Actualitate

Cum se va ieşi din parcare după pietonalizarea Pieţei Unirii

Circulaţia rutieră va fi închisă total pe latura vestică a Pieţei Unirii, deoarece municipalitatea începe lucrările de transformare a perimetrului respectiv în zonă pietonală. O necunoscută la care nimeni nu a răspuns până acum este modalitatea în care se va ieşi din parcarea cu barieră din spatele Bisericii Sf. Mihail.

Latura de vest a Pieţei Unirii s-a închis definitiv luni şi va deveni pietonală. La zece ani de la aprobarea proiectului de modernizare a Pieţei Unirii, Primăria Cluj-Napoca începe o nouă etapă a reabilitării.

După închiderea laturii vestice a Pieţei Unirii (cea cu clubul Diesel) circulaţiei ruriere, zona pietonală respectivă se va uni efectiv cu scuarul central unde se află biserica sfântul Mihail şi statuia lui Matei Corvin.


O problemă care se ridică este ce se va întâmpla cu maşinile care vor dori să iasă din parcarea cu barieră care se va păstra în aceeaşi locaţie.

“Din parking se va ieşi pe la mijloc cu ajutorul unui semafor. Se va muta ieşirea care este acum în zona cafenelelor şi se va amenaja potrivit studiului realizat şi a propunerii aprobate în Comisia de Circulaţie pe la mijlocul parcării, la mijlocul distanţei dintre strada Memorandumului şi Melody, va fi o ieşire care se va corela cu semafoarele existente. Când va fi verde la pietoni, va fi ieşire cu viraj obligatoriu la stânga şi te vei duce pe Memorandumului înainte. Este o sincronizare cu celelalte semafoare, tocmai pentru a permite ieşirea din parcare. Ştiu că sunt nemulţumiri şi lumea a fost obişnuită cu un anumit mod, dar acest proiect nu este produsul unui moft al meu sau al cuiva din Primărie. Este produsul unei gândiri realizate de specialişti pe baza unui plan urbanistic integrat. Acest plan s-a inspirat după modele europene de a da mai mult spaţiu public, spaţiu pietonal, spaţiu de promenadă în centrul oraşului aşa cum găsim în marile oraşe europene. Când va fi gata, vă asigur că o să spuneţi că a meritat. Asta e părerea mea. M-am uitat de atâtea ori pe plan, l-am cântărit, cred în reuşita lui, va îmbunătăţi calitatea mediului urban în centrul Clujului”, a spus primarul Emil Boc marţi într-o emisiunea la radio.


Pe latura de est, ale cărei lucrări de reamenajare au fost finalizate la sfârşitul anului trecut şi-a lărgit trotuarul, însă partea dinspre stradă va fi rezervată conform proiectului, bicicletelor. De asemenea aici se va muta şi standul de taxi de pe latura vestica, chiar dacă din schiţe reiese că va avea dimensiuni mai reduse. Până la intersecţia cu strada Iuliu Maniu vor exista trei benzi pe sens, cea dinspre trotuar fiind destinată standului, însă după intersecţie vor funcţiona patru benzi. două pentru viraj pe Regele Ferdinand şi două pentru curbă spre latura nordică a Pieţei şi în continuare Memorandumului.

Latura sudică este cea care nu îşi schimbă configuraţia, păstrând patru benzi de circulaţie.


“Suntem în etapa a II-a a reabilitării Pieţei Unirii cu cele patru laturi, două din ele au fost finalizate. Partea dinspre Muzeul de Artă nu este încă gata, mai este o porţiune care trebuie dusă până la intersecţia cu strada Ferdinand. Şi latura cu Consulatul Maghiar va fi ultima care va intra în modernizare, după 20 mai, pe perioada verii”, a mai spus Boc.

În noiembrie 2016 a fost dată în folosinţă latura estică a Pieţei, unde a fost lărgit trotuarul, fiind totodată pavat cu granit şi au dispărut locurile de parcare pentru autoturisme. De asemenea proiectul include şi amenajarea unei piste de biciclete.


CITEŞTE ŞI

Cocalarii nu mai pot parca direct pe terasă în Piaţa Unirii. Latura vestică devine pietonală


CITEŞTE ŞI

Cum va arăta Piaţa Unirii după ce latura vestică se va închide de luni

Ultimele Stiri
abonare newsletter