Actualitate

Are sau nu Oradea un buget mai mare decât Cluj? Boc: „Asta înseamnă să nu știi să citești”

Veniturile produse de clujeni se ridică la 853 milioane lei pentru anul 2020, față de ce produc orădenii și anume 482 milioane lei, transmite Primăria Cluj-Napoca.

Oradea are două spitale în subordine, Clujul doar unul singur, Oradea are împrumuturi contractate, Clujul nu, iar bugetul local al municipiului Cluj-Napoca este mai mare cu 111 milioane euro decât cel al Oradiei, susține primarul Emil Boc, care respinge informația conform căreia bugetul Oradiei ar fi mai mare decât cel al Clujului.

Primarul Emil Boc a explicat de ce, în opinia sa, bugetul Oradiei nu este mai mare decât cel al Clujului, după ce mai multe publicații locale au comparat bugetele municipiilor Cluj-Napoca și Oradea, susținând că orașul de pe Criș are un buget cu 30% mai mare decât orașul de pe Someș.


„Asta înseamnă să nu știi să citești un buget, sunt doar afirmații din vârful limbii, nu te pricepi, le dai drumul. Mulți văd, puțini pricep! Sper ca și presa să devină mai profesionistă când face comparații, măcar să analizeze mere cu mere și pere cu pere, să spună lucrurilor pe nume. Asta e capcana statisticii, ție ce îți convine, publici ce vrei. Nimeni nu s-a uitat, de exemplu, au luat doar cifre, fără să le mestece, să vadă că Oradea are trei spitale în subordine, Clujul are unul singur”, a spus Boc.

Boc susține că bugetul local al Clujului este de 1,5 miliarde lei, pe când cel al Oradiei este de 988 milioane lei.


„Dacă ați fi vrut să faceți o comparație corectă, ați fi văzut care este bugetul local. Al Clujului este de 1,5 miliarde de lei, al lor este de 988 milioane de lei, adică sub un miliard, acolo este forța reală. Compari mere cu mere, dacă compari mere cu pere, evident, iese un mix pe care vrei să-l prezinți așa cum dorești. Corect este să informați opinia publică exact! Să comparăm și veniturile proprii, 853 de milioane de lei la Cluj, Oradea 482 de milioane. Din impozitul pe venit, 606 milioane la Cluj, 236 de milioane la Oradea. Nu ați pus aici Centura Metropolitană pe care Clujul o are și nu e în bugetul ei, ci în bugetul Ministerului Transporturilor. Noi pentru asta lucrăm o întreagă echipă, este o investiție de 150 de milioane de euro. Adăugați-o acolo și vedeți unde stăm! Pentru că noi nu am putut s-o trecem în bugetul Clujului, dar noi lucrăm pentru ea, zi de zi, ceas de ceas!”, a conchis Boc.

Edilul Clujului a explicat că Oradea are două spitale în subordine, pe când Clujul doar unul singur.


„Clujul primește 274 de milioane de lei de la Casa de Sănătate, bani care vin și pleacă prin spital, Oradea primește 609 milioane de lei, pentru că are două spitale. Este vorba de o creștere de 69 de milioane de euro, adică 353 de milioane de lei. Din start, Clujul nu-i are, pentru că nu are trei spitalele, să ne înțelegem, nu poți să primești bani pentru ceea ce nu ai. Oradea are contractat un împrumut în exercițiu de 43 de milioane de euro. Clujul nu are nevoie de împrumut, acum am declanșat abia o procedură, la anul bugetul Clujului va fi de 100 de ori mai mare decât al Oradiei dacă ni se aprobă bugetul cu împrumutul acela. Dacă adunați cele două sume, este vorba despre 112 de milioane de euro, aproape o treime din bugetul Clujului, pe care nu-l avem pentru că nu avem nici împrumut contractat, nici trei spitale”, a adăugat edilul.

Primăria Cluj-Napoca


Există o diferență la bugetul municipiului Oradea de 70,17 milioane euro (335,3 milioane lei) care se datorează  bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate din venituri proprii. Oradea are în subordine Spitalul Clinic Judetean și Spitalul Clinic Municipal «Dr. Gavril Curteanu», iar Primăria Cluj-Napoca unul singur, anume Spitalul municipal Clujana. În consecință, există o diferență la bugetul municipiului Oradea de 87,69 milioane euro (419 milioane lei) care se datorează veniturilor proprii pe care le au spitalele (prin contractele încheiate prin CAS spre exemplu). Față de municipiul Cluj-Napoca, în cazul municipiului Oradea se adaugă în plus 43,28 milioane euro pentru că există împrumuturi contractate”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter