Actualitate

Tinerii din Cluj, provocați să-și testeze cunoștințele de cultură generală

Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și Vitrina Advertising, au lansat un proiect inedit cu perspectiva de a deveni cea mai mare competiție de cultură generală din România: Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT.

Proiect inedit pentru tinerii din Cluj Proiect inedit pentru tinerii din Cluj

Principalul obiectiv al acestui eveniment este de a încuraja tinerii clujeni să-și dezvolte cunoștințele de cultură generală.

Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni urmărește să readucă pasiunea pentru lectură și cunoaștere în rândul tinerilor și să-i premieze pe cei dornici de a-și lărgi cunoștințele.


CuGeT se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani. Proiectul se desfășoară în perioada noiembrie 2015 – aprilie 2016, constând în mai multe etape de concurs, la finalul cărora câștigătorii vor fi premiați cu premii în bani. Tinerii vor fi împărțiți în trei categorii de vârstă (clasele IX-X, XI-XII și tineri între 18-25 de ani). Concursul constă în completarea unor teste grilă, cu durată de 15 minute, iar finaliștii se vor întrece în fața publicului, în cadrul unui eveniment televizat. Întrebările vor fi din sfera artei, sportului, muzicii și dansului, teatrului, filmului, literaturii române și universale, știintelor exacte și ale naturii, culturii web,  dar și legate de orașul Cluj-Napoca.

“Dorința noastră este de a crea o modă, un curent. Vrem ca tinerii să vadă că este cool să știi, este cool să citești. Ne dorim un proiect tânăr, care să schimbe mentalități, să deschidă orizonturi. M-am bucurat să găsesc susținere din partea membrelor AFA, care au depus multe ore de voluntariat în pregătirea proiectului”, a declarant Mihaela Rus, președintele AFA Cluj. Aceasta speră ca această competiție să devină una emblematică și iubită la Cluj, iar interesul pentru CuGeT să crească de la an la an în rândul tinerilor.


La rândul lor, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au subliniat că este de bun augur faptul că Olimpiada este lansată în anul în care Clujul este Capitală Europeană a Tinerilor. „Este important că nu doar organizațiile de tineret, ci și cele ale mediului de afaceri se implică în dezvoltarea comunității tinere a orașului. Olimpiada CuGeT este lansată în anul în care orașul nostru este Capitala Europeană a Tineretului și sperăm să avem o ediție aniversară la Cluj-Napoca – 2021, Capitală Culturală Europeană”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

CuGeT se adresează tuturor tinerilor de 14-25 de ani, care studiază, lucrează sau trăiesc în Cluj-Napoca. Elevii se pot înscrie prin intermediul școlilor unde studiază, fie direct pe site-ul oficial al proiectului. Tot acolo sunt așteptați și tinerii cu vârste între 18-25 de ani.


Perioada de încriere în concurs a elevilor din afara celor 22 de licee deja înscrise și a absolvenților de liceu cu vârsta până în 25 de ani se desfășoară în intervalul 12 noiembrie-10 decembrie, pe site-ul CuGeT. Pentru aceștia prima proba va avea loc în ianuarie 2016, iar pentru elevii din cele 22 de licee înscrise competiția debutează în 18 noiembrie. Participanții trebuie să completeze un chestionar cu 25 de întrebări, iar cei care răspund correct la minimum 20 dintre ele se califică la etapa pe școală. Dificultatea întrebărilor va crește treptat, de la o etapă la alta, ținând cont de particularitățile de vârstă ale tinerilor.

Monica Dragu-Covriga, coordonatoarea CuGeT a declarat că acest proiect înseamnă pasiune, înseamnă bucurie, dar și reguli concrete. Finala CuGeT se va desfășura în aprilie 2016 și se va realiza în co-producție cu TVR Cluj. Finala se va desfășura sub forma unui spectacol, la care publicul va avea acces gratuit, conform dorinței Mihaelei Rus și a colaboratorilor. Valoarea totală a premiilor este de peste 40.000 de lei. La fiecare dintre cele trei categorii, câștigătorii vor primi câte 5.000 de lei, 3.500 lei pentru cei de pe locului doi, iar cei de pe locul trei vor fi recompensați cu 2.000 de lei. Toți finaliștii vor primi un premiu de 150 de lei. Întreg fondul de premiere este asigurat de AFA Cluj.


Proiectul se bucură și de spijinul financiar al unor companii private, precum Eximtur. “Învățarea este un proces continuu. Am observat interesul tinerilor pentru cultură. De aceea, susținem cu încredere proiectul și pe lângă suportul financiar, vom premia câștigătorii cu posibilitatea de a studia în cadrul cursurilor de la Școala Eximtur”, a precizat, la rândul său, Cristina Basarab, reprezentanta Eximtur la lansarea evenimentului.

Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj este o asociaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, înființată în 2004, la inițiativa Mihaelei Rus, directorul general al Vitrina Advertising. Asociația este formată din femei cu afaceri proprii, funcții de conducere în diverse companii ori care activează în profesii liberale. Printre proiectele desfășurate de AFA se numără „Clujul are atitudine”, „Gala Excelenței la Feminin”, „Ore în Dar”, „Mini-biblioteci pentru sănătate”, „Un oraș pentru o grădină”, conferințele SHEnspire.


Text scris de Ionela Avram, studentă în Anul I la Jurnalism, FSPAC, UBB Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter