Actualitate

Jazz de excepție la Cluj-Napoca, la Transilvania Jazz Festival!

Cea de-a 13-a ediție a festivalului Transilvania Jazz Festival aduce la Cluj-Napoca muzicieni de excepție din jazzul internațional, între 8 și 10 noiembrie.

Cele trei seri de festival reunesc în fața publicului artiști din Israel, Franța, Italia, Elveția, Liban, Bulgaria și România. Anul acesta, Sala Radio Cluj-Napoca va găzdui patru grupuri de artiști desăvârșiți:

Vineri, 8 noiembrie


Ora 19:00 – OMRI MOR TRIO

Sâmbătă, 9 noiembrie


Ora 19:00 – ADI STOENESCU GROUP

Ora 20:30 – YVES THEILER TRIO


Duminică, 10 noiembrie

Ora 19:00 – TAREK YAMANI TRIO


Biletele pentru Transilvania Jazz Festival se pot procura de la casa de bilete a Cinematografului Florin Piersic, Libraria Humanitas si online pe http://transilvaniajazzfestival.com/bilete. Prețul biletului pentru o seară este de 45 de lei, iar un abomanent pentru cele trei seri de festival costă 100 de lei.

Artiștii ediției cu numărul 13 sunt cunoscuți pe scena jazzului internațional și vor oferi  publicului clujean șansa de a petrece trei seri minunate pe o muzică de calitate.


OMRI MOR TRIO

În august 2007, EL PAIS scria despre Omri Mor că este „o descoperire... simte pianul într-un mod strălucitor și jucăuș... creează schimbări în ritm cu o ușurință uimitoare și se adaptează atmosferei cu același nivel de încredere”.

Cu un repertoriu muzical care pleacă de la muzica clasică și ajunge la jazz, trecând prin muzica Andaluză, Latino și Afro-Cubaneză, Omri Mor improvizează și combină elemente într-un mod organic, creând cu success un nou limbaj muzical care hipnotizează publicul.

Omri va veni la Cluj însoțit de Karim Ziad, toboșar râvnit pe scenele de world music și de jazz deopotrivă, o personalitate muzicală autentică, cu un stil inconfundabil, care îmbină libertatea jazzului și muzicile populare tradiționale pe care le iubește.

Formula este completată de contrabasistul sud-african-israelian, Gilad Abro. Gilad lucrează și concertează cu cele mai importante trupe de jazz din Israel, precum Daniel Zamir, Amos Hoffman, Ilan Salem, Gilad Hekselman, Shai Maestro, Yotam Silberstein.

ADI STOENESCU GROUP

Adi Stoenescu Group reunește patru muzicieni din țări diferite, și anume: Paolo Profeti (saxofon, RO-IT), Michael Acker (contrabas, RO), Borislav Petrov (tobe, BG) și Adi Stoenescu (pian electric, RO).

Materialul muzical pe care cei patru îl vor prezenta publicului Transilvania Jazz Festival este complet original și este alcătuit din compozițiile lui Adi Stoenescu. Instrumentația este electro-acustică (pianul fiind singurul element electric), iar limbajul muzical al grupului este unul apropiat de cel al jazzului tradițional. Deși piesele conțin și numeroase elemente indie, pop și rock, punctul de referință rămâne cel dat de improvizație și de interacțiunea spontană a instrumentiștilor.

YVES THEILER TRIO

Pianistul Yves Theiler este unul dintre cele mai semnificative personaje din jazzul contemporan european. Cu rădăcini puternice în tradiția jazzului, alăturate dorinței îndrăznețe de a experienta, trioul lui Theiler se distinge prin improvizație și compoziție. Yves Theiler Trio, proiectul din care fac parte și bateristul Lukas Mantel și contrabasistul Luca Sisera, aduce în fața auditorului o muzică în care se împletesc furorile improvizaționale și rigoarea compozițională, calculul și libertatea, într-o formă modernă care surprinde plăcut noul curent al jazzului.

TAREK YAMANI TRIO

Născut și crescut la Beirut, Tarek se dedică explorării relațiilor dintre jazzul afro-american și muzica arabă clasică, evidente în al doilea album „Lisan Al Tarab: concepții de jazz în arabă clasică” și în noul său album „Peninsular”, care îmbină jazzul cu ritmurile din Peninsula Arabică.

Va cânta la Cluj în compania a doi muzicieni italieni, Ugo Alunni și Igor Spallati, continuând să evidențieze universalitatea limbajului muzical. Acest accent pus pe caracterul intercultural al creativității, în special cel spontan, face ca incursiunile sale în fuziune să aibă un succes răsunător.

Etichete: muzica
abonare newsletter