Actualitate

El poate fi următorul Ghenie. Un student de la UAD uimeşte cu talentul său – GALERIE FOTO

Un tânăr student de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj uimeşte specialiştii cu talentul său, iar profesorii săi îi prevăd un viitor de succes în artă.

Înzestrarea artistică dar şi seriozitatea lui Andrei Nuţu (20 de ani, student din 2015 la UAD Cluj) îi devansează vârsta şi îl plasează printre tinerii artişti cu un viitor foarte promiţător în arta contemporană. Cel puţin asta cred cei care l-au format, îi predau sau pur şi simplu i-au văzut munca. „Talentul se recunoaşte la reprezentarea figurativă, se vede de la o poştă unde e ceva deosebit. E greu să fii foarte bun şi la desen şi la culoare, iar el este la amândouă. Pe deasupra are şi o pregătire teoretică foarte bună. Are toate ingredientele, se vede inclusiv la compoziţie că îşi pune probleme serioase, ceea ce e remarcabil”, explică profesorul Ioan Sbârciu, fost rector şi preşedinte al Colegiului Academic al UAD Cluj. L-a remarcat pe Andrei la admiterea la universitatea clujeană adresată olimpicilor, în 2015. „Mi s-a părut deosebit şi a confirmat în timpul semestrelor, a devenit şi în faţa colegilor un lider. A participat la concursuri, a primit premii. Încercăm să avem grijă de el, să îl punem şi în valoare,  inclusiv în străinătate, este important să se formeze foarte bine bazal. Cred în steaua lui şi că va ajunge un nume mare”, a adăugat Ioan Sbârciu.

Atras de Cluj

Născut în 1996, la Piatra Neamţ, Andrei Nuţu a absolvit liceul de Artă Victor Brauner din localitate în 2015, după care a ales să continue studiul artei la Cluj, asta după ce a obţinut locul 2 la Olimpiada naţională de pictură. „Am avut ocazia să văd cum este şi atmosfera de la Bucureşti şi mi se pare că (la Cluj, n.red.) este cea mai serioasă, academică ambianţă, elitistă dintr-un anumit punct de vedere. E o atmosferă care încurajeză tinerii, sunt artişti la master şi doctorat care fac tot felul de proiecte, la Fabrica de Pensule, la galerii independente. Am fost la cinci expoziţii într-o seară şi nu ai cum să nu îţi placă la o expoziţie măcar ceva”, consideră Andrei Nuţu, care este în prezent bursier al Fundaţiei Principesa Margareta a României.


„Cel mai talentat din 25 de ani”

Profesorul lui Andrei de la Liceul de Artă din Piatra-Neamţ, pictorul Grigore Agache, vorbeşte la superlativ despre el: „Este cel mai talentat din elevii pe care i-am avut de-a lungul celor 25 de ani ca profesor aici, de când s-a înfiinţat liceul. Am mai avut elevi talentaţi, dar i-a întrecut pe toţi; are ceva în plus, o sclipire ieşită din comun. Excelează la desen, este un foarte bun desenator, mult peste vârsta lui. Are o intuiţie artistică deosebită, care contează foarte mult, tradusă prin fantezie şi imaginaţie, care ţine de o dotare a lui şi care l-a făcut să se evidenţieze”, a explicat pictorul Grigore Agache. Potrivit lui, Andrei este un auto-didact foarte capabil intelectual şi neostoit în muncă: „Cu el se aplică vorba, ‘cât mai stau puţin, pictez’”, povesteşte, amuzat profesorul. „Dacă nu lucrez o zi mă culc frustrat. Simt nevoia să trasez câteva linii, să fac un crochiu. Ajung şi să lucrez de la 8 dimineaţa la 11 seara”, întăreşte tânărul.

A început de la icoane

Andrei Nuţu şi-a descoperit talentul începând să realizeze icoane pe când era încă la şcoala generală şi nu a renunţat nici astăzi la această preocupare, mai ales că îi servește unui scop practic: „Mă ajută să îmi plătesc chiria şi materialele pentru pictură. E foarte greu să vinzi ca artist începător lucrări de artă. (...) Îmi doresc să ajung să pot trăi din pictură, dar până acolo mai este”, mărturiseşte tânărul. Experienţa iconografiei l-a ajutat foarte mult: „Am învăţat foarte bine desen, am lucrat pe suprafeţe mari, ceea ce te obligă la compoziţii pe care să le gândeşti foarte bine. O să merg în paralel tot timpul (artă sacră şi laică, n.red.) Mi-am pus problema că trebuie să aleg, dar mi-am dat seama că nu e chiar aşa. După ce înveţi să le ştii pe amândouă foarte bine observi că la un moment dat se întrepătrund cumva cunoştinţele şi ce ai învăţat într-o parte te ajută dincolo”, povesteşte tânărul.


Desenator iscusit

Profesorul de desen al lui Andrei la UAD, Kudor István, crede că talentul tânărului lasă să i se întrevadă o carieră artistică de succes: „Este unul din cei mai talentaţi studenţi cu care lucrez, are cunoştinţe foarte avansate, în ceea ce priveşte desenul este un reper absolut”, a declarat profesorul. El a explicat că din experienţa sa, alături de talent, munca şi seriozitateea sunt ingredientele care fac ca un tânăr să îşi construiască o carieră în artă. “Are toate șansele și cred că va face o figură frumoasă în viitor”, crede şi profesorul din liceu, Grigore Agache. Ioan Sbârciu subliniază şi el: „Eu consider că formarea este foarte importantă, după aceea sigur că este şi o loterie, nu întotdeauna şi cel mai talentat ajunge şi cel mai pus în valoare. Contează ca ei să nu se lase şi să lucreze cu îndârjire, ca şi cum ar avea succes, iar dacă îl au să lucreze ca şi cum nu l-ar avea. Contează şi norocul, felul de prezentare, inteligenţa fiecăruia”.

