Actualitate

Cum va arăta Piaţa Unirii după ce latura vestică se va închide de luni FOTO

Circulaţia rutieră va fi închisă total pe latura vestică a Pieţei Unirii începând de luni, deoarece municipalitatea începe lucrările de transformare a permietrului respectiv în zonă pietonală. Operaţiunea ar urma să se încheie până în mai, de Zilele Clujului.

Lucrările vizează reamenarea trotuarului şi a carosabilului astfel încât să fie folosite doar de către pietoni, conform reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca.

„Amenajarea Pieței Unirii face parte unui proiect mai larg si complex în cadrul amenăjarii zonei pietonale în centrul municipiului Cluj-Napoca, care a fost gândit și proiectat unitar, dar a fost executat până acum doar parțial: Faza 1 - Bulevardul Eroilor, Faza 2 / Etapa 1 -"insula" mijlocie a Pieței Unirii. Proiectul pentru amenajarea zonei pietonale a fost selectat printr-un concurs de soluții în doua faze, organizat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul OART, în anul 2006”, au explicat responsabilii de comunicare ai municipalităţii.


Şoferii sunt rugaţi să respecte noile reglementări de circulaţie care vor fi în vigoare în această zonă.

Ce noutăţi apar

După închiderea laturii vestice a Pieţei Unirii (cea cu clubul DIesel) circulaţiei ruriere, zona pietonală respectivă se va uni efectiv cu scuarul central unde se află biserica sfântul Mihail şi statuia lui Matei Corvin. Conform schiţelor Primăriei Cluj-Napoca, pe latura nordică şoferii vor folosi banda de pe care vireau stânga pentru a merge tot înainte, pe strada Memorandumului, banda urmând să devină vitală, întrucât cea dinspre trotuar ar urma să fie rezervată doar autobuzelor / troleibuzelor şi bicicliştilor.


De semnalat că ar putea apărea o problemă întrucât banda folosită până acum pentru stânga dă aproape bot în bot, la intersecţia cu Memorandumului, cu autobuzele venite din sens opus, fiind necesar virajul uşor la dreapta pentru a se deplasa înainte. Acest lucru ar putea îngreuna fluenţa traficului.

Pe latura de est, ale cărei lucrări de reamenajare au fost finalizate la sfârşitul anului trecut şi-a lărgit trotuarul, însă partea dinspre stradă va fi rezervată conform proiectului, bicicletelor. De asemenea aici se va muta şi standul de taxi de pe latura vestica, chiar dacă din schiţe reiese că va avea dimensiuni mai reduse. Până la intersecţia cu strada Iuliu Maniu vor exista trei benzi pe sens, cea dinspre trotuar fiind destinată standului, însă după intersecţie vor funcţiona patru benzi. două pentru viraj pe Regele Ferdinand şi două pentru curbă spre latura nordică a Pieţei şi în continuare Memorandumului.


Latura sudică este cea care nu îşi schimbă configuraţia, păstrând patru benzi de circulaţie.

A făcut anunţul săptămâna trecută

Amintim, primarul Emil Boc a arătat într-o conferinţă de presă organizată marţi că latura vestică a Pieţei va fi închisă crculaţiei începând de săptămâna viitoare. Proiectul de transformare al Pieţei Unirii a Clujului a început prin reamenajarea zonei centrale a acesteia, care a devenit ulterior gazdă a numeroase concerte şi evenimente culturale, dar şi punctul 0 al protestelor pe diferite teme organizate în ultimii ani la Cluj.


În noiembrie 2016 a fost dată în folosinţă latura estică a Pieţei, unde a fost lărgit trotuarul, fiind totodată pavat cu granit şi au dispărut locurile de parcare pentru autoturisme. De asemenea proiectul include şi amenajarea unei piste de biciclete.

Ultimele Stiri
abonare newsletter