Actualitate

Cine este câștigătorul licitației care va efectua studiile pentru realizarea metroului și trenului metropolitan

În total, cinci oferte au fost depuse pentru realizarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate pentru Metrou și Tren Metropolitan în Cluj-Napoca. Licitația a fost câștigată de o asociere de trei firme, din Italia Franța și România.

„Am semnat raportul procedurii pentru ceea ce înseamnă realizarea studiului de prefezabilitate la metrou și de fezabilitate la trenul metropolitan. Comisia de licitație mi-a făcut propunerea pentru raportul procedurii pe care l-am semnat și am desemnat câștigătorul licitației”, a declarat primarul Emil Boc.

ASOCIEREA SWS ENGINEERING SPA-SYSTRA-METRANS ENGINEERING SRL este câștigătoarea licitației deschise organizată în vederea atribuirii contractului având ca obiect "Servicii de elaborare Studii de Pre-Fezabilitate, Fezabilitate, impact asupra mediului şi evaluarea strategică adecvată pentru obiectivul de investiţii „Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida”- etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou şi Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și studiile conexe viitoarelor obiective de investiții".


Experiența similară a fost demonstrată de către ofertantul câștigător prin următoarele contracte semnificative prezentate de asociatul SYSTRA:

Proiectare preliminară (studii tehnice de fezabilitate) pentru obiectivul "Toulouse Aerospace Express” -Linia de metrou 3 din Toulouse cu lungimea de 28 km;


Studiu de fezabilitate pentru "Sistemul rețelei de metrou din zona metropolitană Tel-Aviv" care presupune 3 linii automate de metrou care totalizează 140 km.

 


Termenul limită stabilit pentru depunerea ofertelor în vederea atribuirii acestor servicii a fost data de 30.07.2019, ora 15:00. În acest termen au fost depuse 5 oferte.

Dezvoltarea socio-economică a zonei metropolitane Cluj – Napoca (ZMC) și problemele de trafic generate de aceasta, orientarea clară a administrației locale spre mobilitatea urbană durabilă și tipologia rețelelor de mobilitate au necesitat studierea posibilității implementării unui sistem de transport rapid metropolitan, constând din: transport feroviar pe infrastructura existentă-Tren Metropolitan și construcția unei linii de metrou pe principala axă vest-est a zonei metropolitane (Gilău - Florești sud – Mănăștur – centru – Mărăști).

Tren Metropolitan

Pe infrastructura actuală, se propune implementarea unui sistem de transport rapid - tren metropolitan care va acoperi întregul coridor feroviar cuprins între halta Nădășel și stația Bonțida, pe o lungime de aprximativ 43 km.


Se vor păstra punctele de oprire actuale și vor fi propuse adăugarea unor noi puncte de oprire în zonele:

- Baciu, Tetarom I (str. Taietura Turcului), pod IRA (str. Aurel Vlaicu)


- relocarea punctului de oprire Cluj-Napoca Est mai aproape de aeroport.

Se vor analiza, pentru fiecare punct de oprire, facilitățile disponibile pentru călători: bănci, zone de așteptare protejate de intemperii, coșuri de gunoi, toalete, puncte de procurare de bilete (automate / case) etc. Pentru fiecare punct de oprire se va analiza disponibilitatea parcărilor de mici dimensiuni (Park & Ride).

Metrou

Noul coridor magistral de transport rapid (metrou) pe axa vest-centru-est va urmări să deservească mai multe puncte principale de interes. În prima etapă se va este vorba despre centrul zonei de sud a comunei Florești, viitorul spital regional de urgență, centrul comercial Vivo, cartierul Mănăștur, centrul orașului Cluj-Napoca și zona de est a orașului (respectiv zona Aurel Vlaicu /Pod IRA),

În a doua etapă se vor lua în considerare atât centrul zonei de sud a comunei Florești cât și comuna Gilău.

Pe noua linie de metrou sunt propuse 15 stații pe o lungime de aproximativ 16 km, deci o interstație medie de 1035 m.

Având în vedere importanța comunei Gilău în zona metropolitană, va fi studiată cu prioritate asigurarea de legături de autobuz între Gilău și capetele ambelor sisteme de transport rapid (la Florești pentru metrou, respectiv la Nădășel – via A3 – pentru trenul metropolitan). Astfel, se va studia cu prioritate introducerea liniilor de autobuz care să alimenteze stațiile din rețeaua rapidă metropolitană.

Astfel, câștigătorul licitației are, de la data ordinului de începere a lucrărilor, 5 luni la dispoziție să finalizeze studiul de pre-fezabilitate pentru metrou, apoi încă 11 luni să pună la punct PUZ-ul și apoi încă 10 luni să finalieze studiul de fezabilitate pentru metrou.

În ceea ce privește trenul metropolitan, firma are la dispoziție un an de zile de la data ordinului de începere a lucrărilor să realizeze un PUZ și încă două luni pentru studiul de fezabilitate final, inclusiv acordul de mediu, documentația pentru exproprierea terenurilor și alte reglementări.

Firma care a câștigat licitația trebuie să livreze pentru cele două proiecte în 20 de luni studiu preliminar privind rețeaua de perspectivă și 2 pentru caietul de sarcini.

Ultimele Stiri
abonare newsletter