Actualitate

Filmul câştigător la TIFF 2016 şi cel mai așteptat thriller românesc, în cinematografe - VIDEO

Din 23 septembrie, unul dintre cele mai așteptate filme românești ale anului poate fi văzut pe marile ecrane din România. “Câini” marchează debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mirică și reunește trei dintre cei mai apreciați actori români, în roluri puternice: Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu. O mostră din atmosfera plină de suspans a filmului, în trailerul lansat oficial astăzi.

Una dintre cele mai tensionate scene din film, care se petrece noaptea, a fost sursă de inspirație pentru posterul oficial.


O combinație de thriller, film noir și western modern, cum l-au descris criticii, “Câini” a fost primit cu entuziasm de presa internațională și de publicul de la Cannes, TIFF sau Sarajevo. Zilele acestea, filmul concurează pentru trofeul Heart of Sarajevo, iar în lunile următoare va fi proiectat în festivaluri din Canada, Danemarca, Israel, Italia, Portugalia, Suedia sau Spania. Câini a câștigat deja Premiul FIPRESCI în secțiunea Un Certain Regard la Cannes și Marele trofeu TIFF 2016.

Dragoș Bucur îl joacă pe Roman, un tânăr de la oraș care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.


Personaje memorabile interpretează și Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval și Constantin Cojocaru. Vara trecută, echipa „Câini” a filmat timp de 28 de zile în locații din Brăila, Galați, Teleorman și Giurgiu.

„Câini” în presa internațională:


Variety: „Aflat la intersecția dintre Blood Simple al fraților Coen și Once Upon a Time in Anatolia, care a făcut senzație la Cannes, debutul lui Mirică aparține unei tradiții de thrillere cinice, aproape nihilistice, în care un motiv relativ mărunt poate lăsa o duzină de morți în bălți de sânge.” 

Screen Daily: „Regizorul-scenarist Bogdan Mirică vine cu un debut foarte sigur, jonglând cu o mulțime de indicii sinistre și complicități mocnite.”


Film Comment: „Într-un Cannes care ne-a prilejuit multe plăceri, dar foarte puține surprize și revelații adevărate, debutul lui Mirică iese în față deopotrivă ca o surpriză și o revelație – și contribuie cu siguranță la redesenarea hărții cinema-ului românesc, pe care credeam că-l știm atât de bine.”

Les Inrockuptibles: „Câini este mai apropiat de western-ul american decât de cinema-ul românesc contemporan.”


Télérama: „Într-o Românie izolată, pe care regizorul o face să semene cu Vestul american, debarcă un tânăr moștenitor al câtorva sute de hectare de pământ neroditor, lăsate de bunicul său. Singura soluție: să vândă cât mai repede. (…) Opera unui talent veritabil. Impresionant.”

Cineuropa: „Cu această operă excelent realizată, o combinație de film noir și western modern, Bogdan Mirică trece cu brio la filmul de lungmetraj.”

Bogdan Mirică este scenarist și co-regizor al serialului crime-thriller produs de HBO România – „Umbre” (2014) și a obținut numeroase premii pentru scurtmetrajul „Bora Bora” (2011). A studiat scenaristică la Universitatea Westminster. În 2013, a fost selecționat la Berlinale Talent Campus, la Festivalul de la Berlin. Cu proiectul „Câini”, a participat la numeroase ateliere de dezvoltare precum Angers Workshops, Torino Film Lab sau Les Arcs (Franța). Este autorul unei cărți numite „Bestseller” (colecția Râsul lumii, Humanitas 2005).

Ultimele Stiri
abonare newsletter