Cine îl inspiră

Andrei mărturiseşte că urmăreşte artiştii români contemporani apreciaţi internaţional, de la Mircea Cantor şi Ciprian Mureşan la Adrian Ghenie – cel mai de succes artist român al momentului, dar vrea să îşi creeze propriul pattern artistic. Inspirat de Velasquez, care „are o trăire aparte şi un spirit cumva vulcanic, care se potriveşte stării mele”, Lautrec, "ca linie, ca expresivitate” şi „tot secolul XX”, este conştient de capcane: „Nu îmi place tot timpul 100% un artist, pot să spun că din toţi îmi place câte ceva şi din toţi nu îmi place câte ceva. Sper că eu o să cel care o să îmi placă, dacă te axezi prea mult pe un artist rişti să preiei prea mult din el. Şi mie mi se mai reproşa chestia asta cu Ghenie, am preluat anumite lucruri fără să vreau; se întâmplă când te uiţi şi îţi place o chestie, o iei fără să vrei. Încerc să mă menţin cât mai autentic”, povesteşte el.


Atras de figurativ

Tânărul rămâne fidel talentului său deosebit de desenator, dar vrea să filtreze ceea ce transpune pe pânză prin propria personalitate: „Vreau să ajung la interpretarea figurativului într-o manieră personală. Sunt diverşi artişti contemporani care mă inspiră şi nu sunt neapărat foarte cunoscuţi, dar cumva şi ei au un figurativ interpretat. Mi se pare că poate să transmită cel mai bine un mesaj, un sentiment, o stare.  Şi abstractul are partea lui de potenţial... Încerc să descopăr partea mea de abstract şi de figurativ şi să le combin. Să faci acum figurativ simplu pur e foarte greu că s-a făcut atâtea sute de ani şi nici nu ştiu dacă este o nişă pentru cerinţa asta. Dacă s-a făcut atâta, să mergem mai departe”, explică tânărul.

Fascinat de un tablou

Artistul grec Dionisis Christofilogiannis, care predă desenul şi pictura la American College of Greece DEREE din Atena, a participat recent la o tabără de creaţie la Beliş şi a rămas impresionat de talentul tânărului: „Am văzut o lucrare aproape finalizată într-un colţ: o pictură în ulei încă umedă... desen transparent în cărbune... M-am îndrăgostit! Era lucrarea lui Andrei. Dormea la ora aceea... poate mai bine... M-am simţit exact ca atunci când am văzut pentru prima dată lucrările lui Victor Man acum 15 ani, un pictor pe care pentru a-l descrie nu îmi ajung cuvintele. Un tânăr student, frumos, inteligent şi agreabil era nerăbdător să îşi termine pictura”, a declarat pentru Monitorul de Cluj artistul grec. „Mă simt recunoscător pentru că am avut ocazia să îl întâlnesc pe noul meu tânăr artist numărul 1 din România, Andrei Nuţu. Urmăriţi-l!”, a scris el pe pagina sa de Facebook.


Atras de arta contemporană

Andrei a mărturisit că deşi în liceu a pictat doar în ulei şi acuarelă acum a început să adopte şi alte tehnici: „Ce îmi place în facultate este că unii profesori încearcă să ne elimine barierele psihice, de genul 'pictezi cu ulei, cu pensula, frumos' și încearcă să ne ducă într-o zonă mult mai contemporană, încât să ne folosim de orice material ca să scoatem efectul dorit sau texturile pe care le vrem. Încerc să caut acum o zonă şi de mixed media, un fel de instalaţie-obiect”.

Căutări artistice

La cei 20 de ani, tânărul nemţean este în căutări: „Câteodată mă trezesc că vreau fac un studiu academic, rusesc, foarte bine alcătuit, iar a doua zi că vreau nu ştiu ce interpretări. Cumva oscilez între stările astea şi mi se pare bine să nu mă axez doar pe o chestie şi să rămân blocat (...) Peste 5 ani mă văd pictând cu pensula încă, dar peste 20 nu ştiu. Dacă o să mai pictez icoană probabil că da, că acolo trebuie”, explică tânărul artist. Andrei lucrează intens la două proiecte paralele, „născute” la Cluj. „Am un proiect care se axează pe imaginile şi grijile mele personale, pe care trebuie să le exteriorizez vizual, mixate cu ancorarea socială şi zona personală. Celălalt proiect pleacă de la faptul că la noi în Piatra-Neamţ este o zonă creştină şi am crescut în spiritul ăsta şi simt că pot să îmbin foarte bine zona de religie cu zona artistică, dar într-un mod foarte contemporan. Având informaţii din ambele zone, destul de detaliate şi bune, dacă mă gândesc mai atent şi caut un concept închegat şi nişte idei foarte bune pot să îmi expun chestia asta”, povesteşte el.


Cum pictează

Fascinat de stitlul lui Andrei, Dionisis Christofilogiannis caracterizează, într-o manieră poetică, abordarea sa: „Pictura lui Andrei însumează atât ideile sale recente despre viaţă cât şi o memorie înceţoşată a unui desen transparent şi a unor tuşe aplicate pe nerăsuflate. Zbaterea şi interogările lui continuue cu privire la trecutul său recent pun fiecare zi în uleiurile şi pensulele sale, întinzând, diluând şi mixând. Gânduri înceţoşate nerostite sunt amestecate cu concepte precise, figuri şi forme reprezentate”.

Ovidiu CORNEA

Ultimele Stiri
abonare newsletter