Actualitate

Dezbatere pe bugetul Clujului. Peste 300 de milioane de euro așteaptă să fie cheltuiți. Pe ce se vor duce banii

Luni, 13 martie, ora 17.15, în Sala de Sticlă a Primăriei, va avea loc dezbaterea publică privind proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2017.

În 2017, bugetul municipiului Cluj-Napoca este în valoare de 300 milioane euro, mai mare cu 53 de milioane de euro față de 2016.

Pe lista de priorităţi a primarului Emil Boc pentru 2017 se află aproape aceleaşi proiecte pe care edilul le enumeră an de an.


Încă din luna februarie când nu se cunoștea valoarea acestuia, Emil Boc enumera pe ce se vor cheltui banii în 2017, iar proiectele sunt aceleaşi cu cele de anul trecut: cartier de locuinţe în Borhanci, construirea unor parking-uri, dar şi finalizarea celor începute, decongestionarea traficului prin implementarea benzilor dedicate pentru transportul în comun, achiziţionarea de tramvaie, troleibuze şi autobuze, pietonalizarea laturii de vest a Pieţei Unirii sau investiţii la Spitalul Clujana.

Să sperăm doar că la dezbaterea de luni clujenii se vor arăta mai interesați pe ce și cum le vor fi cheltuiți banii și vor fi mai vocali decât la dezbaterea privind implementarea benzilor dedicate pentru transportul în comun, unde niciun clujean afectat de această măsură nu a venit la Primărie să-și expună punctul de vedere.


Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, valoarea bugetului general este de 1,35 miliarde de lei, din care bugetul de funcționare reprezintă 907.324.000 lei, respectiv bugetul de dezvoltare 443.675.000 lei.

“Proiectul de buget a fost construit având în vedere o serie de priorități pentru acest an”, spun reprezentanții municipalității care au întocmit și o listă de obiective prioritare.


Astfel, Primăria vrea demararea unui nou program multianual de modernizare a infrastructurii rutiere care să cuprindă şi străzile din noile extinderi ale oraşului, introducerea în circulaţie a 8 noi troleibuze şi achiziţia publică a altor mijloace de transport în comun noi: 50 de autobuze, 6 garnituri de tramvai şi 10 autobuze electrice, precum și crearea de benzi dedicate pentru transportul în comun pe axa est-vest, între Bulevardul 21 Decembrie 1989 şi Calea Moţilor.

În ceea ce privește locurile de parcare, Boc vrea să înceapă lucrările de construcţie la cel puţin trei noi parkinguri.


La capitolul lucrări noi, Primăria va investi 3,2 milioane de euro pentru modernizarea sediului instituției.

Sănătatea, pe ultimul loc la alocări. Învățământul și religia, conduc detașat

Potrivit proiectul de buget, în 2017 învățământul ar urma să primească 18,3 milioane de euro, cultura și religia 8,5 milioane de euro, iar sănătatea doar 1,6 milioane de euro.


Boc vrea menţinerea gratuităţilor la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi și continuarea lucrărilor de modernizare la grădinița și creșa de pe Moților, la Liceul de Muzică Sigismund Toduță, la Colegiul Național George Coșbuc sau extinderea școlilor și liceelor Ion Agârbiceanu, Avram Iancu și Mihai Eminescu. De asemenea, are în plan deschiderea unei creşe pe strada Donath, începerea construcţiei unei creşe pe strada Grigore Alexandrescu şi modernizarea creşei de pe Septimiu Albini.

În cea ce privește cultura și religia, Primăria dorește extinderea capacităţii Sălii Polivalente la peste 9.300 de locuri, vrea noi parcuri și sisteme de irigații în Parcul Simion Bărnuțiu, restaurarea Turnului Pompierilor, reabilitarea fântânilor arteziene, obeliscuri și indicatoare turistice la intrarea în oraș, dar și contruirea statuii lui Lucian Blaga.

La capitolul sănătate, se prevăd alocări bugetare pentru Spitalul Clinic Municipal și dotarea unor cabinete medicale.

Alți bani vor merge către finalizarea etapei a doua a reabilitării Pieţei Unirii şi pietonalizarea laturii de vest, pentru realizarea unui patinoar artificial în Parcul Central „Simion Bărnuţiu”, pentru amenajarea primelor 40 de platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere, dar și pentru digitalizarea activităţii administraţiei.

CITEȘTE ȘI

Boc şi eterna listă de priorităţi. Ce investiţii va face Primăria Cluj în 2017? Proiectele sunt identice cu cele de anul trecut 

Ultimele Stiri
abonare newsletter