Actualitate

Telemeaua de Sibiu, protejată prin lege!

Frate, frate, dar brânza-i a noastră! În anul Centenarului Marii Uniri, telemeaua de Sibiu a primit protecţia naţională a sistemelor din domeniul calităţii, conform legislaţiei europene şi naţionale, a anunţat, astăzi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În acest context, începând cu data de 7 iunie 2018, dreptul de utilizare a logo-ului naţional, precum şi dreptul de a comercializa produse din clasa 1.3 Brânzeturi cu denumirea “Telemea de Sibiu”, va reveni exclusiv producătorilor sau procesatorilor din arealul geografic, respectiv teritoriul administrativ al judeţului Sibiu care respectă prevederile din caietul de sarcini şi sunt supuşi controlului şi certificării unui Organism de Inspecţie şi Certificare recunoscut de MADR, informează mesageruldesibiu.ro

Potrivit ministerului de resort, denumirea înregistrată este protejată împotriva oricărei alte practici care ar putea induce în eroare consumatorul cu privire la adevărata origine a produsului, iar autoritatea competentă responsabilă cu verificarea pe piaţă a etichetării şi utilizării logo-ului naţional este Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).


“Asociaţia Producătorilor de Telemea de Sibiu, grupul aplicant al producătorilor şi procesatorilor produsului ‘Telemea de Sibiu’ din arealul geografic trebuie să desfăşoare activităţi de informare a consumatorilor şi promovare în privinţa proprietăţilor produselor care oferă valoare adăugată, va monitoriza utilizarea comercială a denumirii ‘Telemea de Sibiu’, va lua măsuri pentru asigurarea protecţiei juridice adecvată a indicaţiei geografice protejate naţional”, se arată în comunicatul MADR.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat în luna noiembrie că va sprijini produsul “Telemea de Sibiu” pentru a fi protejat la nivel european și, astfel, să fie exportat în statele continentului. Proiectul realizat de Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu i-a fost înmânat ministrului Daea, în 20 noiembrie 2017, la sediul Instituției Prefectului.


Produsă din 1908, întâi la Sibiel, apoi în Tilișca, după Primul Război Mondial, telemeaua de Sibiu este o brânză produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, fără smântânire sau normalizare, maturată și păstrată în saramură. La degustare se remarcă un gust discret acrișor, fără nuanțe amare, potrivit de sărat, acest gust devenind mai pronunțat în cazul brânzei foarte maturate. După degustare, lasă o senzație untoasă.

România are patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicaţii Geografice Protejate (I.G.P.): ‘Magiun de prune Topoloveni’, ‘Salam de Sibiu’, ‘Novac afumat din Ţara Bârsei’ şi produsul ‘Telemea de Ibăneşti’ înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (D.O.P.). Prin aceasta se completează lista produselor depuse pentru dobândirea protecţiei europene pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată, astfel că România are în prezent, alături de cele deja înregistrate, încă patru produse în stadiul de evaluare: ‘Cârnaţi de Pleşcoi’, ‘Caşcaval de Săveni’, ‘Scrumbie de Dunăre afumată’ şi ‘Telemea de Sibiu’, informează Agerpres.

Etichete: petre daea
Ultimele Stiri
abonare newsletter