Actualitate

Opinie. Să vă amintiți de Alexandra! Acum a fost o fată de 15 ani dintr-un sat din Olt. Data viitoare poți fi tu, într-un parc. Sau copilul tău, în spatele blocului.

De fiecare data când vă e lene să ieșiți la protestele anti-corupție... vă rog eu mult de tot să vă amintiți povestea Alexandrei. Și de fiecare dată când spuneți că nu vă interesează politica sau că voi nu faceți politică... vă rog eu mult de tot să vă amintiți povestea Alexandrei

Cauza morții Alexandrei nu e mâna acelui om. Omul ăla e o simplă unealtă, dacă vreți. Cauza reală a morții ei e corupția. Sistemul din ultimii 25 de ani a creat condițiile ideale pentru ca un psihopat să poată lua viață Alexandrei și încă patru. Dar sunt, cu siguranță, mult mai multe victime. De ce corupția? Păi. Simplu: Fata aia era la ocazie pentru că nu există mijloace de transport care să facă legătura între satul ei și oraș. De ce nu există? Din cauză că banii destinați acestor lucruri nu merg unde trebuie.

Adică din cauza corupției din administrația publică locală. Și fata venea de la meditații în ziua aia pentru că școala nu îi oferea suficientă informație cât să fie sigură că ia BAC-ul. De ce nu îi oferă scoală suficientă informație? Pentru că sistemul e plin de incompetenți. De ce e plină Educația de incompetenți? Din cauza unei ierarhii foarte corupte (inspectorate, minister șamd).


Apoi avem Poliția, care e înțesată de oameni slabi, ușor de manipulat și care nu-s antrenați să gândească cu capetele lor, oameni care aud țipete într-o curte și se țin orbește de ideea de a aștepta mandatul când în casa aia e ucis un om (dacă era fata procurorului mai așteptați mandatul?) Apoi mai avem STS, care localizează un apel în 19 ore pentru că sunt incompetenți și pentru că era, probabil, mult mai intersesant pentru cei care erau de serviciu la ora respectiva să se uite la porn decât să își bată capul să localizeze în timp util.

Pentru ce vă finanțăm pensiile speciale? Și așa mai departe. Pot extinde raționamentul pentru fiecare detaliu care a dus la crima asta. O clasă politică coruptă va cultiva ÎNTOTDEAUNA o administrație publică slabă (=> lipsa mijloacelor de transport sigure și nevoia de a merge la ocazie), instituții de învățământ slabe (=> dascăli incompetenți și nevoia de a merge la meditație), plus o poliție și o procuratură slabe, înțesate de incompetenți, de oameni slabi și foarte prosti, care nu gândesc cu capul lor și care stau în fața unei case în care e ucisă o fată și așteaptă un mandat.


Nu mai acceptați incompetența și impostura, nu mai permiteți să vă conducă impostori, proști, hoți și condamnați penal. Amintiți-vă că ei vor instituții slabe, care să nu îi deranjeze. Nu îi interesează ca acele instituții să vă protejeze pe voi. Acum a fost o fată de 15 ani dintr-un sat din Olt. Data viitoare poți fi tu, într-un parc. Sau copilul tău, în spatele blocului. Cauza morții Alexandrei e corupția din ultimii 25 de ani, care a creat cadrul perfect pentru ca un psihopat să ia mai multe vieți.

Așa că sancționați impostura și incompetența ori de câte ori vă întâlniți cu ele. În orice context, cât de mic. Într-o primărie. Într-o prefectură. Într-o agenție județeană de ocupare a forței de muncă. Într-o secție de poliție. Într-o școală. Într-un spital. Oriunde le vedeți. Taxați-le. Pentru că ele nasc monștri. Ad-litteram. Și da, ce faci tu în pătrățica ta de lume contează. Contează al naibii de mult. Pentru că și eu fac la fel în pătrățica mea de lume. Și ca tine mai sunt mulți alții.


Așa că, ridică-te când vezi chestii cu care nu ești de acord. Contează al naibii de mult. Un sistem bolnav și corupt poate fi schimbat doar așa. Și să vă mai zic ceva: dacă e băiat bun și se poartă frumos acolo, psihopatul nostru iese în 10-15 ani din închisoare. De ce? Pentru că, da, ați ghicit, nici justiția nu funcționează cum trebuie. Motivul? Corupția. Eu am purtat doliu pentru Alexandra azi. O să fac asta și mâine. #coruptiaucide

(Gabriela Bădică)


Gabriela Bădică este jurnalist, are un master în producție media la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a UBB Cluj. A scris la Monitorul de Cluj, la Mediafax, Mediapro și republica.ro. Gabrielei îi plac reportajul, storytellerii, zona tech/business, filmele cu supereroi, să deseneze, fotbalul (hai Rapid!) și Elon Musk.

Etichete: coruptie crima
Ultimele Stiri
abonare newsletter