Actualitate

300 de clujeni au comemorat Revoluţia anticomunistă ungară din 1956. La Budapesta a fost scandal

Peste 300 de persoane au participat, duminică, în Parcul Mare din Cluj-Napoca, la comemorarea Revoluţiei anticomuniste din Ungaria din 1956, la manifestare participand şi viceprimarul Horvath Anna, aflat sub control judiciar pentru trafic de influenţă.

Participanţii la comemorare s-au adunat, duminică după-amiază, în Parcul Mare din Cluj-Napoca, la monumentul „In Memoriam 1956” unde a avut loc o ceremonie de depunere de coroane de flori.

La manifestare au fost prezenţi, printre alţii, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, episcopii bisericilor tradiţionale maghiare, parlamentari UDMR, consulul Ungariei, Mile Lajos, consilieri locali şi judeţeni, dar şi viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Horvath Anna, aflată sub control judiciar pentru trafic de influenţă, care a ţinut un discurs în calitate de simplu cetăţean.


"Au fost mulţi care, din îngrijorare, mi-au spus să nu vorbesc la aniversarea a 60 de ani a Revoluţiei din 1956, dar sunt alături de voi deoarece libertatea poate exista doar unde aspiraţiile comune, demnitatea umană, nu sunt suprimate de teamă. (…)Toţi cei care astăzi îşi asumă un rol în viaţa publică, într-o administraţie aflată în lupta cu propria paralizie, unde paranoia dictează în locul interesului comun, toţi cei care se izbesc de birocraţia exagerată încercând să găsească o cale de urmat în urzeala legilor contradictorii, îşi riscă poate nu chiar viaţa, dar, cu siguranţă, onoarea şi demnitatea lor umană", a spus Horvath.

La comemorare a fost prezent şi David Gyula, care a fost arestat de Securitate în martie 1957, pentru că în perioada Revoluţiei din Ungaria din 1956 a organizat împreună cu mai mulţi studenţi o acţiune de curăţare a mormintelor unor scriitori maghiari aflate în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.


"Eram asistent universitar la Facultatea de Litere dn Cluj şi am fost arestat în martie 1957, am făcut 7 ani de închisoare, am fost deţinut politic", a spus acesta.

Pentru comemorarea Revoluţiei din 1956, la Cluj-Napoca a mai fost programată duminică o gală la Teatrul Maghiar, la care a participat vicepreşedintele Parlamentului Ungariei, Gyulas Gergely, iar seara a avut loc un concert în faţa Casa Matei, urmată de o retragere cu torţe până la Cimitirul Central, unde au fost rostite poezii la mormântul poetului maghiar Dsida Jeno.


Circa 15.000 de persoane au luat parte duminică, la Budapesta, la o ceremonie organizată cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la Revoluţia Ungară anti-sovietică, relatează AFP, precizând că evenimentul a fost marcat de o serie de ciocniri între susţinătorii şi rivalii premierului Viktor Orban.

Discursul lui Orban a fost primit cu fluierături şi huiduieli din partea câtorva sute de manifestanţi. Aceştia l-au huiduit şi pe preşedintele polonez Andrzej Duda, care la rândul său a rostit un discurs. După aceea, ei ar fi fost îmbrânciţi de susţinătorii premierului ungar.


Împlinirea a 60 de ani de la Revoluţia ungară, înăbuşită, în urma căreia 200.000 de unguri au fugit din ţară, a readus pe tapet criticile faţă de Orban, care nu vrea să primească refugiaţi şi migranţi.

În cursul discursului său de duminică, premierul a declarat că poziţia geografică a Ungariei “o împinge din când în când în curentul dezbaterilor decisive privind viitorul Europei”.


“A existat o vreme când am permis deschiderea graniţelor, pentru ca germanii să se poată întâlni cu alţi germani, acum, în 2016, a trebuit să închidem graniţe”, a adăugat el.

Premierul de 53 de ani, aflat la putere din 2010, au fost unul dintre cei mai vehemenţi critici ai politicii blocului comunitar în privinţa migranţilor. Descriindu-se drept un apărător al Ungariei şi al întregii Europe faţă de afluxul de migranţi, în special musulmani, Orban a construit garduri de sârmă ghimpată la graniţele de sud ale ţării.

De asemenea, el a organizat un referendum prin care majoritatea alegătorilor au respins cotele de refugiaţi impuse de UE. Rata de participare nu a permis, însă, validarea referendumului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter