Actualitate

S-au găsit soluții pentru 300 de câini din adăpostul lui Țermure. Ce se întâmplă cu ceilalți 500?

Radu Țermure, omul care deține cel mai mare refugiu din județul Cluj pentru animale a fost notificat să evacueze spațiile de pe strada Valea Fânațelor. Până acum a fost rezolvată situația a 300 dintre patrupede, însă mai rămân 500.

Fundaţia a primit ordin de evacuare, căci proprietarul terenului vrea să construiască altceva în loc. Aşa că în ultimele zile, circa 300 de câini au fost preluaţi în grabă de alte asociaţii de protecţie a animalelor, care s-au mobilizat să ajute. Însă, pentru alte sute de suflete se caută o soluţie salvatoare!

„Lucrăm la asta acum. Sunt și asociații cu care sunt în discuție pentru preluarea unui număr de câini. În monentul în care colaborările vor deveni efective, atunci vom anunța și de câți câini este vorba exact. Din punctul meu de vedere nu ar trebui să ajungă în stradă. Situația aceasta ar fi o consecință a modului în care s-a acționat. Dacă vor ajunge în stradă, nu vor ajunge din cauza mea acolo. Eu nu voi scoate câinii în stradă. Este decizia altora ca aceste animale să părăsească locația în care se găsesc acum”, a spus Țermure în urmă cu puțin timp.


Soarta sutelor de câini care urmează să fie evacuați din adăpostul de lângă Cluj este încă incertă deși termenul pentru eliberarea spațiului a expirat. Cei mai norocoși au fost preluați de mai multe asociații din țară și internaționale. Totuși, situația este departe de a fi rezolvată.

 „Vor fi preluaţi circa 32 de căţei, vor merge în regiunea Moldovei, Galaţi, Târgu Ocna şi iaşi. Suntem deschişi să ajutăm, sigur se va spune că şi noi la iaşi avem mulţi câini dar trebuie să ne responsabilizam”, a declarat Luiza Cupan, beneficiar pentru stirileprotv.ro

O nouă casă pentru sute de căței

Radu Țermure explicat că în luna august a acestui an a expirat contractul de închiriere a spațiului în care sunt ținuți câinii și a sperat la o nouă negociere. În urmă cu câteva săptămâni a sosit însă decizia de evacuare, iar acum cele câteva sute de suflete au nevoie de un nou adăpost.


„Domnul Țermure este în continuare proprietarul animalelor și cunoaște obligațiile care îi revin și din informațiile pe care le avem face eforturi astfel încât să gestioneze această situație în mod corespunzătr. Așteptăm să ne comunice la modul concret situația și soluțiile pe care le are pentru că nicio soluție nu se poate implementa fără acordul său”, a declarat Ioan Oleleu, directorul Direcției Sanitar Veterinare Cluj.

Boc caută soluții, dar nu sunt semne că ar găsi

Fără să ofere prea multe detalii, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a dat asigurări că situația delicată de la adăpostul lui Radu Țermure va fi rezolvată.

„Vreau să știți că mă preocupă soarta cățelușilor de acolo în fiecare zi. Discut pe toate palierele, și pe orizontală, și pe verticală. Nu pot să vă dau mai multe detalii, pentru că toate discuțiile sunt în plină derulare, este inclusiv un proces de natură juridică. Vreau să vă asigur că situația este și va fi sub control. Ei (n.red. cățeii) astăzi sunt pe proprietate privată, adăpostul nu este proprietate publică, dar colaborez cu toate autoritățile, (...) am pe agenda zilnică această temă și o urmăresc în fiecare zi”, a precizat Boc, în cadrul unei emisiuni radio.


Însă până acum, nu s-a găsit nicio soluție din partea autorităților locale.

Până acum doi ani, Radu Țermure era iubit și apreciat de clujeni fiindcă a salvat sute de câini și pisici abandonate. Salvatorul a devenit însă abuzator, după spusele membrilor unor ONG-uri, în momentul în care nu a mai reușit să aibă grijă de animalele pe care le-a salvat. Radu Țermure a declarat pentru Monitorul de Cluj că se află într-o situație problematică, fiindu-i greu să se ocupe de cei peste 800 de câini pe care îi are în grijă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter