Actualitate

Clujenii sunt pregătiţi pentru titlul de Capitală Culturală, dar Clujul nu este pregătit. Cinci idei exprimate de Musai-Muszaj

De vineri seara când a fost anunţat câştigătorul titlului de Capitală Culturală Europeană 2021, tot internetul s-a umplut de păreri mai mult sau mai puţin pertinente şi documentate.

Cluj Cluj

Aproape toată lumea a considerat că ştie de ce a pierdut Clujul competiţia cu cele trei oraşe concurente, Baia Mare, Bucureşti şi Timişoara.

Nici Grupul de Iniţiativă Musai-Muszaj care a militat pentru instalarea plăcuţelor bilingve la intrarea în oraş nu a ezitat să îşi spună punctul de vedere. Potrivit lor, clujenii sunt pregătiţi pentru câştigarea titlului, dar autorităţile nu sunt pregătite, mai au de muncă.


Musai-Muszaj a prezentat cinci argumente, în limba maghiară şi în limba română:

(HU) 5 gondolat arról, hogy a kolozsváriak készen állnak az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére még akkor is, ha Kolozsvár nem:
(RO) 5 idei despre faptul că clujenii sunt pregătiți de titlul de Capitală Culturală Europeană, chiar dacă Clujul nu este:


1. (HU) Kolozsvár polgármesteri hivatala nem szervezett eredményvárót. Mégis, a kolozsváriak a város főterén románul, cigányul és magyarul egy emberként szurkoltak és várták az eredményt, bármi is legyen az. A pezsgő így is elfogyott.
(RO)Primăria Cluj-Napoca nu a organizat o festivitate în ziua în care a fost anunțat titlul de Capitală. Totuși, clujenii, români, romi și maghiari, au susținut și au așteptat împreună decizia, indiferent de rezultat, în Piața Unirii. Șampania s-a epuizat și fără titlu...

2. (HU) Kolozsvár polgármesteri hivatala szeretné, ha Kolozsvár Temesvár volna. A kolozsváriak mégsem szeretnék, hogy kolozsvári helyett temesváriak legyenek,
(RO)Primăria Cluj-Napoca ar dori ca Clujul să fie Timișoara. Clujenii însă nu și-ar dori să fie timișoreni în loc de clujeni.


3. (HU) Kolozsvár ugyanannyira kirakatmultikulti mint Temesvár vagy Nagybánya. A különbség csak annyi, hogy a kolozsváriaknak ez nem elég.
(RO) În toate cele trei orașe: Baia-Mare, Cluj-Napoca și Timișoara multiculturalitatea este de fațadă. Singura diferența este că clujenii nu sunt mulțumiți de acest lucru.

4. (HU) Kolozsvár most nem lett Európa Kulturális Fővárosa, a kolozsváriak mégis a fővárosiaknak érzik magukat ezután is.
(RO) Clujul nu a devenit Capitală Culturală Europeană, clujenii se simt totuși cetățenii unei capitale.


5. (HU)Kolozsvár nem merte felvállalni a kolozsváriak összes problémáját. A kolozsváriak viszont szembesítik a város vezetőségét a problémáikkal.
(RO) Clujul nu a avut curajul să-și asume toate problemele clujenilor. Clujenii însă nu se mulțumesc cu ignorarea problemelor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter