Actualitate

Finalizarea Centrului de Deșeuri, o glumă costisitoare

Proiectul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor e pe butuci, dar Consiliul Județean se încăpățânează să pompeze în continuare bani.

Conducerea Consiliul Judeţean Cluj plătește peste 20.000 de euro unei firme pentru consultanță tehnică la Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Asta după ce la începutul lunii martie instituția a mai plătit peste 56.000 de euro din banii clujenilor tot pe niște “servicii” de consultanţă.

Centrul de Deşeuri, faimoasa investiţie a Consiliului Judeţean Cluj, nu pare că va fi inaugurat prea curând, la 8 ani de la debutul proiectului. Obiectivul, în prezent o ruină, a ajuns să coste 101 milioane de euro, de patru ori valoarea iniţială, şi încă înghite bani.


În 2017, Alin Tişe anunţa că lucrările la Centrul de Deșeuri au intrat “în linie dreaptă”, finalizarea acestora urmând a avea loc în 2018. Suntem în 2019 şi nici vorbă să ne apropiem de inaugurarea obiectivului.

Pe site-ul Consiliului Județean a fost postat un anunț de achiziție a unor servicii de analiză/consultanță tehnică aferentă investiției “fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj”.


Valoarea estimată a contractului este de 99.000 lei fără TVA, sursa de finanțare fiind bugetul Consiliului Județean.

Consiliul Județean spune că, pe lângă execuția Centrului de Deșeuri, Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor mai presupune și lucrări care vor fi plătite din banii clujenilor și anume finalizarea lucrărilor de consolidare a versantului pe care este amplasată celula de depozitare, lucrări suplimentare necesare închiderii depozitului de deșeuri de la Pata Rât, proiectare și execuție lucrări suplimentare neeligibile necesare pentru consolidarea depozitului de deșeuri neconform Pata Rât.


În 2017, ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a declara că judeţul Cluj a returnat 20 de milioane de euro pentru “incompetenţa cu care Consiliul Judeţean a gestionat banii publici” la proiectul Centrului de Deșeuri.

Potrivit anunțului, serviciile ce urmează a fi furnizate sunt: analiza contractelor de lucrări și anexele acestora, analiza stadiului de derulare a contractelor, inventarierea problemelor apărute de la demararea contractelor de lucrări, suport în stabilirea gradului de îndeplinire a condițiilor contractuale, structurarea clară a responsabilităților și termenelor contractelor de lucrări, acțiuni permanente de limitare a responsabilităților Consiliului Județean cu privire la conflictele de proiect apărute (erori, inconsistențe de proiectare, întârzieri), sprijin în formularea înștiințărilor de nemulțumire la hotărârile inginerului, asistență în soluționarea conflictelor legate de condițiile fizice imprevizibile, analiza rapoartelor antreprenorului, consiliere cu privire la conținutul acestor rapoarte, evaluarea programului de execuție, asistență în cazul rezilierii de către Consiliul Județean sau cu privire la suspendarea lucrărilor de către antreprenor, participarea la ședințele interne ale Consiliului Județean (patru ședințe/lună).


“Activitatea celui care va oferi asistența tehnică este de 12 luni cu mențiunea că acesta nu are calitatea de membru în echipa de proiect, ci doar expert extern fără drept de semnătură sau opinie în raport cu antreprenorul”, se menționează în documentul citat.

Consiliul Judeţean susţine că în prezent, lucrările de execuţie a depozitului ecologic de deşeuri de la Cluj-Napoca sunt în curs de finalizare, urmând a se demara procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de servicii “delegarea prin concesiune a activităţii de operare a Centrului de Deşeuri”, ce va presupune operarea şi administrarea Centrului de Deşeuri, a staţiei de tratare şi a staţiei de sortare.


Cât de actuale mai sunt utilajele montate?

Rămâne de văzut dacă echipamentele şi utilajele montate la Centrul de Deşeuri vor mai putea fi utilizate având în vedere că zac nefolosite din 2013. În acest sens, Consiliul Judeţean a comandat o expertiză pentru a vedea dacă acestea pot fi puse în funcţiune. Instituția susţine că pentru echipamentele şi utilajele tehnologice supuse expertizării “a fost realizată doar proba la rece ce s-a derulat la finalul lunii decembrie 2013 pentru o parte din aceste echipamente şi utilaje, precum şi în primăvara-vara anului 2014 pentru restul dintre ele”. Pentru această operaţiune, forul judeţean a plătit peste 28.000 de euro, bani care au provenit din bugetul instituţiei.

Investiția, fără autorizație de funcționare?

Monitorul de Cluj a scris recentă că Centrul de Deşeuri este în pericol să nu primească autorizaţie de funcţionare deoarece clădirile nu respectă cerinţele pentru protecţia la foc.

Rezultatele unei expertize comandate de Consiliul Judeţean (pentru care instituţia a plătit peste 28.000 de euro) arată faptul că fostul constructor al Centrului de Deşeuri (Asocierea SC Confort  SA, Atzwanger SPA, Ladurner SRL, SC Vel Service SA) a montat nişte panouri care nu respectă cerinţele tehnice în vigoare în ceea ce priveşte gradul de rezistenţă la foc. Acum, noul constructor (Asocierea Kranz Eurocenter SRL-ISPE SA) cere înlocuirea acestor panouri pe cheltuiala forului judeţean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter