Actualitate

Cât vor costa parcările de anul viitor în centrul Clujului?

Primăria Cluj-Napoca a scumpit tarifele de parcare din centrul oraşului începând cu 1 ianuarie 2019, iar acum a stabilit cât vor plăti șoferii din 2020.

În ultimii doi ani, municipalitatea clujeană a majorat tarifele de parcare din oraș, dar pentru anul 2020 acestea vor rămâne la același nivel ca în acest an.

În acest sens, Primăria municipiului Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică privind stabilirea nivelulului taxelor administrate de către Serviciul public pentru administrarea parcărilor. Etapa consultării publice are loc până pe 17 noiembrie.


“În ultimii doi ani au fost majorate taxele pentru locurile de parcare situate în zona centrală, motiv pentru care se propune menținerea la același nivel a cuantumului taxelor administrate de către Serviciul pentru administrarea parcărilor și pentru anul 2020”, arată municipalitatea.

Plata se va putea face prin: echipamente de plată stradale (parcometre), case de plată automate (în cazul parcărilor controlate/cu barieră), tichete de parcare răzuibile (procurate din reţeaua comercială sau de la persoane autorizate), prin SMS sau card bancar pe paltformă online.


“Obiectivul nostru este, aici, pentru zona centrală să asigurăm fluidizarea locurilor de parcare printr-o taxă care ar putea să îi pună pe gânduri pe clujeni că nu merită să las 8 ore mașina în centru și să merg pe terasă la cafea, pot să vin cu transportul în comun sau pot să, dacă vreau să vin la o cafea, să nu vin cu mașina până la ușa terasei. Vrem să folosească aceste parcări cei care au cu adevărat nevoie pentru a fi prezenți în zona centrală. În 2000 au existat 56.000 de mașini în Cluj-Napoca, astăzi există 200.000 de mașini. Orașul nu poate fi lățit ca un elastic sau ca o gumă și trebuie să ne descurcăm cu infrastructura existentă și să prioritizăm anumite lucruri”, a precizat Boc.

Boc a reiterat și faptul că parkingurile subterane de la Sala Polivalentă (440 de locuri de parcare) și Cluj Arena (303 de locuri de parcare) stau mai mult goale.


Cât vor costa parcările din 2020

Taxa zilnică pentru ocuparea temporară a locurilor publice

Pentru abonamentele parcărilor din zona centrală


Persoane fizice – 76/lei/an
Persoane juridice – 525 lei/parcare/an

Pentru parcări copertine și garaje cu abonament situate în cartierele din Cluj-Napoca


Persoane fizice – 50 de lei/parcare/an
Persoane juridice – 200 lei/parcare/an

Abonamente anuale parkinguri pentru riverani

Parking Primăverii (cu excepția locurilor situate la demisol II), Parking Băișoara (cu excepția locurilor situate la demisol), Parking Fabricii – Fabricii de Zahăr, Parking Mehedinți

Abonamente pentru persoane fizice – riverani – 110 lei/an
Abonamente pentru persoane juridice și persoane fizice care au un autoturism aflat în proprietatea unei persoane juridice – 840 lei/an
Abonamente pentru persoane fizice riverani – terasă – 65 lei/parcare/an

Taxă pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală ZONA 1

Abonamente universale pentru persoane fizice și juridice, abonamente pentru riverani persoane fizice (maxim 2 abonamente pe unitate locativă) – 25 lei/lună
Taxă rezervare de loc pentru instituții bancare, pentru activitatea de transport valori și pentru instituții de învățământ superior pentru activitatea de protocol – 300 lei/lună/loc

Abonamente lunare pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală ZONA 2

Persoane fizice – 100 lei/lună
Persoane juridice – 140 lei/lună

Taxe pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală – parcometre

30 minute zona I – 3,5 lei
1 oră zona I – 7 lei
2 ore zona I – 14 lei
1 oră zona II – 2 lei
2 ore zona II – 5 lei
4 ore zona II – 10 lei
Pierdere card/tichet – 100 lei/zi

La parcările închise cu bariere în cazul depășirii intervalului orar maxim, respectiv 2 ore, zona I, fiecare jumătate de oră ce depășește intervalul maxim de parcare va fi taxată cu 7 lei în zona I, iar pentru zona II taxa orară de 2 lei/oră va crește liniar în funcție de intervalul orar de parcare ales.

La parcările cu acces controlat, plata se efectuează doar la casele automate de plată, parcometre și aplicație prin intermediul cardului bancar (pentru parcarea din Piața Unirii și parcarea din Piața Mihai Viteazu), celelalte instrumente de plată nefiind valabile.

Taxă orară pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală – tichete răzuibile

30 minute zona I – 3,5 lei
1 oră zona I – 7 lei
2 ore zona I – 14 lei
1 oră zona II – 2 lei
2 ore zona II – 5 lei
4 ore zona II – 10 lei

Plata parcării cu telefonul mobil prin sms (la taxa orară se adaugă costul mesajului text)

30 minute zona I – 3,5 lei/sms
1 oră zona I – 7 lei/sms
2 ore zona I – 14 lei/sms
1 oră zona II – 2 lei/sms
2 ore zona II – 5 lei/sms
4 ore zona II – 10 lei/sms

Timp de staționare în parking-uri în regim de plată orară (Parking Băișoara – demisol, Parking Primăverii – demisol II)

0-30 minute – 1,50 lei
31-60 minute – 2,50 lei
Abonament lunar – 210 lei

Zona I: Baba Novac, Bolyai, Emmanuel de Martonne, Emil Isac, Eroilor, I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihail Kogălniceanu, Octavian Petrovici, P-ța Unirii, Samuil Micu, Șt.O. Iosif, Hermann Oberth, Universității, Virgil Fulicea, Constantin Daicoviciu, Paul Chinezu, Vasile Alecsandri, Brassai Sámuel, Dávid Ferenc, Emil Zola, Gaál Gábor, Tipografiei, Cotită, Sindicatelor, Victor Babeș, Aleea Învățătorului, P-ța Mihai Viteazu (parking cu bariere), Argeș, P-ța Ștefan cel Mare, Clinicilor, P-ța Avram Iancu, Parking Moților

Zona II: Observatorului (carosabil), Berăriei, Mamaia, Calea Dorobanților, Crișan, Deva, Dragalina (Camera de Comerț și Industrie), Aviator Bădescu, Remetea, Acad. David Prodan, Emil Racoviță, B.P. Hașdeu, Nicolae Bălcescu, 21 Decembrie 1989, Parking BRD, Barițiu, Cardinal I. Hossu, Horea, Parking Opera Maghiară, Ilie Măcelaru, Republici, Iașilor, P-ța Cipariu (parking cu bariere), Avram Iancu, Bisericii Ortodoxe, Decebal, Traian, Dacia, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Mihai Eminescu, Pavel Roșca, Petőfi Sándor, Pitești, Frederic Joliot Curie, Ploiești, Năvodari, Gheorghe Marinescu, Arany János, Cișmigiu, Nuferilor, Traian Moșoiu, Rubin Patiția, George Coșbuc, Păstorului, Croitorilor, Ceahlău, Moldovei, Cireșilor, Haiducului, Andrei Mureșanu, Nicolae Titulescu, București, Calea Florești, Albert Einstein, Cloșca, C. Brâncuși (pe tronsonul cuprins între N. Titulescu și S. Albini)

Ultimele Stiri
abonare newsletter