.


Montarea noului „baraj” de cauciuc din zona Ștrandului Sun a fost necesară, susține municipalitatea, deoarece vechiul sistem plutitor de colectare nu a rezistat presiunii și a fost spart de plutitorii mari care veneau din amonte – canapele, dulapuri, cotețe de animale de dimensiuni mici, frigidere, etc. În contextul în care activiștii se plâng în permanență de mormanele uriașe de gunoaie adunate pe malurile Someșului Mic, Emil Boc le ia apărarea clujenilor.

„Barajul”, „mai trainic și consistent”

„Asta arată gradul de cultură civică pe care îl au mulți dintre cei care pleacă la munte, indiferent de unde sunt ei din această țară. Uitați, ce aruncă ei în Someș. O parte din gunoaie rămân agățate pe maluri, o parte se împotmolesc, și te miri de ce arată Someșul poluat. Nu clujenii sunt de vină că arată uneori Clujul și malurile Someșului așa! Au venit frigidere, bușteni, care au spart barajul. Acum este unul mult mai consistent, mai trainic, un «pod mult mai luminos și frumos»”, a precizat edilul.


Boc afirmă că municipalitatea nu are obligația să intervină pe albie – Apele Române au această atribuție. De multe ori nu merge colaborarea, dar – per ansamblu – „merge bine”, susține primarul, declarând că este conștient că trebuie să le ofere în permanență clujenilor șansa de a avea imaginea unui oraș curat. Nici edilului nu-i place să meargă la plimbare pe malul râului și să vadă gunoaie, care dă de pământ cu autoritățile responsabile.

„Fac un apel la toate autoritățile statului. Să verifice, să controleze, să amendeze! Noi suntem la casare, băgăm din banii noștri, facem baraje, în fiecare zi o echipă trebuie să muncească din banii clujenilor să curețe mizeria acestora. Nu este normal. Nu pot să mă duc și la Mărișel să amendez lumea, dar sunt autorități ale statului care să meargă, să-și facă datoria!”, a îndemnat Emil Boc.


CITEȘTE ȘI: City-managerul Șurubaru, trimis de Boc să urce în barcă și să adune gunoaiele de pe Someș

Ultimele Stiri
abonare newsletter