Actualitate

Ministrul Apelor și Pădurilor trage de urechi Consiliul Județean privind amenajarea malurilor Someșului: "Nici măcar comisia privind exproprierile nu a fost constituită!"

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş a declarat vineri, la Cluj-Napoca, că proiectul de amenajare a râului Someşul Mic are o valoare de 109 milioane de lei.

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a efectuat vineri o vizită de lucru în judeţul Cluj, fiind însoţit de prefectul judeţului, Aurel Cherecheş, reprezentanţi ai CJ Cluj, ai Apelor Române şi de parlamentari ai PSD. Deneș a acuzat Consiliul Judeţean Cluj că nu a realizat exproprierile de teren în vederea prelungirii pistei de 3500 de metri a Aeroportului Cluj.

"Investiţia de amenajare a râului Someşul Mic în municipiul Cluj-Napoca, care prevede devierea cursului în vederea prelungirii pistei Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, nu este una de importanţă locală, ci una de importanţă naţională, deoarece aeroportul este unul cu un impact extraordinar privind zborurile înspre şi dinspre Europa şi nu numai. Consiliul Judeţean Cluj şi-a asumat, în urma asocierii cu Apele Române, realizarea exproprierilor de teren pentru acest proiect, dar am constatat că nici măcar comisia privind exproprierile nu a fost constituită. Credem în încadrarea în termenele de derulare a investiţiei şi finalizarea ei în 2022 şi trag un semnal de alarmă deoarece suntem deja în întârziere. Dacă până acum s-a stat într-o zonă de lentoare, vrem să urgentăm proiectul care se ridică la 109 milioane de lei. Noi am alocat, în acest an, trei milioane de lei ca să arătăm că ne dorim ca proiectul să se finalizeze. Dacă se realizează exproprierile, în acest an, la rectificare, vom suplimenta suma", a spus Ioan Deneş.


El a mai spus că, în plus, prin modificarea cursului Someşului Mic va fi necesară şi construirea unui pod, pe care trebuie să-l realizeze tot CJ Cluj. În replică, vicepreşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat, a spus că problemele vor fi rezolvate.

"Este o problemă de câteva săptămâni pentru a se primi acest avize, după care să putem consemna sumele de bani pentru expropriere pentru toţi proprietarii. În momentul în care vom prinde sumele de bani în proiectul de buget al judeţului Cluj, care va fi votat în 17 aprilie, din acel moment se poate intra pe teren în vederea executării lucrărilor. În câteva săptămâni exproprierile se vor finaliza. Am înţeles mesajul Ministerului Apelor care a alocat acea sumă de trei milioane de lei", a menţionat Marius Mânzat.


Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" Cluj a încheiat în 2013 prima etapă, de 2.100 de metri, din proiectul de construire a noii piste, care urmează să aibă, în final, 3.500 de metri, iar pentru acest lucru este necesară devierea râului Someşul Mic.

Ultimele Stiri
abonare newsletter