Actualitate

Câți străini locuiesc în Cluj și din ce țară provin cei mai mulți dintre ei

Oameni din mai multe colțuri ale lumii trăiesc la Cluj. Potrivit Serviciului pentru Imigrări, aceștia provin din 113 ţări.

Astfel, la data de 30 septembrie a.c., în evidenţele Serviciului pentru Imigrări al judeţului Cluj se aflau înregistraţi 6459 cetăţeni care nu fac parte din UE şi cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, proveniţi din 113 ţări ale lumii, 975 dintre aceştia fiind înregistraţi în primele nouă luni.

Cei mai mulţi cetăţeni provin din state precum: Franţa (1009), Italia (723), Germania (516),  Republica Moldova (447) şi Tunisia (297).


Majoritatea au venit aici pentru reîntregirea familiei, pentru a lucra sau pentru studii.

În primele nouă luni ale acestui an au fost depuse 112 invitaţii, dintre care 100 au fost aprobate, 17 respinse (şi din cele depuse în ultimul trimestru al anului trecut), 9 sunt în curs de soluţionare.


De asemenea, au fost primite 40 cereri pentru emiterea avizelor de muncă, pentru cetăţeni străini angajaţi sau detaşaţi, fiind eliberate 29 avize de muncă, 7 solicitări fiind respinse, iar 4 se află în curs de soluţionare.

În aceeaşi perioadă au fost primite 1432 cereri prin care s-a solicitat prelungirea dreptului de şedere temporară, înregistrarea rezidenţei temporare, schimbarea reşedinţei. Dintre acestea 668 au fost depuse de cetăţeni ai statelor terţe iar 764 de cetăţeni ai spaţiului UE şi SEE. Astfel, au fost emise 1432 documente care atestă rezidenţa pe teritoriul României şi un număr de 23 de solicitări au fost respinse (diferenţa reieşind din cererile depuse în cursul lunii decembrie 2014).


De asemenea, 60 persoane au solicitat acordarea rezidenţei pe termen lung (pentru cetăţeni din state terţe) şi a rezidenţei permanente (centru cetăţeni comunitari). Dintre acestea, 36 de cereri au fost aprobate, 6 au fost respinse, 18 sunt în curs de soluţionare.

Dreptul de şedere a fost revocat pentru 48 de cetăţeni din state terţe, care nu mai îndeplineau condiţiile care au stat la baza emiterii documentelor de rezidenţă.


În această perioadă, poliţiştii Serviciului pentru Imigrări al judeţului Cluj au depistat, cu şedere ilegală, un număr de 57 de cetăţeni străini. Dintre aceştia, 28 au îndeplinit condiţiile pentru reglementarea dreptului de şedere, 23 au primit decizii de returnare, în 11 cazuri dispunându-se şi măsura interzicerii intrării în România, pentru perioade cuprinse între 3 luni şi 2 ani. Trei cetăţeni străini au fost escortaţi până la punctul de frontieră în vederea îndepărtării de pe teritoriul ţării noastre. Alţi trei cetăţeni stăini au fost luaţi în custodie publică, doi fiind returnaţi în ţările de origine, iar cel de-al treilea a solicitat o formă de protecţie internaţională. La ieşirea din ţară pe numele lor s-a dispus şi măsura interzicerii intrării în România, pentru perioade cuprinse între 6 luni şi 5 ani.

De asemenea, au fost sancţionaţi contravenţional pentru diverse fapte 115 cetăţeni străini, fiind aplicate 93 de amenzi în valoare totală de 62.300 lei şi 22 de sancţiuni cu avertismente.

Ultimele Stiri
abonare newsletter