Actualitate

Primăria face primul pas în suprailuminarea trecerilor de pietoni. Primele străzi unde vor fi montate sisteme de iluminat cu LED

În următoarele săptămâni, Primăria Cluj-Napoca va monta sisteme de iluminat cu LED, inteligente, la aproape 20 de treceri de pietoni.

În ședința de Consiliu Local de săptămâna viitoare, se vor aproba indicatorii tehnico-economici la obiectivul de investiții iluminatul trecerilor de pietoni nesemaforizate, etapa I.

Potrivit proiectului, investiția presupune amplasarea unor aparate de iluminat echipate cu tehnologie LED în dreptul următoarelor treceri de pietoni:


strada Lunii în dreptul hotelului Golden Tulip
strada Lunii intersecție cu strada Eugen Ionescu
strada Peana intersecție cu strada Primăverii
strada Câmpului în față la Kaufland
Bulevardul 1 Decembrie 1918 în dreptul podului metalic
strada Pasteur la intersecție cu strada Viilor
Pod Locomotivei la Autogara Beta
strada Dâmboviței intersecție cu strada Tribun Vlăduțiu
Calea Turzii mai jos de strada Bună Ziua
strada Brâncuși intersecție cu strada A. Sever
strada Bucium stație CTP
strada Primăverii stație CTP
strada Liviu Rebreanu intersecție cu strada Albac la Piața Hermes
strada Mamaia Pod Elisabeta
strada Fântânele intersecție cu strada Petuniei
strada Mirăslău în față la Profi
strada Bucegi nr. 4, 9 și 12

“În zonele studiate nu există sistem de iluminat dedicat pentru trecerile de pietoni. Pe fiecare parte a trecerilor de pietoni studiate, se va monta câte un stâlp echipat cu aparat de iluminat, cu distribuție asimetrică fluxului luminos. Stâlpii se vor monta înaintea trecerii de pietoni din direcția de deplasare a traficului, iar aparatele de iluminat se vor orienta înspre pietonii aflați pe trecere, pentru obținerea unui contrast pozitiv între fundalul întunecat și pieton. În cazul în care situația din teren o permite se vor utiliza stâlpii existenți. Obiectivul prezentei investiții este creșterea nivelului iluminatului public din preajma trecerilor de pietoni pentru creșterea siguranței cetățenilor angajați în traversarea străzii, creșterea nivelului de siguranță a circulației rutiere, creșterea siguranței în exploatare prin folosirea sistemului de telegestiune și creșterea eficienței energetice prin utilizarea de senzori și în mod experimental a panourilor fotovoltaice pentru una din trecerile de pietoni propuse”, spune municipalitatea.


Valoarea totală a investiției este de 564.155 plus TVA, iar durata de realizare este de 17 săptămâni. Finanțarea investiției se face din bugetul local.

Ultimele Stiri
abonare newsletter