Actualitate

Străinii care vin la Untold iubesc festivalul mai mult decât clujenii

Din ce în ce mai mulți străini ajung la Cluj în luna august pentru Untold doar pentru a se bucura de unii dintre cei mai mari artiști ai momentului. Pe lângă europeni ajung în Inima Ardealului numeroase persoane din China sau Japonia.

Clujenii sunt deja obișnuiți cu Untold și cu miile de persoane care ajung în oraș în perioada festivalului. Însă pe an ce trece, printre acele mii de persoane își fac apariția tot mai mulți străini.

Publicația Vice a discutat cu câțiva străini dintre cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.


„Tot auzi că evenimentul aduce turiști străini, face reclamă orașului și așa mai departe, dar nu îți dai seama cât de cunoscut și popular este în străinătate până nu mergi și tu măcar odată să vezi cu ochii tăi legiunea de străini veniți pentru patru zile în oraș.

Asta m-a lăsat pe mine gură-cască la ultimele două ediții Untold la care am participat. Nu mă refer doar la europeni de-ai noștri, la care te aștepți să fie în număr mai mare, că nu e drumul atât de lung, ci la oameni de prin toate colțurile lumii. Chiar rămâi mască când îi vezi pe unii cu steagul țării lor în spate și îți dai seama că au venit tocmai din Japonia.


Am fost curios ce îi aduce tocmai până în România, cum li se pare experiența, dacă e chiar atât de fain festivalul încât să merite drumul și alte chestii din astea. La festival am încercat să găsesc străini din cele mai diverse țări cu putință, să-i întreb dacă știau ceva despre Cluj sau România înainte să vină la Untold. Aproape niciunul nu se documentase despre asta. Ăia care totuși au auzit despre o făcuseră fiindcă nu e prima oară când au participat sau le-au povestit amicii care au fost la edițiile anterioare. Așa a ajuns Clujul cunoscut în Mauritius, Singapore, Brazilia, China, Africa de Sud și India, printre altele. Studenții români din străinătate și expații sunt printre cei mai entuziaști promoteri ai festivalului”, scrie semnatarul articolui.

Mergând pe laitmotivul festivalului, „The World Capital of Night and Magic”, majoritatea străinilor au folosit cuvântul „magic” când au fost rugați să descrie evenimentul.


Străinii care au fost la Untold pot fi încadrați în trei mari categorii: cei care au venit pentru prima dată, cei care au mai fost și s-au întors, și cei care au de gând să vină și la ediția viitoare, adică toți.

„N-am cunoscut nici măcar unul singur care să îmi spună că n-are de gând să se întoarcă și la anul. Clujenii supărați pe Untold nu prea au motive de bucurie”, se arată în articol.


 

abonare newsletter