Actualitate

Mall nu a fost, parking nu s-a construit, spital de copii nici vorbă. Ruina de pe Victor Babeş se transformă în centru de transplant

Pe terenul de pe strada Victor Babeș pe care l-a concesionat Consiliul Județean acum 12 ani pentru construirea unui centru comercial s-ar putea construi un centru integrat de transplant. Rând pe rând, preşedintele forului judeţean, Alin Tişe, spunea că pe acel teren se va construi ba un mall, ba un parking, ba un spital de copii, iar acum un centru integrat de transplant.

În 2016, când s-a instalat în fotoliul de președinte al Consiliului Judeţean, Tișe spunea că în 2017 va începe construirea unui spital pentru copii pe acest teren, în valoare de patru milioane de euro.

Acum, în 2019, Alin Tişe a anunţat că pe terenul de pe strada Victor Babeş se va ridica un centru de transplant, unic în România.


“După o procedură pe care am parcurs-o, am dobândit proprietatea acelui teren cu tot ce înseamnă infrastructura aferentă, respectiv cele două nivele de parcări care există acolo. Am expertizat acele clădiri și ele corespund, pot fi folosite mai departe așa încât am decis împreună cu specialiştii, să construim la Cluj un centru integrat de transplant. În acest centru integrat de transplant vom avea posibilitatea de a face operaţiunile de transplant în ceea ce priveşte partea de rinichi, plămâni, inimă şi ficat. Construcţia o vom face din finanţarea CJ şi finanţarea europeană şi peste câţiva ani va fi un element de referinţă şi foarte utilă Clujului, regiunii şi întregii ţări, pentru că este unic în România şi înţeleg că și în Europa este printre puţinele astfel de centre, dacă nu singurul. Acolo avem o suprafață de 15.000 mp, suprafața construită va fi de 7.000 mp, costurile pentru această clădire vor fi suportate parțial de către Consiliul Județean, parțial din finanțare europeană, pe care o să-l depunem pe trei proiecte de finanțare, susținere din fonduri norvegiene, programul de sănătate, fonduri nerambursabile pentru 2021-2027 și fonduri de la Banca Europeană de Investiții. Avem convingerea că un astfel de centru de transplant va fi finanțat și vom face tot ce ține de noi pentru a lua acești bani”, a precizat, marţi, Tişe, într-un conferinţă de presă.

Potrivit lui Tişe, Institutul de Urologie se va reloca integral în etape în această locaţie.


Viitorul centru de transplant ar urma să aibă 300 de paturi.

“În esență, Institutul de Urologie se va reloca în etape integral în această clădire. Institutul de Urologie are mari probleme în momentul de față din punct de vedere a locației. În acest demers va fi implicat și Ministerul Sănătății. Acest centru de transplant va avea maxim 300 de paturi. Va fi locul unde se va realiza operațiuni de transplant pentru rinichi, inimă, ficat și plămâni. Am dat drumul la un concurs de soluții pentru tema de proiectare, urmează ca în februarie să finalizăm tema de proiectare, după care vom organiza un concurs de soluții pentru partea de concept, de idee, pentru construcția care va fi, după care vom elabora documentația tehnică în cursul anului, până pe final de an, după care vom pregăti dosarul pentru obținerea finanțării europene. Nu avem un cost estimativ pentru că studiile ne vor spune asta. Este o construcție obișnuită care va necesita dotări speciale, deci nu vom avea o problemă în finanțarea construcției. Ministerul Sănătăţii nu se opune acestui proioect, respectăm legislaţia în vigoare astfel încât să nu existe bariere”, a mai spus Tişe.


Preşedintele Consiliului Judeţean promite că “acest centru de transplant va fi gata mai repede decât spitalul regional de urgenţă”.

“Dacă depunem finanţarea şi nu e aşa scump, construcţia în sine ar putea fi în maxim 5 ani, dotările şi restul sunt chestiuni ulterioare”, a mai spus Tişe.


Vasile Mureşan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, a spus că acest centru integrat de transplant va fi un proiect unic în România şi în Uniunea Europeană.

"Acest centru integrat de transplant multiorgan este un proiect unic în România şi, practic, în UE sunt foarte puţine centre care să fie concentrate pe toate tipurile de transplant. De el vor beneficia mii de pacienţi din întreaga ţară şi chiar din afara României, pe măsură ce ne vom alinia la Eurotransplant. Va fi un câştig mare şi pentru corpul medical, vor beneficia şi se vor forma profesional sute de medici; unii din afara României şi-au manifestat deja dorinţa să vină să lucreze în acest centru. Pe lângă activitatea propriu-zisă de transplant, va fi şi o activitate de cercetare şi de formare medicală continuă pentru student sau tinerii medici. Am înțeles că va fi și un amfiteatru. Deci va fi o activitate foarte complexă şi, pentru imaginea Clujului, cred că va fi un pas extrem de important şi toată lumea va avea de câştigat”, a spus Mureşan.


Ruina Akademia Center

Printre șantierele abandonate din Cluj-Napoca, alături de ruinele Spitalului Regional din Mănăștur se numără și Akademia Center de pe strada Victor Babeș. Început acum 12 ani, cu mare elan și cu multe promisiuni, proiectul a fost abandonat încă din fașă după ce investitorul Nisco Invest a intrat în insolvență. De atunci, nici firma falimentară și nici Consiliul Județean Cluj care a concesionat terenul către Nisco Invest nu au făcut nimic. În aceste condiții, șantierul a ajuns o ruină, împrejmuită cu gard metalic, iar printre  betoanele rămase de acum patru ani au crescut copaci.

Ideea construirii unui parking a rămas în aer

În 2013, reprezentanții Consiliului Județean Cluj declarau că au în plan realizarea unui parking pe terenul respectiv, dar totul a rămas la stadiul de intenție. Conducerea forului județean precizează că din cauza litigiului cu firma Nisco Invest, privind terenul, nu se poate face nimic.

La acea dată, reprezentanții forului județean precizau că se află în faza de recuperare a terenului pe care l-au dat gratuit, în 2007, firmei Nisco Invest pentru a ridica respectivul centru comercial.

Tișe visa la un Spital de Copii

Imediat după preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean în 2016, Tișe spunea, referitor la acest teren, că ar putea fi transformat în spital de copii. Ulterior, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a anunţat că anul viitor, adică în 2017?!, va începe construirea unui spital pentru copii în locul Akademia Center, în valoare de patru milioane de euro, care va fi dotat cu heliport. Potrivit lui Tișe, banii pentru viitorul spital de copii vor fi luaţi din creditul de 50 de milioane de euro pe care CJ Cluj intenţionează să-l acceseze pentru reabilitarea drumurilor judeţene.

Clujenii au propus parc în locul şantierului părăsit

Terenul care oferă acum un peisaj dezolant a fost în atenţia clujenilor de mai multe ori, iar în urmă cu mai mulți ani câteva persoane au propus realizarea unui parc pe locul șantierului abandonat. „Întrucât de ani de zile locul care trebuia să găzduiască respectiva investiţie este lăsat în paragină, oferind un aspect dezagreabil, propunem realizarea pe acest amplasament a unui parc sportiv. Aducem în sprijinul acestei idei şi faptul că, la Cluj, numărul mediu de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor este deficitar faţă de prevederile normelor europene”, spunea un clujean, într-o sesizare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter