Actualitate

Din iunie, cei care urcă în mijloacele de transport în comun murdari sau mirosind urât riscă amenzi. Boc: “Avem de lucrat la capitolul civilizaţie”

Primarul Emil Boc a anunţat că noul regulament pe mijloacele de transport în comun intră în vigoare în luna iunie. Dacă urci în mijlocul de transport cu îmbrăcăminte murdară şi urât mirositoare sau dacă faci gesturi obscene şi insulţi şoferii şi controlorii de bilete rişti să primeşti o amendă usturătoare.

Potrivit municipalităţii, normele de conduită pe mijloacele de transport în comun nu au fost actualizate din 2004, iar situațiile întâlnite pe teren nu mai corespund cu vechiul regulament.

Cele mai importante modificări se referă la faptul că cei care călătoresc cu mijloacele de transport în comun cu haine murdare sau urât mirositoare pot fi sancționați cu amendă între 100 și 200 lei. La fel, cei care transportă alimente sau materiale cu mirosuri neplăcute care deranjează călătorii vor fi și ei sancționați. De asemenea, şi cei care arată semne obscene sau înjură vor fi aspru sancţionaţi.


Un clujean i-a semnalat primarului Emil Boc că degeaba sunt aduse autobuze şi troleibuze de ultimă generaţie în oraş dacă ele sunt vandalizate.

“E o supărare pentru mine. Autobuzele astea foarte noi mi se pare că sunt foarte rău gestionate, sunt vandalizate. Circul foarte des cu autobuzul 30, 24B, dar sunt nişte puncte în Cluj unde oricum ai face ba urcă ţigani, ba persoane fără adăpost, şi e păcat de autobuz. Îmi pare rău că se ajunge în situaţia asta şi nu mai îmi face plăcere să circul cu mijloacele de transport în comun, în Mărăşti, în capăt la Grigorescu, chiar şi Piaţa Mihai Viteazu”, i-a transmis clujeanul primarului Emil Boc.


Edilul i-a replicat că noul regulament pe mijloacele de transport în comun intră în vigoare în luna iunie.

“Noi avem o propunere de modificare a regulamentului pe mijloacele de transport în comun, unde cerem un anumit minim de decenţă pentru a circula cu transportul public. După ce acel regulament va intra în vigoare, vom cere ca acest lucru să fie aplicat, adică să ai minimul de decenţă asigurat atunci când circuli pe un mijloc de transport în comun. Nu cere nimeni să porţi costum într-un mijloc de transport în comun, dar să ai minimul necesar de decenţă pentru a trăi într-un spaţiu public. Şi acest lucru va fi rezolvat prin adoptarea noului regulament, probabil în luna iunie. E un lucru de bun simţ, de respect reciproc şi să avem grijă să trăim într-un spaţiu public decent şi în care să ne simţim bine cu toţii. Aveţi dreptate”, a declarat Boc.


Cetăţeanul a insistat şi i-a mai spus primarului că trebuie făcut ceva şi în Piaţa Gării şi Piaţa Mărăşti, zone foarte circulate.

“Este băutură, PET-uri, sunt grupuri care stau în staţie. Boschetarii, cei care consumă alcool, se iau de oameni”, a spus acesta.


Boc a recunoscut că locuitorii oraşului mai au de lucrat la capitolul civilizaţie.

“Am dat amenzi pentru cei care aruncă seminţe pe jos şi dăm în continuare. Aspectul de civilizaţie nu este la cel mai bun standard pe care ni l-am dori. Avem locuri unde fiecare să fie tratat cu decenţă şi respectarea fiinţei umane, avem 150 de locuri pentru persoanele fără adăpost, Poliţia Locală face un efort uriaş să ţină fenomenul sub control. Ei intră într-un program social de pregătire. Sunt foarte mulţi care şi-au găsit locuri de muncă. Sunt mulţi care, deşi stau acolo, au un loc de muncă”, a mai spus Boc.


Trebuie plătit bilet şi pentru bagaje!

Noul regulament prevede, printre altele, că în mijloacele de transport public se interzice transportarea de mărfuri şi bunuri, iar bagajele sunt admise numai dacă nu depăşesc volumul a două locuri, pentru acestea călătorul fiind obligat să deţină titlu de călătorie. Pentru bagajele cu volum mic, care se ţin în mână, nu se percepe taxă.

De asemenea, este interzisă transportarea de materiale sau substanţe inflamabile, radioactive, toxice, butelii de aragaz, bidoane cu benzină, obiecte voluminoase şi transportarea materialelor care ar putea produce neajunsuri celorlalţi călători prin mirosul emanat sau prin riscul de a se murdări.

De asemenea, călătorii trebuie să aibă un comportament civilizat în raport cu organul de control, cu personalul CTP şi cu ceilalţi călători şi să aibă o ţinută vestimentară care să nu deterioreze starea de curăţenie a mijlocului de transport public de persoane.

Cerşitul, lipirea de afişe în interiorul sau exteriorul mijlocului de transport, comercializarea oricăror mărfuri sau obiecte, murdărirea şi degradarea mijlocului de transport, inscripţionarea cu vopsea, carioca, grafitti, sprijinirea de geamuri, uşi şi pe pliurile burdufului sau fumatul şi utilizarea ţigărilor electronice în mijlocul de transport, călătoria în stare de ebrietate, ocuparea locurilor rezervate pentru femei gravide, copii mici, persoane cu dizabilităţi şi bătrâni în cazul în care în mijlocul de transport au urcat astfel de călători sunt, de asemenea, interzise.

Cu excepţia câinilor, transportarea de păsări şi animale vii rămâne interzisă. Transportarea pisicilor este permisă numai cu cuşcă sau geantă de transport pentru animele, iar transportarea animalelor de companie mici, altele decât câinii şi pisicile, este permisă numai în geantă, cuşcă sau alt accesoriu de transport special.

Transmiterea, primirea şi folosirea biletelor validate deja într-un mijloc de transport de către călătorii care coboară, respectiv cei care urcă pentru justificarea de către aceştia a călătoriei pe care o efectuează, introducerea şi transportul de către călători a bagajelor voluminoase (biciclete, saci, lăzi etc), transportul de materiale sau alimente cu mirosuri neplăcute care deranjează călătorii, urcarea în mijlocul de transport cu îmbrăcăminte murdară şi/sau urât mirositoare, cerşitul, urcarea în stare de ebrietate sau consumul de băuturi alcoolice în mijlocul de transport în comun, proferarea de injurii, insulte, expresii sau gesturi obscene la adresa călătorilor şi/sau conducătorilor auto şi atitudinea jignitoare, insultarea sau molestarea organelor de control constituie contravenţii.

În aceste cazuri, amenzile sunt 100 şi 500 de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter