Actualitate

Societatea Drumuri şi Poduri SA, aproape de faliment. Datoriile cresc, în ciuda majorării capitalului social cu 2 mil. €

Consilierii judeţeni au decis în urmă cu câteva luni majorarea capitalului social la Societatea Drumuri şi Poduri Judeţene cu 8 milioane lei (aproximativ 2 milioane euro) ca măsură pentru salvarea acesteia de la insolvenţă. Consiliul Concurenţei a stabilit că în acest caz nu este vorba de ajutor de stat.

În luna februarie, societatea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA a solicitat majorarea capitalului social cu suma de 8 milioane lei pentru capitalizarea societății în vederea plății datoriilor scadente și finanțarea activității curente, solicitare care a fost aprobată de Consiliul Judeţean Cluj după parcurgerea procedurilor în domeniul ajutorului de stat.

Acum, la ultima şedinţă, consilierii judeţeni au primit o informare de la Societatea Drumuri și Poduri Județene, care arată că datoriile au crescut, în ciuda ajutorului de 8 milioane de lei.


“Situația este, într-adevăr, dificilă, ajungem să avem aceeași discuție pe care am avut în urmă cu câteva luni, doar că a mai trecut timpul și datoriile au crescut. Atunci va trebui să luăm o decizie și să ne-o asumăm și să vedem ce putem salva și cât putem salva din această societate și, în primul rând, locurile de muncă și angajații. Ideea este să se miște foarte repede lucrurile pentru că orice zi care trece înseamnă acumulare de datorie. Dacă este cazul să luăm ceva decizii, să putem să facem o ședință extraordinară pentru că nu mi-aș dori să intre în faliment această societate, ci mi-aș dori dacă putem să o redresăm, să o facem. Dar vreau să existe cât mai repede o discuție, situația financiară, după cum ați văzut, este mai gravă decât era la ultimul raport. Veți analiza și posibilitățile de  intrare a sumelor de bani pe contracte, pe tot ce are societatea, datoriile pe care le are și, în final, vom lua o decizie înțeleaptă ținând cont și de interesul oamenilor de acolo. Sunt peste 190 de angajați, sper să nu greșesc și va trebui să avem grijă și față de ei să  nu se scufunde vasul cu toți, să găsim o soluție”, a spus preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, la ultima şedinţă.

În luna februarie, când se discuta despre majorarea capitalului social cu 8 milioane de lei, Ioan Haiduc, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din cadrul Consiliului Judeţean, spunea că Societatea Drumuri şi Poduri Judeţene a ajuns la 17 milioane lei pierdere.


“În ceea ce priveşte cheltuielile curente ne descurcăm foarte greu, din ce în ce mai greu. Noi mai avem de încasat din lucrări făcute anul trecut în jur de 600.000 de lei. Mai avem de încasat de pe Consiliul Judeţean din activitatea de iarnă. Probleme mai mari avem pentru a ne asigura în acest moment fonduri financiare pentru a plăti furnizorii de motorină, noi avem un număr mare de maşini, pentru a interveni. De asemenea, am reuşit să plătim şi drepturile salariale la angajaţi. Noi am luat toate măsurile pe care puteam să le luăm până în acest moment cu privire la reducerea cheltuielilor, cu privire la stoparea unor lucrări pe care le-am putea face pentru Consiliul Judeţean sau pentru alţi beneficiari, astfel încât să funcţionăm cu o rezervă de minimum. Noi nu suntem în faţa unei situaţii ivite peste noapte. Trenează de ani de zile”, preciza directorul societăţii Călin Platon, în luna februarie.

Consiliul Judeţean este acţionar unic la societatea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj. Societatea Drumuri și Poduri Cluj SA a estimat un profit brut pe anul 2018 de 1,2 milioane lei.


Întrucât numărul de lucrări, atât în zona de întreținere a drumurilor județene, cât și pe cea de investiții la Consiliul Județean Cluj și la terți au scăzut în cursul anului 2016, realizându-se venituri mai mici cu aproape 10 milioane lei, a dus la o scădere a profitabilității.

În cursul anului 2017 a scăzut dramatic cifra de afaceri, respectiv veniturile la mai mult de jumătate din veniturile anului 2015 (de la 62 mil. lei la 30 mil. lei), în condițiile în care cheltuielile au crescut atât la materii prime și materiale, precum și la energie și combustibili, cu valori cuprinse între 10-30%.


Călin Platon, directorul Societăţii Drumuri şi Poduri SA

“Noi nu cerem ce nu ni se datorează. Noi am prestat lucrări în ultimii 5 ani de 150 de milioane de lei pentru Consiliul Judeţean. Am făcut lucrări de aproape 5 milioane neplătite. Am redus forţa de muncă şi am redus cheltuielile. Noi suntem capabili să facem 100.000 de tone pe an”. (februarie 2018)

abonare newsletter