Actualitate

La mulți ani, Ion Mureșan, la 65 de ani

Marele poet clujean Ion Mureșan a împlinit pe 9 ianuarie frumoasa vârstă de 65 de ani.

În cele peste șase decenii de existență, scriitorul a reușit să impresioneze întreaga țară cu poeziile sale, fiind unul dintre cei mai cunoscuți și premiați poeți români.

Ion Mureșan, născut la data de 9 ianuarie 1955 în Vultureni, județul Cluj, este un poet și publicist român contemporan.  
A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1981). A făcut parte din gruparea revistei „Echinox”. Între anii 1981 și 1988 a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu. Din 1988 devine redactor la revista „Tribuna” din Cluj.

În anul 1981, publică primul volum, „Cartea de iarnă”, care are un impact incredibil asupra literaturii române, primind și „Premiul pentru debut” al Uniunii Scriitorilor din România.
„Am început să scriu poezie chiar dintr-o întâmplare. Aveam un consătean, un coleg de şcoală mai mare ca mine cu doi ani care avea un caiet pe care-l ţinea foarte ascuns, în taină, nu-l arăta nimănui, şi la un moment dat, am apucat să-l văd şi am văzut că era plin de texte scrise, altfel decât textul în proză, scris în strofe. Asta m-a şocat. L-am tot întrebat ce are acolo şi n-a vrut niciodată să-mi spună. Peste ani şi ani mi-a mărturisit că, de fapt, copiase nişte romanţe şi versuri din cântece de muzică uşoară. Poate faptul că nu mi-a spus ce este acolo m-a făcut să caut texte de acel fel. Până la urmă, şi forma scrisului îţi modifică gândul şi modul de a spune… Am simţit un fel de magnetism. Scriind pe hârtie altfel decât se scrie, cuvântul începe să aibă, pur şi simplu, o altă încărcătură care vine şi din forma asta şi din relaţia ta proaspătă şi tainică şi ascunsă cu forma”, a spus autorul într-un interviu.

După acesta, mai urmează mai multe volume, dintre care cel mai apreciat este „Cartea Alcool”, care apare în anul 2010.
Cu toate că el este cunoscut ca „Poetul”, fără să fie necesare alte explicații, modestia își spune cuvântul. Într-un interviu acordat unui ziar în anul 2011, Ion Mureșan a mărturisit că se simte stânjenit când cineva îl laudă.

„Eu nu ştiu dacă am devenit încă, dacă am ajuns, eu încă n-am conştiinţa asupra faptului că sunt poetul Ion Mureşan. Cred că atunci când acest lucru începe să intre în capul tău, ai cam terminat-o cu poezia. Eu şi acum am o vagă stângăcie în lume, îmi scapă interesele oamenilor şi foarte multe lucruri. Şi acum am senzaţia asta de dureri străine”, a spus Poetul.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter